Αθλητισμός και βελονισμός

British Medical Journal, 20/7/2012.

Υπάρχει μία συζήτηση αν ο βελονισμός ασκεί πραγματικές βιολογικές δράσεις ή αποτελεί απλώς placebo φαινόμενο. Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο ο βελονισμός, όσο και το φαινόμενο placebo μπορεί να επιδράσουν στην απόδοση των αθλητών και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αναφορές που δείχνουν ότι η διέγερση κάποιων σημείων με βελονισμό, βελτιώνει τις επιδόσεις των επαγγελματιών αθλητών στο στίβο, το κολύμπι και την ποδηλασία. Ο ερευνητής Birger Kaada, από την Νορβηγία παρουσίασε μία σειρά πειραματικών ερευνών σε αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε ανταγωνιστικά αθλήματα. Περισσότερα…

Ο βελονισμός και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Russ Erickson, MD, American Academy of Medical Acupuncture.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει σαν συνέπεια την μόνιμη ή παροδική παράλυση του ασθενούς, τις διαταραχές στην ομιλία του, τα πρoβλήματα στην κατάποση και τις ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη). Στην Ανατολή (Κίνα, Ιαπωνία) ο βελονισμός  χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και οι συνεδρίες αρχίζουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Η δική μου  συμβουλή (βλ. συγγραφέα στην αρχή του άρθρου) εν τούτοις είναι ότι πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες εφ’ όσον το επεισόδιο οφείλεται σε εγκεφαλική αιμορραγία (και όχι σε εγκεφαλική θρόμβωση).

Περισσότερα…