Βελονισμός – Μεσημβρινοί

Η ροή της ενέργειας

Οι μεσημβρινοί, που χρησιμοποιούνται στον βελονισμό, είναι γνωστοί με πολλά ονόματα, όπως: Κινέζικοι μεσημβρινοί, ενεργειακοί μεσημβρινοί, μεσημβρινοί Τσι κ.ά.

meridians

Οι μεσημβρινοί μεταφέρουν την ζωτική ενέργεια, που δίνει ζωή, άνθηση και ανάπτυξή σε κάθε μορφή ζωής. Η ενέργεια έχει το δικό της όνομα σε κάθε πολιτισμό που έχει εμφανιστεί πάνω στη γη. Πνεύμα, Prana, Chi, ζωτική ενέργεια, ανεπαίσθητη (subtle) ενέργεια, Spirit κ.ά.

Παρόμοια με τον ηλεκτρισμό είναι και αυτή αόρατη στο ανθρώπινο μάτι. Εν τούτοις, οι έμπειροι Κινέζοι γιατροί μπορούν να νοιώσουν και να παρακολουθήσουν τους δρόμους της ενέργειας στο σώμα, με τα χέρια τους. Εδώ και 5.000 χρόνια μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν τις γραμμές των μεσημβρινών μέσα από τους οποίους κυκλοφορεί η ενέργεια.

Περισσότερα…

Σχεδιαγράμματα των trigger points

pointing_finger01

Δείτε το σχετικό αρχείο pdf 

 

 

 

Trigger Points (Σημεία μυοπεριτοναϊκού πόνου)

Δείτε και τα “Σχεδιαγράμματα των trigger points”

Κλινική εικόνα

Συμπτώματα

Σχήμα 1. Ένα σημείο τρίγγερ στον τραπέζιο μυ προκαλεί πόνο στον αυχένα και την κροταφική περιοχή.

Βαθύς πόνος που συνοδεύεται από δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότας. Ο πόνος ακτινοβολεί σε μία ζώνη που έχει συγκεκριμένη κατανομή. Το σημείο trigger μπορεί να ευρίσκεται εκτός της ζώνης του πόνου. Για παράδειγμα το σημείο τρίγγερ του τραπέζιου μυός ακτινοβολεί τον πόνο στον αυχένα και το κεφάλι (σχήμα 1). Tα σημεία τρίγγερ προκαλούν πόνο με συγκεκριμένη κατανομή. Έτσι μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε πιο εύκολα αν έχουμε λεπτομερή περιγραφή της περιοχής του πόνου από τον ασθενή. Η ένταση του πόνου παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Συχνά η κατανομή του πόνου θυμίζει τους μεσημβρινούς του παραδοσιακού βελονισμού. Για παράδειγμα το σημείο trigger του τραπέζιου μυός αντιστοιχεί στο παραδοσιακό σημείο ΧΚ21 και η κατανομή του πόνου συμπίπτει με την πορεία του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστεως.

Συχνά ο πόνος μιμείται τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, η οποία συχνά συνυπάρχει με τα σημεία trigger. Η κατανομή του πόνου μπορεί να αποκαλύψει τη θέση του trigger point. Υπάρχουν κάποιες στάσεις που ανακουφίζουν το πόνο και άλλες που τον επιδεινώνουν. Περισσότερα…

Μυοσκελετικές παθήσεις

Σημείωση: για την ορολογία: τοπικά σημεία, περιοχικά (segmental) σημεία, extra-segmental σημεία, δείτε το κεφάλαιο “Κατανοώντας τον βελονισμό με …δυτικό τρόπο”.

Ο γιατρός θα πρέπει να έχει καταλήξει σε οριστική διάγνωση πριν προτείνει τον βελονισμό. Ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει πρόσκαιρα τα συμπτώματα μίας σοβαρής νόσου και να καθυστερήσει την σωστή θεραπεία.

Μυοπεριτοναϊκός πόνος (Trigger Points)

Θα υποπτευθούμε ότι ο πόνος οφείλεται σε σημεία trigger, όταν είναι ετερόπλευρος (αφορά την μία πλευρά του σώματος) και η έντασή του αυξομειώνεται  χωρίς προφανή λόγο. Θα πρέπει να καθορίσουμε την περιοχή του πόνου και να την συγκρίνουμε με τα σχεδιαγράμματα των trigger points. Θα ψηλαφίσουμε με τα δάκτυλα τις μυϊκές ίνες για να βρούμε σημεία trigger, όπως περιγράφουμε με λεπτομέρεια στο κεφάλαιο “Trigger points (Σημεία μυοπεριτοναϊκού πόνου)” και στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε την βελόνα. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε – και να συμβουλέψουμε τον ασθενή να αποφεύγει – τις δραστηριότητες εκείνες που προκαλούν τον συγκεκριμένο πόνο . Μπορούμε επίσης να προτείνουμε να τροποποιήσει τις δραστηριότητες που δεν μπορεί να αποφύγει τελείως. Περισσότερα…

Άλλα συμπτώματα

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό

Ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα από διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Τοποθετούμε τις βελόνες στα επώδυνα σημεία στο κοιλιακό τοίχωμα (τμηματική ή περιοχική – segmental προσέγγιση). Χρησιμοποιούμε ισχυρά παραδοσιακά σημεία που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα, όπως τα ΑΣ12 και ΣΤ25. Επίσης τα κλασσικά σημεία στο κάτω άκρο όπως ΣΤ36 και Ηπ3, τα οποία έχουν ισχυρή ρυθμιστική επίδραση.

Συμπτώματα από το ουροποιητικό

Παθήσεις όπως η ευερέθιστη ουροδόχος κύστη αντιμετωπίζονται με τον βελονισμό. Τοποθετούμε βελόνες στα επώδυνα σημεία της κοιλιακής χώρας. Επίσης στα σημεία της ιεράς χώρας, που ανήκουν στον μεσημβρινό της ΟΚ. Επίσης παρασπονδυλικά σημεία στην οσφυϊκή χώρα, τα οποία ρυθμίζουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Σημεία των κάτω άκρων όπως ΣΠ6 και ΣΤ36 και Ηπ3.

Ναυτία

Ο βελονισμός αντιμετωπίζει την ναυτία που οφείλεται σε χημειοθεραπεία. Επίσης την ναυτία της εγκυμοσύνης καθώς και την μετεγχειρητική ναυτία. Χρησιμοποιούμε τα σημεία ΣΤ36 και Περ6. Αρχίζουμε την θεραπεία πριν από την εμφάνιση της ναυτίας, όταν αυτό είναι δυνατόν. Σε αντίθεση με την θεραπεία του πόνου, η ναυτία επανέρχεται γρήγορα μετά από κάθε συνεδρία. Έτσι χρειάζονται συχνές επαναλήψεις, τουλάχιστον τρεις κάθε εβδομάδα.

Αλλεργική ρινίτιδα

Τυπικά χρησιμοποιούνται τα σημεία ΠΕ20, Yintang, Taiyang μαζί με τα ΠΕ11 και ΣΤ36. Στις επόμενες συνεδρίες προσθέτουμε τα ΠΕ4 και Ηπ3 για να αυξήσουμε την δόση της θεραπείας. Για την εποχιακή αλλεργική ρινίτδα αρχίζουμε τρεις εβδομάδας (μία συνεδρία την εβδομάδα) πριν την έναρξη της εποχής που ευθύνεται για τις αλλεργίες προλαβαίνοντας έτσι την εμφάνισή της. Όταν η αλλεργία έχει ήδη εμφανιστεί, μπορούμε να πετύχουμε άμεση βελτίωση διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Εξάψεις κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Χρησιμοποιούμε συνήθως τα σημεία ΠΕ4, Σπ6 και Ηπ3.

 

Άλλες επώδυνες καταστάσεις

Κεφαλαλγία τάσεως

Εξετάζουμε τον αυχένα και τους ώμους για συσχετιζόμενα trigger points. Πολύ συχνά θα τα βρούμε στον τραπέζιο μυ. Θα εξετάσουμε τους μυς του αυχένα και τους υπινιακούς  μυς. Ο στερνοκλειδομαστοειδής μπορεί να περιέχει σημεία τρίγγερ, που προκαλούν πόνο αναφερόμενο στην κροταφική χώρα και την περιοχή του αυτιού.

Τα διαγράμματα των trigger points στο αντίστοιχο κεφάλαιο, θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τους πάσχοντες μυς, εφ’ όσον ο ασθενής μας περιγράψει λεπτομερώς την περιοχή κατανομής του πόνου.

Τα πλέον χρησιμοποιούμενα σημεία για την κεφαλαλγία τάσεως είναι τα ΧΚ20, 21, ΠΕ4 και Ηπ3, κυρίως όταν προεξάρχουν συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα.

Ημικρανία

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας περιλαμβάνει την αναζήτηση και απενεργοποίηση κάθε συσχετιζόμενου σημείου trigger. Χρησιμοποιούνται επίσης τα σημεία: ΧΚ20,21. Τα γενικά (κλασσικά) σημεία (όπως τα Ηπ3 και ΠΕ4) έχουν ρυθμιστική δράση σε όλο το σώμα και είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση της πάθησης. Περισσότερα…

On line σεμινάριο βελονισμού

Περιεχόμενα

Εισαγωγή

Κατανοώντας τον βελονισμό με …δυτικό τρόπο

Επιλέγοντας τα σημεία

Μυοσκελετικές παθήσεις

Trigger points (σημεία μυοπεριτοναϊκού πόνου)

Άλλες επώδυνες καταστάσεις 

Άλλα συμπτώματα

Σχεδιαγράμματα των trigger points 

 

Σημείωση: Τα κείμενα και τα σχεδιαγράμματα βασίζονται στο βιβλίο: “An Introduction to Western Medical Acupuncture”. Adrian White PhD, MA, BM, BCh. Elsevier editions.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας με βασικές γνώσεις ανατομίας και βασικές γνώσεις βελονισμού.

 

 

 

 

 

Επιλέγοντας τα σημεία

Σημείωση: για την ορολογία: τοπικά σημεία, περιοχικά (segmental) σημεία, extra-segmental σημεία, δείτε το κεφάλαιο “Κατανοώντας τον βελονισμό με …δυτικό τρόπο”.

Εάν έχουμε τοπικό πρόβλημα του δέρματος ή γενικά των μαλακών μορίων θα επιλέξουμε τοπικά σημεία, που περιβάλουν την βλάβη σε απόσταση περίπου 25 χιλ. από την περιφέρειά της και 20-50 χιλ. μεταξύ τους.

Εάν έχουμε πρόβλημα των αρθρώσεων ή έχουμε τον λεγόμενο βλαπτοδεκτικό πόνο ή κάποια σπλαχνική πάθηση, θα επιλέξουμε περιοχικά (segmental) σημεία, που ανήκουν δηλαδή στο ίδιο νευροτόμιο με την βλάβη και μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή της βλάβης ή παρασπονδυλικά. Γενικά τα σημεία αυτά βρίσκονται στο δερμοτόμιο, όπου κατανέμονται οι δερματικοί κλάδοι από την ή τις νευρικές ρίζες που αντιστοιχούν στο νευροτόμιο της βλάβης. Για παθολογικές καταστάσεις των εσωτερικών οργάνων θα επιλέξουμε περιοχικά σημεία που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα, ενώ για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης θα επιλέξουμε παρασπονδυλικά σημεία. Περισσότερα…

Εισαγωγή

Από το βιβλίο “An Introduction to Western Medical Acupuncture”. Adrian White PhD, MA, BM, BCh. Elsevier editions.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας με βασικές γνώσεις ανατομίας και βασικές γνώσεις βελονισμού.

Θα ασχοληθούμε κυρίως με τον πόνο και περισσότερο με τον μυοσκελετικό πόνο. Ο πόνος είναι η συχνότερη αιτία για την οποία προσέρχεται κάποιος για βελονισμό. Επίσης είναι η κατάσταση για την οποία γνωρίζουμε τα περισσότερα όσον αφορά τον μηχανισμό δράσης του βελονισμού, αλλά μπορούμε να έχουμε και τα πλέον προβλέψιμα αποτελέσματα.

Μπορεί κανείς να επιλέξει ένα μυϊκό σημείο από διαίσθηση, έστω κι αν δεν ταιριάζει με την εντόπιση του πόνου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο βελονισμός είναι μία τέχνη. Η συνολική προσέγγιση πρέπει να γίνεται με βάση επιστημονικά ευρήματα και δεδομένα.

Σας συνιστούμε να αναφέρετε με case report οποιαδήποτε παρατήρηση κάνετε και η οποία δεν ταιριάζει με (ή συμπληρώνει τα) όσα γνωρίζουμε. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουμε και για να καταλάβουμε αυτή την αρχαία τεχνική.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

 

Πέντε τρόποι για να κατανοήσουμε τον Δυτικό ιατρικό βελονισμό

Παρουσιάζουμε πέντε μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα φαινόμενα που συνδέονται με τον δυτικό ιατρικό βελονισμό. Τέσσερις μηχανισμοί αφορούν το νευρικό σύστημα και ο πέμπτος αφορά τους μύες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον κάθε μηχανισμό με διαφορετικό στόχο και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κατανοήσουμε την περίπτωση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά και να κάνουμε μία ιατρική διάγνωση. Περισσότερα…