Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

pointing_finger01

Κατεβάστε και δείτε το σχετικό αρχείο power point

Απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας με βασικές γνώσεις επί του προκειμένου θέματος.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Πατρών, Χειρουργική κλινική.

 

 

 

Σχεδιαγράμματα των trigger points

pointing_finger01

Δείτε το σχετικό αρχείο pdf 

 

 

 

Trigger Points (Σημεία μυοπεριτοναϊκού πόνου)

Δείτε και τα “Σχεδιαγράμματα των trigger points”

Κλινική εικόνα

Συμπτώματα

Σχήμα 1. Ένα σημείο τρίγγερ στον τραπέζιο μυ προκαλεί πόνο στον αυχένα και την κροταφική περιοχή.

Βαθύς πόνος που συνοδεύεται από δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότας. Ο πόνος ακτινοβολεί σε μία ζώνη που έχει συγκεκριμένη κατανομή. Το σημείο trigger μπορεί να ευρίσκεται εκτός της ζώνης του πόνου. Για παράδειγμα το σημείο τρίγγερ του τραπέζιου μυός ακτινοβολεί τον πόνο στον αυχένα και το κεφάλι (σχήμα 1). Tα σημεία τρίγγερ προκαλούν πόνο με συγκεκριμένη κατανομή. Έτσι μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε πιο εύκολα αν έχουμε λεπτομερή περιγραφή της περιοχής του πόνου από τον ασθενή. Η ένταση του πόνου παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Συχνά η κατανομή του πόνου θυμίζει τους μεσημβρινούς του παραδοσιακού βελονισμού. Για παράδειγμα το σημείο trigger του τραπέζιου μυός αντιστοιχεί στο παραδοσιακό σημείο ΧΚ21 και η κατανομή του πόνου συμπίπτει με την πορεία του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστεως.

Συχνά ο πόνος μιμείται τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, η οποία συχνά συνυπάρχει με τα σημεία trigger. Η κατανομή του πόνου μπορεί να αποκαλύψει τη θέση του trigger point. Υπάρχουν κάποιες στάσεις που ανακουφίζουν το πόνο και άλλες που τον επιδεινώνουν. Περισσότερα…

Μυοσκελετικές παθήσεις

Σημείωση: για την ορολογία: τοπικά σημεία, περιοχικά (segmental) σημεία, extra-segmental σημεία, δείτε το κεφάλαιο “Κατανοώντας τον βελονισμό με …δυτικό τρόπο”.

Ο γιατρός θα πρέπει να έχει καταλήξει σε οριστική διάγνωση πριν προτείνει τον βελονισμό. Ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει πρόσκαιρα τα συμπτώματα μίας σοβαρής νόσου και να καθυστερήσει την σωστή θεραπεία.

Μυοπεριτοναϊκός πόνος (Trigger Points)

Θα υποπτευθούμε ότι ο πόνος οφείλεται σε σημεία trigger, όταν είναι ετερόπλευρος (αφορά την μία πλευρά του σώματος) και η έντασή του αυξομειώνεται  χωρίς προφανή λόγο. Θα πρέπει να καθορίσουμε την περιοχή του πόνου και να την συγκρίνουμε με τα σχεδιαγράμματα των trigger points. Θα ψηλαφίσουμε με τα δάκτυλα τις μυϊκές ίνες για να βρούμε σημεία trigger, όπως περιγράφουμε με λεπτομέρεια στο κεφάλαιο “Trigger points (Σημεία μυοπεριτοναϊκού πόνου)” και στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε την βελόνα. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε – και να συμβουλέψουμε τον ασθενή να αποφεύγει – τις δραστηριότητες εκείνες που προκαλούν τον συγκεκριμένο πόνο . Μπορούμε επίσης να προτείνουμε να τροποποιήσει τις δραστηριότητες που δεν μπορεί να αποφύγει τελείως. Περισσότερα…