Καρκίνος μαστού και βελονισμός

books“Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ – Μονογραφίες”

Οι ασθενείς με καρκίνο μαστού, που εμφανίζουν πόνο και οίδημα των αρθρώσεων, ως αποτέλεσμα της θεραπείας τους, μπορεί να ωφεληθούν από την άσκηση και τον βελονισμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Jun Mao, διευθυντής στο Κέντρο Καρκίνου της Αλαμπάμα, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια, υποστηρίζει πως ο βελονισμός βοήθησε το 40% των ασθενών και μείωσε τον πόνο στις αρθρώσεις τους.

Βρήκε ότι δεν είχε σημασία αν οι ασθενείς πίστευαν στον βελονισμό ή όχι.

Ενώ άλλες μελέτες είχαν βρει ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός σε πολλά συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, διαταραχές ύπνου, ο Mao θέλησε να βρει τι ρόλο παίζει η εμπιστοσύνη του ασθενή στον βελονισμό.

Μελέτησε 41 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και τους χώρισε σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα εφαρμόστηκε ψευδοβελονισμός (sham acupuncture), στη δεύτερη ηλεκτροβελονισμός και στην τρίτη δεν εφαρμόστηκε καμία από τις δύο προηγούμενες μεθόδους. Ο ηλεκτροβελονισμός χρησιμοποιεί χαμηλής έντασης ηλεκτρκό ρεύμα διαμέσου των βελόνων, σε ζεύγη, διεγείροντας σημεία του σώματος. Οι γυναίκες που  συμμετείχαν στη μελέτη δεν γνώριζαν αν λαμβάνουν την πραγματική θεραπεία ή τον ψευδοβελονισμό.

Οι γυναίκες παρουσίαζαν δυσκαμψία ή πόνο στις αρθρώσεις τους. Μία παρενέργεια της αγωγής για το καρκίνο μαστού και συγκεκριμένα των φαρμάκων με την ονομασία “αναστολείς της αρωματάσης – ορμονική θεραπεία”.

“Στην ομάδα που υπεβλήθη σε πραγματικό βελονισμό, υπήρξαν  θετικά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς πίστευαν ή όχι στον βελονισμό”, λέει ο Mao. Περισσότερα…

Ο βελονισμός αξίζει μία δοκιμή για τον χρόνιο πόνο

harvard acupuntureHarvard Medical School

Harvard Health Publications

Harvard Men’s Health Watch

Ο χρόνιος πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις χαλά την ποιότητα της ζωής πολλών ανθρώπων. Αντιμετωπίζεται συνήθως με πάγο ή θερμά επιθέματα, με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με φυσικοθεραπεία και με κατάλληλες ασκήσεις. Συχνά πετυχαίνουν να μειώσουν τον πόνο. Όταν όμως δεν το καταφέρουν, ο βελονισμός αποτελεί μία επιλογή που αξίζει να δοκιμάσουν. Υπάρχει μία σειρά μελετών που στηρίζει αυτή την επιλογή τους. Περισσότερα

Βελονισμός – επιπτώσεις – παρενέργειες

Ο βελονισμός είναι ασφαλής

Ο βελονισμός έχει την φήμη μίας θεραπείας που είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Αυτό επιβεβαιώνεται από μεγάλες μελέτες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε μία μεγάλη έρευνα που έγινε στην Βρετανία, στο διάστημα από το 1998 έως το 2000 και αφορούσε χιλιάδες ασθενείς, οι επιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν ελάχιστες. Συγκεκριμένα δεν αναφέρθηκε καμία σοβαρή επίπτωση ή ανεπιθύμητη ενέργεια. Επιπτώσεις πολύ μικρής σημασίας, όπως τοπική (στο σημείο τοποθέτησης της βελόνας) μικροαιμορραγία, παρατηρήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο από 7%. Στις υπόλοιπες μελέτες, που έχουν γίνει για το θέμα αυτό (βελονισμός και επιπτώσεις) έχουμε παρόμοια αποτελέσματα.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων. Η φαρμακευτική αγωγή για τις παθήσεις αυτές στηρίζεται στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα: mesulid, voltaren, arcoxia, naprosyn κ.λ.π. Είναι γνωστό ότι οι παρενέργειες που προκαλούνται από τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Η κύρια παρενέργεια είναι οι αιμορραγίες από το ανώτερο πεπτικό σύστημα (γαστρορραγίες), καθώς και οι επιπτώσεις στην νεφρική λειτουργία. Για αυτό το λόγο αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία η ασφάλεια που παρέχει ο βελονισμός. Περισσότερα…

Βελονισμός και δίαιτα

Πώς να χάσετε βάρος, με την βοήθεια του Βελονισμού

diet tools and calculators

Η επίτευξη του ιδανικού βάρους είναι ένα πρόβλημα με πολλές όψεις. Ο βελονισμός και η δίαιτα αποτελούν πολύτιμα όπλα στον αγώνα για την απώλεια των περιττών κιλών και τη διατήρηση του βάρους στα νέα επίπεδα. Η σωματική άσκηση είναι επίσης ιδιαιτέρως επιθυμητή (προκαλεί κατανάλωση θερμίδων, έχει αγχολυτικό αποτέλεσμα και μειώνει την όρεξη). Η δίαιτα και ο βελονισμός αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για την απώλεια των περιττών κιλών. Η δίαιτα από μόνη της μπορεί να έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι βραχυπρόθεσμο. Σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα μειώνεται και ο ασθενής συνήθως ξαναπαίρνει τα κιλά που έχασε.

Ο βελονισμός είναι μία συμπληρωματική θεραπεία και το δίδυμο βελονισμός και δίαιτα είναι αρκετά αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους. Δεν είναι πανάκεια ο βελονισμός. Ούτε είναι μία θαυματουργή θεραπεία. Μπορεί όμως να προσφέρει σημαντική βοήθεια για το χάσιμο βάρους, καθώς και για την διατήρηση του βάρους στα νέα επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται εφ’ όσον ο ασθενής διαθέτει την θέληση και το κίνητρο που θα του επιτρέψουν να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο της ζωής του.

Ο μηχανισμός με τον οποίο ο βελονισμός ασκεί την θεραπευτική του δράση δεν είναι επακριβώς γνωστός. Εισάγοντας βελόνες στα κατάλληλα σημεία του σώματος και του αυτιού, επιτυγχάνεται η απελευθέρωση βιοχημικών ουσιών, όπως οι ενδορφίνες, που έχουν ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση. Μειώνουν το άγχος, το στρες και την στεναχώρια κι έτσι βοηθούν στην αποφυγή της υπερφαγίας (binge eating) και της υπερκατανάλωσης παχυντικών φαγητών. Οι ενδορφίνες επηρεάζουν το πεπτικό και το ορμονικό σύστημα, αποκαθιστώντας τον ρυθμό του μεταβολισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. π

Βελονισμός και φοβίες

Acupuncture in Medicin. (Το περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Ιατρικού Βελονισμού). Letter to the editor.

(Γράμμα στον εκδότη του περιοδικού, από την Corinne Groom MB ChB).

Αγαπητέ κύριε,

μετά την πρώτη μου επαφή με τον βελονισμό, το 1981, άρχισα να χρησιμοποιώ την τεχνική αυτή στον εαυτό μου για κάθε μικρο–ασθένεια ή μικρο–τραυματισμό. Κάποια στιγμή, χρησιμοποίησα τις βελόνες για μία κάκωση στην ποδοκνημική μου άρθρωση. Τότε ανακάλυψα έκπληκτη, ότι είχα θεραπευθεί από την αραχνοφοβία που με κυνηγούσε σε όλη μου τη ζωή. Πήγα στην γκαρνταρόμπα, σήκωσα τα πουκάμισα των παιδιών και βρήκα δύο μεγάλες αράχνες από κάτω. phobias-photoΔεν έβαλα τις φωνές, δεν άρχισα να τρέμω ή να κλαίω και δεν το έβαλα στα πόδια. Δεν υπήρχε καθόλου φόβος! Πήρα μία βούρτσα κι ένα ξεσκονόπανο και τις πέταξα έξω. Ύστερα προσπάθησα να θυμηθώ ποια σημεία βελονισμού είχα χρησιμοποιήσει. Ήταν τα: ΝΕ3, ΟΚ60, ΧΚ34 και ΣΤ36. Είχα μόλις πραγματοποιήσει μία διπλή – τυφλή μελέτη, στην οποία ούτε ο θεράπων (εγώ), ούτε ο ασθενής (εγώ), γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί.

Τα επόμενα χρόνια παρείχα τις υπηρεσίες μου στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά δεν έτυχε να ασχοληθώ με ασθενείς που έπασχαν από φοβίες. Έως ότου, πριν από δέκα χρόνια, είχα ξανά την ευκαιρία, όταν μία από τις κόρες μου ζήτησε βοήθεια για δύο φίλες της.

Η μία κοπέλα φοβόταν να βγει έξω για φαγητό, πχ για επαγγελματικό δείπνο, όπου ήταν αδύνατον να φάει κάτι και ανησυχούσε, ότι λόγω αυτής της “χαζής” συμπεριφοράς, θα είχε προβλήματα στην καριέρα της. Χωρίς να γνωρίζω αν μπορούσα να επαναλάβω την επιτυχία μου, δέχτηκα να βοηθήσω και ω του θαύματος, η κοπέλα θεραπεύτηκε. Χρειάστηκε να εφαρμόσω δύο συνεδρίες βελονισμών.

Περισσότερα…

Βελονισμός και υπέρταση

Μερικοί άνθρωποι “ορκίζονται” στον βελονισμό. Είναι αυτοί, που γλίτωσαν από βασανιστικές ημικρανίες ή από δυσάρεστες οσφυαλγίες, χάρη στον βελονισμό. Μπορούν να σου περιγράψουν πώς σώθηκαν μετά από μερικές συνεδρίες βελονισμού. Κάποιοι άλλοι παρμένουν σκεπτικιστές και απορρίπτουν αυτή την αρχαία μέθοδο θεραπείας.

cardioΠρόσφατα οι επιστήμονες ερεύνησαν την επίδραση του βελονισμού στις καρδιοπάθειες και την υπέρταση. Βρήκαν, όχι μόνο ότι ο βελονισμός έχει αποτέλεσμα, αλλά και με ποιόν τρόπο επιτυγχάνει τα αποτελέσματά του. “Κάποια μέρα, ο βελονισμός θα αντικαταστήσει τα αντιυπερτασικά φάρμακα”, λένε.

Ο John C. Longhurst, MD, PhD, έδειξε ενδιαφέρον για τον βελονισμό σ’ ένα ερευνητικό ταξίδι του στην Κίνα. “Συνάντησα έναν ερευνητή, ο οποίος ασκούσε τον βελονισμό εδώ και πολλά χρόνια”, λέει.

“Διέκρινα ότι επρόκειτο για έναν πολύ καλό επιστήμονα. Πίστευα τότε κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες, ότι ο βελονισμός ήταν μία απατηλή μέθοδος. Όταν όμως είδα την δουλειά του κατάλαβα ότι επρόκειτο για κάτι σημαντικό”.

Όταν επέστεψε στις ΗΠΑ, ο Longhurst, ξεκίνησε μία έρευνα, με την οποία προσπάθησε να εξηγήσει την επίδραση του βελονισμού στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Όντας καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο Longhurst, συνεργάστηκε με το επιτελείο του, φέρνοντας σε πέρας τέσσερις μελέτες, στις οποίες ερεύνησε τον μηχανισμό δράσης του βελονισμού.

Εργάστηκε με πειραματόζωα – γάτες – οι οποίες έπασχαν από καρδιακή πάθηση και υπέρταση. “Βρήκαμε ότι ο βελονισμός βοήθησε τα πειραματόζωα, μειώνοντας την ισχαιμία, δηλ. την έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά”, λέει.

Περισσότερα…

Βελονισμός και νευραλγία τριδύμου

Επιτυχής θεραπεία ασθενούς με νευραλγία τριδύμου, ανθεκτικής μορφής.  Αναφορά περιπτώσεως (case repor). NHLBI (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ).

 Εισαγωγή

Η νευραλγία τριδύμου (ΝΤ) είναι ένα σύνδρομο νευροπαθητικού πόνου και χαρακτηρίζεται από έντονο, παροξυσμικό πόνο, που εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του προσώπου. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποιο ερέθισμα στην περιοχή κατανομής του τριδύμου νεύρου. Ο πόνος παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, ακόμα και κατά την περίοδο που ο ασθενής λαμβάνει την ενδεδειγμένη αγωγή. Είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί σημαντικού βαθμού ανικανότητα και πτώση της ποιότητας ζωής. Για την αντιμετώπιση της νόσου έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα φάρμακα, όπως: καρβαμαζεπίνη (Tegretol), Lyrica, φενυτοϊνη (diphenal). Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί μικρο- επεμβάσεις όπως: νευρικός αποκλεισμός του σφηνοϋπερώιου γαγγλίου, μικρο-αγγειακή αποσυμπίεση, ριζοτομία με ραδιοσυχνότητες και bottox. Περισσότερα…

Βελονισμός και μεταβολισμός

Nutrition-pyramidΟ βελονισμός αποτελεί μία σπουδαία εναλλακτική πρόταση για την απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα. Ενεργεί σε τρία επίπεδα: μειώνει την όρεξη, αυξάνει το ρυθμό μεταβολισμού και προάγει την ψυχική ηρεμία και χαλάρωση. Δείτε πώς δουλεύει ο βελονισμός και δώστε μία ευκαιρία στον εαυτό σας να χάσει μερικά περιττά κιλά.

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς γίνεται οι βελόνες που τοποθετούνται στο δέρμα να επιδρούν στην απώλεια βάρους. Ας το δούμε με ανοιχτό μυαλό. Ο βελονισμός δεν είναι καθόλου επώδυνος. Αντιθέτως, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τις συνεδρίες βελονισμού πολύ χαλαρωτικές. Ας εξετάσουμε με ποιόν τρόπο ο βελονισμός βοηθά να ελέγξετε την όρεξή σας και πώς επιταχύνει τον ρυθμό του μεταβολισμού.

Ένα από τα καλύτερα μυστικά για την απώλεια βάρους – ο βελονισμός – συχνά μένει ανεκμετάλλευτο. Επικεντρωνόμαστε στις διάφορες δίαιτες και στα διάφορα “τρικ” αδυνατίσματος ξεχνώντας έναν από τους καλύτερους τρόπους αδυνατίσματος. Στα οφέλη της υγείας από τον βελονισμό περιλαμβάνονται η ρύθμιση – επιτάχυνση του βασικού μεταβολισμού και η βελτίωση της λειτουργίας της πέψης. Με τον βελονισμό νοιώθετε χαλαροί και ήρεμοι. Το αίσθημα της πείνας είναι λιγότερο έντονο.

Περισσότερα…

Κατάθλιψη – Βελονισμός

Η κατάθλιψη αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα υγείας, που μπορεί να προσβάλλει όλα τα άτομα ανεξαρτήτως γένους, ηλικίας και κοινωνικού επιπέδου. Τα ⅔ των ενηλίκων θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από κατάθλιψη, η οποία θα διαταράξει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους. Οι γυναίκες προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ορμονικές μεταβολές που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια του κύκλου τους ή της εμμηνόπαυσης ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμα και μετά την γέννηση του παιδιού τους.

Το ετήσιο κόστος της κατάθλιψης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 7,5 δις λίρες και επιμερίζεται στην χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και την απώλεια ωρών εργασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  υπολογίζει ότι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι διεθνώς το δεύτερο  σημαντικότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, μετά από τις καρδιακές παθήσεις.

Η πεσμένη διάθεση, η στεναχώρια, η κακοκεφιά και η μελαγχολία είναι συναισθήματα, που ο κάθε άνθρωπος βιώνει στη ζωή του. Μπορεί όμως να τα αντιμετωπίσει και να τα ξεπεράσει μετά από λίγες μέρες. Αντίθετα το άτομο με κλινική κατάθλιψη επηρεάζεται στην καθημερινή του ζωή και βιώνει τα συναισθήματα αυτά, με μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια και επαναληπτικότητα. Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος, η απώλεια ευχαρίστησης, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η διαταραχή του ύπνου και της όρεξης, η μεταβολή του σωματικού βάρους, η εύκολη κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, η απώλεια κινήτρων, η μείωση της libido, τα σωματοποιημένα ενοχλήματα και οι σκέψεις αυτοκτονίας.

Περισσότερα…

Σύδρομο καρπιαίου σωλήνα: επιτυχής αντιμετώπιση με βελονισμό

carpaltunnelΤο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οφείλεται – μεταξύ άλλων – στην συχνή χρήση του πληκτρολογίου και τις πολλές ώρες καθιστικής εργασίας. Συχνά αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τοποθέτηση νάρθηκα στον καρπό. Τα συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

  • Μούδιασμα των δακτύλων από τον αντίχειρα μέχρι και τον παράμεσο δάκτυλο (εξαιρείται ο μικρός δάκτυλος).
  • Αδυναμία του χεριού και πόνος στον καρπό που επεκτείνεται προς την παλαμιαία επιφάνεια του αντιβραχίου.

Ο καρπιαίος σωλήνας σχηματίζεται από τα οστά και τους συνδέσμους του καρπού κι η διάμετρός του είναι περίπου ίση με την διάμετρο του αντίχειρα. Δια μέσου του καρπιαίου σωλήνα περνά το μέσο νεύρο καθώς και οι φλέβες και οι τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του χεριού και των δακτύλων.

Το μέσο νεύρο μπορεί να συμπιεσθεί αν μειωθεί το εύρος του αυλού τού καρπιαίου σωλήνα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από εξωτερική πίεση, είτε από τραυματισμό, είτε από φλεγμονή και οίδημα του ίδιου του νεύρου ή των τενόντων που διέρχονται από τον καρπιαίο σωλήνα.

Περισσότερα…