Βελονισμός και ανοσοποιητικό

antbd

απεικόνιση αντισωμάτων σε σχήμα (Υ)

Μία συχνή ερώτηση που δεχόμαστε είναι αν ο βελονισμός βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική είχε κατανοήσει εδώ και πολλά χρόνια την έννοια της ανοσοποίησης. Από τον 11ο αιώνα οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τον “ρινικό” εμβολιασμό, για να εμποδίσουν την εξάπλωση της ευλογιάς. Έπαιρναν το έκκριμα από την δερματική βλάβη της ευλογιάς σε πολύ μικρή ποσότητα και το διέλυαν σε μεγάλη αραίωση. Ύστερα τα υγιή άτομα εισέπνεαν μία ελάχιστη ποσότητα του διαλύματος, η οποία ενεργοποιούσε το ανοσοποιητικό σύστημα για παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού της ευλογιάς. Έτσι πρόλαβαν την εξάπλωση της επιδημίας, που αποδεκάτισε την Ευρώπη.

Περισσότερα…

Αλλεργία και βελονισμός

rhinitis image

Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή του ρινικού βλενογόνου και εμφανίζεται σε διάφορες εποχές και περιοχές κατά την διάρκεια του έτους. Εκτός από ρινική συμφόρηση και συχνό φτάρνισμα, ερεθίζει τα μάτια και προκαλεί γενική κακουχία στον πάσχοντα.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κατά της αλλεργίας απλώς καλύπτουν τα συμπτώματα κι έχουν παρενέργειες όπως υπνηλία και κόπωση. Περισσότερα…