Βελονισμός και στυτική δυσλειτουργία

Ένα άτομο με στυτική δυσλειτουργία έχει να ωφεληθεί αρκετά από την θεραπεία με βελονισμό. Με την εφαρμογή του βελονισμού αυξάνεται η ροή του αίματος στην περιοχή της πυέλου και ρυθμίζονται οι ορμόνες που είναι απαραίτητες για την σεξουαλική λειτουργία. Βελτιώνεται επίσης η γενική υγεία του ατόμου και έτσι μπορεί να θεραπευθεί η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε γενικά προβλήματα υγείας. Ξέροντας ότι οι φαρμακευτικές θεραπείες παρουσιάζουν αρκετές παρενέργειες, οι άνθρωποι εκτιμούν τις φυσικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, για τις δυνατότητες που τους προσφέρουν.

Κάποιος που υποβάλλεται σε βελονισμό για στυτική δυσλειτουργία συχνά νοιώθει πιο υγιής, χαλαρός και ήρεμος. Έτσι μπορεί να αντιμετωπισθούν οι περιπτώσεις που οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια.

Περισσότερα…

Βελονισμός, άγχος, στρες

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο άγχος και το στρες;

Το στρες μπορεί να προέλθει από κάποια κατάσταση ή σκέψη, η οποία προκαλεί απογοήτευση, θυμό ή εκνευρισμό. Κάτι που προκαλεί στρες σε ένα άτομο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα προκαλέσει στρες και στο άλλο.

Το άγχος είναι ένα αίσθημα φόβου ή ανησυχίας και μπορεί η αιτία που το προκαλεί να παραμένει άγνωστη, δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετο άγχος.

Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν μία ομάδα ψυχιατρικών νόσων που χαρακτηρίζονται από την παρουσία υπερβολικού άγχους. Διακρίνονται σε: διαταραχή γενικευμένου άγχους, ειδικές φοβίες, εμμονική – ψυχαναγκαστική διαταραχή, κοινωνικές φοβίες. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές, παρουσιάζουν σχεδόν καθημερινά συμπτώματα, που εμποδίζουν την λειτουργικότητά τους στην εργασία και στις προσωπικές τους σχέσεις. Η διαταραχή πανικού είναι μία ακόμα αγχώδης κατάσταση και τα συμπτώματά της δεν είναι καθημερινά, αλλά περιοδικά. Περισσότερα…

Βελονισμός και φοβίες

Acupuncture in Medicin. (Το περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Ιατρικού Βελονισμού). Letter to the editor.

(Γράμμα στον εκδότη του περιοδικού, από την Corinne Groom MB ChB).

Αγαπητέ κύριε,

μετά την πρώτη μου επαφή με τον βελονισμό, το 1981, άρχισα να χρησιμοποιώ την τεχνική αυτή στον εαυτό μου για κάθε μικρο–ασθένεια ή μικρο–τραυματισμό. Κάποια στιγμή, χρησιμοποίησα τις βελόνες για μία κάκωση στην ποδοκνημική μου άρθρωση. Τότε ανακάλυψα έκπληκτη, ότι είχα θεραπευθεί από την αραχνοφοβία που με κυνηγούσε σε όλη μου τη ζωή. Πήγα στην γκαρνταρόμπα, σήκωσα τα πουκάμισα των παιδιών και βρήκα δύο μεγάλες αράχνες από κάτω. phobias-photoΔεν έβαλα τις φωνές, δεν άρχισα να τρέμω ή να κλαίω και δεν το έβαλα στα πόδια. Δεν υπήρχε καθόλου φόβος! Πήρα μία βούρτσα κι ένα ξεσκονόπανο και τις πέταξα έξω. Ύστερα προσπάθησα να θυμηθώ ποια σημεία βελονισμού είχα χρησιμοποιήσει. Ήταν τα: ΝΕ3, ΟΚ60, ΧΚ34 και ΣΤ36. Είχα μόλις πραγματοποιήσει μία διπλή – τυφλή μελέτη, στην οποία ούτε ο θεράπων (εγώ), ούτε ο ασθενής (εγώ), γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί.

Τα επόμενα χρόνια παρείχα τις υπηρεσίες μου στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά δεν έτυχε να ασχοληθώ με ασθενείς που έπασχαν από φοβίες. Έως ότου, πριν από δέκα χρόνια, είχα ξανά την ευκαιρία, όταν μία από τις κόρες μου ζήτησε βοήθεια για δύο φίλες της.

Η μία κοπέλα φοβόταν να βγει έξω για φαγητό, πχ για επαγγελματικό δείπνο, όπου ήταν αδύνατον να φάει κάτι και ανησυχούσε, ότι λόγω αυτής της “χαζής” συμπεριφοράς, θα είχε προβλήματα στην καριέρα της. Χωρίς να γνωρίζω αν μπορούσα να επαναλάβω την επιτυχία μου, δέχτηκα να βοηθήσω και ω του θαύματος, η κοπέλα θεραπεύτηκε. Χρειάστηκε να εφαρμόσω δύο συνεδρίες βελονισμών.

Περισσότερα…

Κατάθλιψη – Βελονισμός

Η κατάθλιψη αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα υγείας, που μπορεί να προσβάλλει όλα τα άτομα ανεξαρτήτως γένους, ηλικίας και κοινωνικού επιπέδου. Τα ⅔ των ενηλίκων θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από κατάθλιψη, η οποία θα διαταράξει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους. Οι γυναίκες προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ορμονικές μεταβολές που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια του κύκλου τους ή της εμμηνόπαυσης ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμα και μετά την γέννηση του παιδιού τους.

Το ετήσιο κόστος της κατάθλιψης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 7,5 δις λίρες και επιμερίζεται στην χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και την απώλεια ωρών εργασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  υπολογίζει ότι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι διεθνώς το δεύτερο  σημαντικότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, μετά από τις καρδιακές παθήσεις.

Η πεσμένη διάθεση, η στεναχώρια, η κακοκεφιά και η μελαγχολία είναι συναισθήματα, που ο κάθε άνθρωπος βιώνει στη ζωή του. Μπορεί όμως να τα αντιμετωπίσει και να τα ξεπεράσει μετά από λίγες μέρες. Αντίθετα το άτομο με κλινική κατάθλιψη επηρεάζεται στην καθημερινή του ζωή και βιώνει τα συναισθήματα αυτά, με μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια και επαναληπτικότητα. Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος, η απώλεια ευχαρίστησης, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η διαταραχή του ύπνου και της όρεξης, η μεταβολή του σωματικού βάρους, η εύκολη κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, η απώλεια κινήτρων, η μείωση της libido, τα σωματοποιημένα ενοχλήματα και οι σκέψεις αυτοκτονίας.

Περισσότερα…

Διαταραχές πρόσληψης τροφής (eating disorders) – Βελονισμός

Ο Ερυσίχθων τιμωρήθηκε από την θεά Δήμητρα, να πεινά συνέχεια.

Ο Ερυσίχθων καταδικάστηκε από την θεά Δήμητρα, σε ακράτητη πείνα

Στην Αρχαία Κίνα η νόσος προκαλείται από την κατάληψη του σώματος από δαίμονες ή φαντάσματα. Οι ψυχική νόσος είναι η έκφραση κάποιου άλλου πλάσματος που κατοικεί στον ψυχικό χώρο του ασθενούς. Η ίαση απαιτεί την εκδίωξη του φαντάσματος, έτσι ώστε ο ασθενής να αναλάβει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία του σώματός του.Στην εποχή μας η παρουσία του – κατά κυριολεξία – φαντάσματος δεν θεωρείται αίτιο νοσήσεως. Όμως η εικόνα μίας άλλης ύπαρξης που κυριεύει τον άνθρωπο είναι μία χρήσιμη αλληγορία για την κατανόηση κάποιων νοσολογικών οντοτήτων, όπως οι διατροφικές διαταραχές.

Για τον άρρωστο που υποφέρει, καθώς και για το περιβάλλον του, μπορεί, αυτή η διατροφική διαταραχή, να μοιάζει με μία ξένη οντότητα, που κυριεύει τον ασθενή και καθώς εξελίσσεται, τον απομακρύνει από το περιβάλλον του και τον καθιστά ολοένα και λιγότερο συνεργάσιμο. Η φωνή της διατρ. διαταραχής (ΔΔ) είναι μία μόνιμη και κατακτητική παρουσία που επηρεάζει θεμελιώδεις πεποιθήσεις και αποφάσεις. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η φωνή δυναμώνει και η κατάσταση καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνη λόγω των επιπτώσεων που έχει στον οργανισμό η διαταραγμένη διατροφική λειτουργία. Περισσότερα…

Υποχονδριακή διαταραχή και βελονισμός

invalidUNIVERSITY OF MARYLAND – MEDICAL CENTER

Εισαγωγή.

Η υποχονδριακή διαταραχή χαρακτηρίζεται από τον φόβο ότι κάποιος πάσχει από μία σοβαρή νόσο, παρ’ όλο που δεν υπάρχει καμία ιατρική ένδειξη που να συνηγορεί για αυτό. Οι άνθρωποι με υποχονδριακή διαταραχή ερμηνεύουν λάθος τα φυσιολογικά σωματικά ερεθίσματα, ως συμπτώματα και σημεία κάποιας σοβαρής νόσου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, μπορεί, ενίοτε στη ζωή τους, να φοβούνται ότι πάσχουν από κάποια νόσο. Όμως: οι άνθρωποι με υποχονδριακή διαταραχή κατακλύζονται και εξαντλούνται από αυτόν τον φόβο. Περισσότερα…

Η χρήση του ωτοβελονισμού σε προγράμματα αποκατάστασης

Dr. Michael O. Smith, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, Cornel Medical School.

Ο βελονισμός είναι μία παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας auricularεδώ και 2000 χρόνια και βασίζεται σε ένα σύγγραμα που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Βασίζεται στην ενέργεια και τα σημεία μέσω των οποίων αυτή ρέει στην επιφάνεια του σώματος συμβάλλοντας σε υποστηρικτικές για την υγεία του οργανισμού λειτουργίες. Σήμερα διδάσκεται και εφαρμόζεται επισήμως στην Αμερική.

Σε παρόμοιες αρχές στηρίζονται κι άλλες θεραπευτικές μέθοδοι όπως η ρεφλεξιολογία, το ρέικι, το σιάτσου και το τσι κονγκ. Ο μικρο-βελονισμός χρησιμοποιεί σημεία που βρίσκονται σε μικρές περιοχές του σώματος και είναι δυνατόν να εξισορροπεί και να αποκαθιστά τις λειτουργίες του οργανισμού. Σημεία που βρίσκονται στα πέλματα, στα χέρια, στο κρανίο και κυρίως στο αυτί ανήκουν και χρησιμοποιούνται σε αυτό το θεραπευτικό πλαίσιο.

Ο βελονισμός αποτελεί ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να στηρίξουμε τα θεραπευτικά προγράμματα που αποσκοπούν στην σωματική και ψυχική αναζωογόνηση και αποκατάσταση.

Διάφορα χαρακτηριστικά του βελονισμού βελτιώνουν την λειτουργικότητα του ατόμου τόσο στο σωματικό, όσο και στο ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Περισσότερα…

Ο βελονισμός στο πεδίο της μάχης προσφέρει μία ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση από τα επικίνδυνα παυσίπονα για τους στρατιώτες.

combatΔημοσιεύθηκε σε Natural News
12 April 2012

Ψυχοφάρμακα και παυσίπονα χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στον στρατό των ΗΠΑ, όπου οι αυτοκτονίες κορυφώνονται σε επίπεδα πρωτόγνωρα μέχρι σήμερα.

Στρατιώτες με το σύνδρομο προηγηθέντος εγκεφαλικού τραύματος λαμβάνουν ψυχοφάρμακα, τα οποία έχουν ως γνωστή παρενέργεια να αυξάνουν την βίαιη συμπεριφορά. 200.000 στρατιώτες έχουν διαγνωσθεί με αυτή τη διαταραχή.

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα έχουν αρνητικά αποτελέσματα, ιδίως σε όσους πάσχουν από την διαταραχή του μετατραυματικού στρες ή έχουν ιστορικό κατάχρησης απαγορευμένων ουσιών. Περισσότερα…

Ο βελονισμός στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών

 Μία επισκόπηση της βιβλιογραφίας.

Η εναλλακτική/συμπληρωματική ιατρική κερδίζει έδαφος μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές. Ο βελονισμός θεωρείται μία ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος, η οποία σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική εξισορροπεί και εναρμονίζει την ζωτική  ενέργεια (qi) του σώματος.
Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός αυξάνει τις ορμόνες του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως: ACTH, β-ενδορφίνες, σεροτονίνη και νοραδρεναλίνη ενώ αυξάνει την αποβολή στα ούρα του MHPG-sulfate, ενός μεταβολικού παράγοντα που συνδέεται με τη σχιζοφρένεια. Περισσότερα…