Βελονισμός και εγκυμοσύνη

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. ΠΗΓΗ: www.acufinder.com 

 Γενικά

pregnantΟ βελονισμός δεν αποτελεί υποκατάστατο, της Ιατρικής Φροντίδας της εγκύου, όπως αυτή καθορίζεται από την Ιατρική επιστήμη και πρακτική.

Ο βελονισμός προσφέρει συμπληρωματικά οφέλη και καθώς οι παρενέργειές του είναι ελάχιστες, όλο και περισσότερες έγκυες γυναίκες προσφεύγουν σε αυτόν, αναζητώντας μία εναλλακτική πρόταση για προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο βελονισμός βασίζεται σε αρχαίες θεωρίες, 2000 ετών και πλέον. Όμως σήμερα διαθέτουμε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Η έρευνα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για καταστάσεις όπως το άγχος, οι εμετοί, ο πόνος στην μέση και το ισχίο, η κατάθλιψη, η μείωση της διάρκειας του τοκετού, καθώς και η πρόκληση του τοκετού  όταν υπάρχει καθυστέρηση.

Καταστάσεις που προκύπτουν ως επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζονται με επιδεξιότητα από έμπειρους στον βελονισμό ιατρούς. Η έρευνα εντοπίζεται σήμερα, στην συστηματική χρήση του βελονισμού με στόχο την υγεία και την ευεξία της εγκύου γυναίκας.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει επίσης στα προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης, όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τα προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. (Οι έρευνες δείχνουν αύξηση του ποσοστού επιτυχίας, κατά 10-15%).

Όσον αφορά την ασφάλεια του βελονισμού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή έχει αποδειχθεί με αρκετές μελέτες. Το 2002 διεξήχθη μία έρευνα στην Αυστραλία (Women’s & Children’s Hospital, Adelaide University) και μελετήθηκε η ασφάλεια του βελονισμού σε πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, καθώς και η επίδρασή του στους έμετους του πρώτου τριμήνου. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια αυξημένου κινδύνου για: συγγενείς ανωμαλίες, αποβολές, αποκόλληση πλακούντα, υπέρταση εγκυμοσύνης, προ – εκλαμψία ή πρόωρο τοκετό. Ο βελονισμός ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην πρόληψη και θεραπεία των σχετιζόμενων με την εγκυμοσύνη εμέτων.

Η έρευνα διεξήχθη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όταν η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευπαθής. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε άλλες μελέτες που ακολούθησαν.

 

Πώς χρησιμοποιείται ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη

Ο βελονισμός είναι μία ασφαλής και άνετη μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων της εγκυμοσύνης, ιδίως δε όταν σκεφθούμε, ότι τα περισσότερα φάρμακα έχουν αντένδειξη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

 1. Για την διατήρηση της υγείας της εγκύου.
 2. Για την αντιμετώπιση προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας.
 3. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 4. Για την διάρκεια του τοκετού.
 5. Για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

 

Αναλυτικότερα

1. Ο βελονισμός για την διατήρηση της υγείας της εγκύου.

Μπορεί να συμβουλεύσουμε μία συνεδρία κάθε μήνα, για να βοηθήσουμε την καλή υγεία της μητέρας και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, στα διάφορα στάδια της ανάπτυξης και της διαφοροποίησης. (Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται το σημείο ΝΕ9, που βρίσκεται πάνω από το έσω σφυρό. Η περιγραφή του σημείου σημαίνει “όμορφο μωρό”. Το σημείο αυτό μειώνει τις ανησυχίες και το στρες της μητέρας και βοηθά την αιμοποίηση. Αναφέρεται ότι το σημείο αυτό εμποδίζει την μεταφορά τοξινών από την μητέρα στο παιδί, αυξάνει την υγεία του εμβρύου και την αντίστασή του στις ασθένειες και τονώνει την ενέργεια Qi στην μητέρα ).

 

2. Ο βελονισμός για προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Παρ’ όλο που το άρθρο αυτό αναφέρεται κυρίως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο βελονισμός βοηθά και προϋπάρχοντα προβλήματα όπως είναι οι ημικρανίες, η κεφαλγία τάσεως και οι αλλεργίες. Είναι μια ασφαλέστερη προσέγγιση σε σχέση με την χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

 

3. Ο βελονισμός για προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αντανακλά το status και τις επιλογές υγείας προ της εγκυμοσύνης. Η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ ή καφεΐνης, το καθημερινό στρες αποτελούν παράγοντες που μπορεί να καταστρέψουν την ενέργεια Qi και να επιβαρύνουν την πορεία της εγκυμοσύνης.

3.1. Ψυχολογικά προβλήματα

Ένα συχνό πρόβλημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το άγχος και η ένταση της καθημερινής ζωής. Οι έγκυες γυναίκες ανησυχούν για την έκβαση της εγκυμοσύνης τους και για την αλλαγή που θα επιφέρει στη ζωή τους. Επίσης, ενδέχεται να έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν από την εργασία τους. Ο βελονισμός δημιουργεί το αίσθημα μίας βαθιάς χαλάρωσης και εσωτερικής ισορροπίας, καθώς και μία εξωστρεφή και αισιόδοξη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Μερικές γυναίκες πάσχουν από κατάθλιψη σοβαρού βαθμού (κλινική κατάθλιψη), κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της εσωτερικής δυσαρμονίας, που προκαλείται από την διαταραχή της ενέργειας Qi. Μπορούμε επίσης να προλάβουμε την επιλόχειο κατάθλιψη, που εμφανίζεται μετά τον τοκετό.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην διακοπή του καπνίσματος, την αποχή από το αλκοόλ και την διακοπή ηρεμιστικών ή φαρμάκων κατά της αϋπνίας.

3.2. Σωματικά προβλήματα

ΚΟΠΩΣΗ: Σχεδόν όλες οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν κόπωση, λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου, που αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού. Ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή είναι απολύτως απαραίτητα για να αντιμετωπισθεί η κόπωση της εγκυμοσύνης. Παράλληλα ο βελονισμός εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, την ομαλή ροή της ενέργειας Qi και την εξισορρόπηση των δυνάμεων yin και yang στον οργανισμό.

ΕΜΕΤΟΙ: Κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου συνήθως εμφανίζονται ναυτία και έμετοι. Το σύμπτωμα αυτό είναι ενδεικτικό της ανισορροπίας που υπάρχει στην ενέργεια Qi, στην πεπτική λειτουργία του οργανισμού. Η κατάσταση αυτή ανταποκρίνεται ιδιαίτερα καλά στην θεραπεία με βελονισμό. Χρησιμοποιούμε το σημείο Περ.6, φημισμένο για τη χρησιμότητά του σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εμέτων μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία της εγκύου. Η χρησιμότητα του βελονισμού σε τέτοιες καταστάσεις έχει μελετηθεί ευρέως και έχει αποδειχθεί ότι υπερτερεί της φαρμακευτικής αγωγής.

Άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος στην εγκυμοσύνη είναι:

 • πόνος και κάψιμο στο επιγάστριο
 • δυσκοιλιότης
 • αιμορροΐδες

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ: Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης εμφανίζονται προβλήματα οσφυαλγίας και ισχιαλγίας, που μπορεί να προκαλούνται από μηχανική πίεση των νεύρων της Σπονδυλικής Στήλης. Τα ¾ των εγκύων μπορεί να εμφανίζουν τέτοιου είδους ενοχλήματα. Ο πόνος μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο της εγκύου. Εδώ πάλι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου, όταν η φαρμακευτική αγωγή αντενδείκνυται.

ΟΙΔΗΜΑ: Εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και οφείλεται στον αυξημένο όγκο υγρών του οργανισμού. Εντοπίζεται συνήθως σε πόδια, συφυρά, χέρια και πρόσωπο. Χειροτερεύει συνήθως το απόγευμα και όταν ο καιρός είναι ζεστός. Όταν το οίδημα είναι ελφρό ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει. Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική το οίδημα προέρχεται από εμπλοκή της ενέργειας Qi και την ανεπάρκεια του συστήματος σπλήνα/νεφρού.

Όταν το οίδημα είναι σοβαρό και συνοδεύεται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης και παρουσία λευκώματος στα ούρα, χρειάζεται να γίνει εκτίμηση της κατάστασης από γυναικολόγο, για την πιθανότητα προ εκλαμψίας, μίας δυνητικά σοβαρής επιπλοκής.

ΣΥΝΔΟΡΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ: Λόγω του αυξημένου όγκου κυκλοφορούντων υγρών, η έγκυος μπορεί να εμφανίσει συμπίεση του μέσου νεύρου του καρπού, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η κατάσταση συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Μπορεί προσωρινά να αντιμετωπισθεί με νάρθηκα καρπού.

Στις εγκύους όμως το πρόβλημα είναι προσωρινό και επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό. Ως εκ τούτου ο βελονισμός αποτελεί μία ιδανική προσωρινή θεραπεία, χωρίς παρενέργειες, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ: Η ρινική συμφόρηση που μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οφείλεται στις ορμόνες που κυκλοφορούν στον οργανισμό. Εμφανίζεται επίσης και στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά. Τα περισσότερα αποσυμφορητικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΚΕΤΟΥ: Εάν καθυστερεί η έλευση του τοκετού, υπάρχουν τα “απαγορευμένα σημεία” που δεν χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να αποφύγουμε τις συσπάσεις της μήτρας και τον πρόωρο τοκετό. Τώρα που η ώρα του τοκετού έχει φτάσει και υπάρχει καθυστέρηση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα σημεία αυτά και να προκαλέσουμε συσπάσεις της μήτρας.

 

4. Ο βελονισμός κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Στην Κίνα ο βελονισμός κατά την διάρκεια του τοκετού αποτελεί κοινή πρακτική. Ο τοκετός θεωρείται ένα φυσιολογικό γεγονός και ως εκ τούτου απαιτείται όσο το δυνατόν λιγότερη ιατρική παρέμβαση. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την Φύση. Δυναμώνει της συστολές της μήτρας (όταν αυτές είναι ασθενείς) και αντιμετωπίζει τον πόνο.

Στην Αγγλία, έχουν γίνει παρατηρήσεις σχετικά με την εφαρμγή βελονισμού κατά την διάρκεια του τοκετού. Έχει φανεί, ότι με τον βελονισμό, μειώνεται η διάρκεια του τοκετού, μειώνεται ο πόνος και το στρες της μητέρας καθώς και οι πιθανότητες για αιμορραγία μετά τον τοκετό.

 

5. Ο βελονισμός κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Η υγεία της μητέρας μπορεί να βελτιωθεί με τον βελονισμό στην περίπτωση που εμφανιστούν προβλήματα υγείας, μετά τον τοκετό.

Κατά την περίοδο της λοχείας μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα προβλήματα:

 • Κόπωση
 • Επιλόχειος κατάθλιψη
 • Μαστίτιδα
 • Ανεπαρκής ποσότητα γάλακτος κατά το θηλασμό.