Βελονισμός – επιπτώσεις – παρενέργειες

Ο βελονισμός είναι ασφαλής

Ο βελονισμός έχει την φήμη μίας θεραπείας που είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Αυτό επιβεβαιώνεται από μεγάλες μελέτες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε μία μεγάλη έρευνα που έγινε στην Βρετανία, στο διάστημα από το 1998 έως το 2000 και αφορούσε χιλιάδες ασθενείς, οι επιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν ελάχιστες. Συγκεκριμένα δεν αναφέρθηκε καμία σοβαρή επίπτωση ή ανεπιθύμητη ενέργεια. Επιπτώσεις πολύ μικρής σημασίας, όπως τοπική (στο σημείο τοποθέτησης της βελόνας) μικροαιμορραγία, παρατηρήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο από 7%. Στις υπόλοιπες μελέτες, που έχουν γίνει για το θέμα αυτό (βελονισμός και επιπτώσεις) έχουμε παρόμοια αποτελέσματα.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων. Η φαρμακευτική αγωγή για τις παθήσεις αυτές στηρίζεται στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα: mesulid, voltaren, arcoxia, naprosyn κ.λ.π. Είναι γνωστό ότι οι παρενέργειες που προκαλούνται από τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Η κύρια παρενέργεια είναι οι αιμορραγίες από το ανώτερο πεπτικό σύστημα (γαστρορραγίες), καθώς και οι επιπτώσεις στην νεφρική λειτουργία. Για αυτό το λόγο αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία η ασφάλεια που παρέχει ο βελονισμός. Περισσότερα…

Βελονισμός και φοβίες

Acupuncture in Medicin. (Το περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Ιατρικού Βελονισμού). Letter to the editor.

(Γράμμα στον εκδότη του περιοδικού, από την Corinne Groom MB ChB).

Αγαπητέ κύριε,

μετά την πρώτη μου επαφή με τον βελονισμό, το 1981, άρχισα να χρησιμοποιώ την τεχνική αυτή στον εαυτό μου για κάθε μικρο–ασθένεια ή μικρο–τραυματισμό. Κάποια στιγμή, χρησιμοποίησα τις βελόνες για μία κάκωση στην ποδοκνημική μου άρθρωση. Τότε ανακάλυψα έκπληκτη, ότι είχα θεραπευθεί από την αραχνοφοβία που με κυνηγούσε σε όλη μου τη ζωή. Πήγα στην γκαρνταρόμπα, σήκωσα τα πουκάμισα των παιδιών και βρήκα δύο μεγάλες αράχνες από κάτω. phobias-photoΔεν έβαλα τις φωνές, δεν άρχισα να τρέμω ή να κλαίω και δεν το έβαλα στα πόδια. Δεν υπήρχε καθόλου φόβος! Πήρα μία βούρτσα κι ένα ξεσκονόπανο και τις πέταξα έξω. Ύστερα προσπάθησα να θυμηθώ ποια σημεία βελονισμού είχα χρησιμοποιήσει. Ήταν τα: ΝΕ3, ΟΚ60, ΧΚ34 και ΣΤ36. Είχα μόλις πραγματοποιήσει μία διπλή – τυφλή μελέτη, στην οποία ούτε ο θεράπων (εγώ), ούτε ο ασθενής (εγώ), γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί.

Τα επόμενα χρόνια παρείχα τις υπηρεσίες μου στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά δεν έτυχε να ασχοληθώ με ασθενείς που έπασχαν από φοβίες. Έως ότου, πριν από δέκα χρόνια, είχα ξανά την ευκαιρία, όταν μία από τις κόρες μου ζήτησε βοήθεια για δύο φίλες της.

Η μία κοπέλα φοβόταν να βγει έξω για φαγητό, πχ για επαγγελματικό δείπνο, όπου ήταν αδύνατον να φάει κάτι και ανησυχούσε, ότι λόγω αυτής της “χαζής” συμπεριφοράς, θα είχε προβλήματα στην καριέρα της. Χωρίς να γνωρίζω αν μπορούσα να επαναλάβω την επιτυχία μου, δέχτηκα να βοηθήσω και ω του θαύματος, η κοπέλα θεραπεύτηκε. Χρειάστηκε να εφαρμόσω δύο συνεδρίες βελονισμών.

Περισσότερα…

Βελονισμός και υπέρταση

Μερικοί άνθρωποι “ορκίζονται” στον βελονισμό. Είναι αυτοί, που γλίτωσαν από βασανιστικές ημικρανίες ή από δυσάρεστες οσφυαλγίες, χάρη στον βελονισμό. Μπορούν να σου περιγράψουν πώς σώθηκαν μετά από μερικές συνεδρίες βελονισμού. Κάποιοι άλλοι παρμένουν σκεπτικιστές και απορρίπτουν αυτή την αρχαία μέθοδο θεραπείας.

cardioΠρόσφατα οι επιστήμονες ερεύνησαν την επίδραση του βελονισμού στις καρδιοπάθειες και την υπέρταση. Βρήκαν, όχι μόνο ότι ο βελονισμός έχει αποτέλεσμα, αλλά και με ποιόν τρόπο επιτυγχάνει τα αποτελέσματά του. “Κάποια μέρα, ο βελονισμός θα αντικαταστήσει τα αντιυπερτασικά φάρμακα”, λένε.

Ο John C. Longhurst, MD, PhD, έδειξε ενδιαφέρον για τον βελονισμό σ’ ένα ερευνητικό ταξίδι του στην Κίνα. “Συνάντησα έναν ερευνητή, ο οποίος ασκούσε τον βελονισμό εδώ και πολλά χρόνια”, λέει.

“Διέκρινα ότι επρόκειτο για έναν πολύ καλό επιστήμονα. Πίστευα τότε κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες, ότι ο βελονισμός ήταν μία απατηλή μέθοδος. Όταν όμως είδα την δουλειά του κατάλαβα ότι επρόκειτο για κάτι σημαντικό”.

Όταν επέστεψε στις ΗΠΑ, ο Longhurst, ξεκίνησε μία έρευνα, με την οποία προσπάθησε να εξηγήσει την επίδραση του βελονισμού στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Όντας καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο Longhurst, συνεργάστηκε με το επιτελείο του, φέρνοντας σε πέρας τέσσερις μελέτες, στις οποίες ερεύνησε τον μηχανισμό δράσης του βελονισμού.

Εργάστηκε με πειραματόζωα – γάτες – οι οποίες έπασχαν από καρδιακή πάθηση και υπέρταση. “Βρήκαμε ότι ο βελονισμός βοήθησε τα πειραματόζωα, μειώνοντας την ισχαιμία, δηλ. την έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά”, λέει.

Περισσότερα…

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από την νόσο του Parkinson

ΠΗΓΗ: CNS Neuroscience & Therapeutics

Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό CNS Neuroscience & Therapeutics υποστηρίζει ότι ο βελονισμός βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson. Περιοχές του εγκεφάλου, που λόγω της νόσου έχουν καταστεί ανενεργές, ενεργοποιούνται ξανά.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι αρκετές μελέτες στο παρελθόν, είχαν δείξει την ευεργετική επίδραση του βελονισμού στη νόσο του Πάρκινσον. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε ανθρώπους, αλλά και σε πειραματόζωα.

Χρησιμοποιώντας την εξέταση του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει μειωμένη νευρική δραστηριότητα σε εκτεταμένες περιοχές του εγκεφάλου στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Προσβάλλονται κυρίως: ο θάλαμος, το κέλυφος του φακοειδούς πυρήνα και η βοηθητική κινητική περιοχή του φλοιού. Περισσότερα…

Αθλητισμός και βελονισμός

British Medical Journal, 20/7/2012.

Υπάρχει μία συζήτηση αν ο βελονισμός ασκεί πραγματικές βιολογικές δράσεις ή αποτελεί απλώς placebo φαινόμενο. Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο ο βελονισμός, όσο και το φαινόμενο placebo μπορεί να επιδράσουν στην απόδοση των αθλητών και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αναφορές που δείχνουν ότι η διέγερση κάποιων σημείων με βελονισμό, βελτιώνει τις επιδόσεις των επαγγελματιών αθλητών στο στίβο, το κολύμπι και την ποδηλασία. Ο ερευνητής Birger Kaada, από την Νορβηγία παρουσίασε μία σειρά πειραματικών ερευνών σε αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε ανταγωνιστικά αθλήματα. Περισσότερα…

Επιστημονικές ενδείξεις για την μείωση βάρους με βελονισμό

Παρουσιάζουμε την περίληψη από δύο σημαντικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στα έγκυρα περιοδικά International Journal of Obesity και International Journal of Neuroscience.

Ιnternational journal of obesity 

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπληρωματική ή εναλλακτική μέθοδος με σκοπό την μείωση του σωματικού βάρους. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μία συστηματική ανασκόπηση των διάφορων μελετών για να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα του βελονισμού στην θεραπεία της παχυσαρκίας. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να ερευνήσει με κριτικό μάτι τα δεδομένα για την μείωση του σωματικού βάρους, καθώς και τις παρενέργειες των διάφορων μεθόδων βελονισμού. Η μελέτη αυτή βασίζεται στα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων, με ομάδα κοντρόλ, μελετών που έχουν ερευνήσει τις διάφορες μεθόδους θεραπείας με βελονισμό.

Ελέγχθηκαν 19 βάσεις δεδομένων προερχόμενες μεταξύ άλλων από Αγγλία, Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα, όπου αναζητήθηκαν μελέτες για τον βελονισμό και την μείωση του βάρους, μέχρι τον Μάιο του 2008. Περισσότερα…

Η χρήση του ωτοβελονισμού σε προγράμματα αποκατάστασης

Dr. Michael O. Smith, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, Cornel Medical School.

Ο βελονισμός είναι μία παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας auricularεδώ και 2000 χρόνια και βασίζεται σε ένα σύγγραμα που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Βασίζεται στην ενέργεια και τα σημεία μέσω των οποίων αυτή ρέει στην επιφάνεια του σώματος συμβάλλοντας σε υποστηρικτικές για την υγεία του οργανισμού λειτουργίες. Σήμερα διδάσκεται και εφαρμόζεται επισήμως στην Αμερική.

Σε παρόμοιες αρχές στηρίζονται κι άλλες θεραπευτικές μέθοδοι όπως η ρεφλεξιολογία, το ρέικι, το σιάτσου και το τσι κονγκ. Ο μικρο-βελονισμός χρησιμοποιεί σημεία που βρίσκονται σε μικρές περιοχές του σώματος και είναι δυνατόν να εξισορροπεί και να αποκαθιστά τις λειτουργίες του οργανισμού. Σημεία που βρίσκονται στα πέλματα, στα χέρια, στο κρανίο και κυρίως στο αυτί ανήκουν και χρησιμοποιούνται σε αυτό το θεραπευτικό πλαίσιο.

Ο βελονισμός αποτελεί ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να στηρίξουμε τα θεραπευτικά προγράμματα που αποσκοπούν στην σωματική και ψυχική αναζωογόνηση και αποκατάσταση.

Διάφορα χαρακτηριστικά του βελονισμού βελτιώνουν την λειτουργικότητα του ατόμου τόσο στο σωματικό, όσο και στο ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Περισσότερα…

Ο βελονισμός και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Russ Erickson, MD, American Academy of Medical Acupuncture.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει σαν συνέπεια την μόνιμη ή παροδική παράλυση του ασθενούς, τις διαταραχές στην ομιλία του, τα πρoβλήματα στην κατάποση και τις ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη). Στην Ανατολή (Κίνα, Ιαπωνία) ο βελονισμός  χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και οι συνεδρίες αρχίζουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Η δική μου  συμβουλή (βλ. συγγραφέα στην αρχή του άρθρου) εν τούτοις είναι ότι πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες εφ’ όσον το επεισόδιο οφείλεται σε εγκεφαλική αιμορραγία (και όχι σε εγκεφαλική θρόμβωση).

Περισσότερα…

Αυχενικός πόνος και βελονισμός

archives-internalΗ κ. Fran Zierler, ηλικίας 60 ετών, υπέφερε εδώ και τέσσερα χρόνια από αφόρητους πόνους στον αυχένα εξ αιτίας ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

“Ένοιωθα σαν να μου τρυπάνε το μπράτσο με έναν παγοκόφτη 100 φορές την μέρα,” θυμάται.

«Δεν μπορούσα να κουνήσω το αριστερό μου χέρι σχεδόν καθόλου, ούτε να κουβαλήσω τίποτα».

Είχε δοκιμάσει να κάνει φυσικοθεραπείες, χειροπρακτική, ενέσεις κορτιζόνης στον ώμο και την σπονδυλική στήλη, ακόμη και την εγχείρηση είχε σκεφτεί, αλλά τρεις ημέρες πριν το χειρουργείο η ασφαλιστική της εταιρεία απέσυρε την κάλυψή κι έτσι η εγχείρηση ακυρώθηκε. Περισσότερα…

Από το NCI (Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο)

Το ιστορικό της ανακάλυψης του βελονισμού σαν συμπληρωματική μέθοδος για τον καρκίνο.

  • Το παλιότερο ιατρικό βιβλίο που γνωρίζουμε γράφτηκε στην Κίνα πριν από 4000 χρόνια και περιγράφει την χρήση του βελονισμού στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων. Ο βελονισμός εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου καθώς και στην Ευρώπη από το 1700 μ.Χ. Στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται εδώ και 200 χρόνια. Περισσότερα…