Βελονισμός και υπέρταση

Μερικοί άνθρωποι “ορκίζονται” στον βελονισμό. Είναι αυτοί, που γλίτωσαν από βασανιστικές ημικρανίες ή από δυσάρεστες οσφυαλγίες, χάρη στον βελονισμό. Μπορούν να σου περιγράψουν πώς σώθηκαν μετά από μερικές συνεδρίες βελονισμού. Κάποιοι άλλοι παρμένουν σκεπτικιστές και απορρίπτουν αυτή την αρχαία μέθοδο θεραπείας.

cardioΠρόσφατα οι επιστήμονες ερεύνησαν την επίδραση του βελονισμού στις καρδιοπάθειες και την υπέρταση. Βρήκαν, όχι μόνο ότι ο βελονισμός έχει αποτέλεσμα, αλλά και με ποιόν τρόπο επιτυγχάνει τα αποτελέσματά του. “Κάποια μέρα, ο βελονισμός θα αντικαταστήσει τα αντιυπερτασικά φάρμακα”, λένε.

Ο John C. Longhurst, MD, PhD, έδειξε ενδιαφέρον για τον βελονισμό σ’ ένα ερευνητικό ταξίδι του στην Κίνα. “Συνάντησα έναν ερευνητή, ο οποίος ασκούσε τον βελονισμό εδώ και πολλά χρόνια”, λέει.

“Διέκρινα ότι επρόκειτο για έναν πολύ καλό επιστήμονα. Πίστευα τότε κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες, ότι ο βελονισμός ήταν μία απατηλή μέθοδος. Όταν όμως είδα την δουλειά του κατάλαβα ότι επρόκειτο για κάτι σημαντικό”.

Όταν επέστεψε στις ΗΠΑ, ο Longhurst, ξεκίνησε μία έρευνα, με την οποία προσπάθησε να εξηγήσει την επίδραση του βελονισμού στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Όντας καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο Longhurst, συνεργάστηκε με το επιτελείο του, φέρνοντας σε πέρας τέσσερις μελέτες, στις οποίες ερεύνησε τον μηχανισμό δράσης του βελονισμού.

Εργάστηκε με πειραματόζωα – γάτες – οι οποίες έπασχαν από καρδιακή πάθηση και υπέρταση. “Βρήκαμε ότι ο βελονισμός βοήθησε τα πειραματόζωα, μειώνοντας την ισχαιμία, δηλ. την έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά”, λέει.

Αυτό ήταν ένα ισχυρό εύρημα:”η θεραπεία με βελονισμό δουλεύει”. Στη συνέχεια προσπάθησαν να προσδιορίσουν τον μηχανισμό με τον οποίο συνέβαινε αυτό.

Στην θεωρία του βελονισμού υπάρχουν αόρατοι δίαυλοι επικοινωνίας, που συνδέουν την μία περιοχή του σώματος με την άλλη. Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ονομάζονται μεσημβρινοί. Κατά μήκος των μεσημβρινών βρίσκονται σημεία, στα οποία τοποθετούμε τις βελόνες, στην επιφάνεια του δέρματος.

Διεγείροντας τα σημεία αυτά, στέλνουμε σήματα, με τα οποία ενεργοποιούνται κάποιες περιοχές του εγκεφάλου. Οι περιοχές αυτές μπορεί να έχουν σχέση με τον πόνο. Έτσι εξηγείται η επίδραση που έχει ο βελονισμός στον πόνο. Άλλες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες ενεργοποιούνται με τον βελονισμό, μπορεί να έχουν σχέση με τον συντονισμό του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μία τέτοια περιοχή, ευρίσκεται πάνω από την σπονδυλική στήλη, στο στέλεχος του εγκεφάλου. Ρυθμίζει την έκκριση αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη είναι μία ορμόνη η οποία αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας υπέρταση. Οι ερευνητές χορήγησαν στα πειραματόζωα ποσότητα αδρεναλίνης, ενώ συγχρόνως εφάρμοσαν βελονισμό. Διαπίστωσαν, ότι ο βελονισμός κατάφερε να αναστείλει την ταχυπαλμία και την αύξηση της πίεσης (υπέρταση). “Η καρδιακοί συχνότητα και η αρτηριακή πίεση παρέμειναν φυσιολογικές”, λέει ο Longhurst.

“Μία ακόμα μελέτη διεξάγεται σε ανθρώπους, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να ανακοινώσουμε κάποιο αποτέλεσμα. Σκοπός όλης αυτής της μελέτης, είναι να βοηθήσουμε τους πάσχοντες από καρδιακή ισχαιμία ή υπέρταση ή αρρυθμίες”, λέει ο Longhurst.

“Οι τρέχουσες φαρμακοθεραπείες έχουν πολλές παρενέργειες. Αν μπορούσαμε να μειώσουμε τις χορηγούμενες δόσεις αυτών των φαρμάκων, χρησιμοποιώντας τον βελονισμό, αυτό θα ήταν σπουδαίο”.

Οι ειδικοί δεν θεωρούν “εξεζητημένη” την ιδέα αυτή. “Θα πρέπει να υπάρχει κάτι πέραν του placebo, στον βελονισμό”, λέει ο Joseph Alpert, MD, καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του τμήματος, στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα. “Οι συνεργάτες μου έχουν δει εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, να πραγματοποιούνται χωρίς αναισθησία, μόνο με βελονισμό. Δεν πρόκειται απλώς για ανοησίες, είναι αλήθεια”, λέει.

Ο Pascal J. Goldschmidt, MD, FACC, διευθυντής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Duke, California, συμφωνεί. “Δεν είναι τυχαίο, ότι ο βελονισμός υπάρχει και χρησιμοποιείται για τόσα πολλά χρόνια”, λέει. “Υπάρχουν ξεκάθαρα ευρήματα, ότι δεν πρόκειται απλώς για placebo. Είναι φανερό, ότι ο βελονισμός έχει ειδική επίδραση στην αρτηριακή πίεση (υπέρταση)”.