Βελονισμός, άγχος, στρες

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο άγχος και το στρες;

Το στρες μπορεί να προέλθει από κάποια κατάσταση ή σκέψη, η οποία προκαλεί απογοήτευση, θυμό ή εκνευρισμό. Κάτι που προκαλεί στρες σε ένα άτομο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα προκαλέσει στρες και στο άλλο.

Το άγχος είναι ένα αίσθημα φόβου ή ανησυχίας και μπορεί η αιτία που το προκαλεί να παραμένει άγνωστη, δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετο άγχος.

Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν μία ομάδα ψυχιατρικών νόσων που χαρακτηρίζονται από την παρουσία υπερβολικού άγχους. Διακρίνονται σε: διαταραχή γενικευμένου άγχους, ειδικές φοβίες, εμμονική – ψυχαναγκαστική διαταραχή, κοινωνικές φοβίες. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές, παρουσιάζουν σχεδόν καθημερινά συμπτώματα, που εμποδίζουν την λειτουργικότητά τους στην εργασία και στις προσωπικές τους σχέσεις. Η διαταραχή πανικού είναι μία ακόμα αγχώδης κατάσταση και τα συμπτώματά της δεν είναι καθημερινά, αλλά περιοδικά.

Ο βελονισμός είναι μία αρχαία μέθοδος θεραπείας και στηρίζεται στην βασική αρχή ότι διεγείροντας κάποια σημεία στο σώμα, αποκαθίσταται η ισορροπία στη ροή της ενέργειας Qi μέσα από κανάλια, που ονομάζονται μεσημβρινοί. Αυτή η θεωρία στηρίζεται στην αλληλεπίδραση των πέντε στοιχείων (ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό). Έχει μεγάλη επίδραση στα εσωτερικά όργανα, τα οποία χαρακτηρίζονται είτε yin, είτε yang.

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική αναγνωρίζει ότι η ψυχή, το μυαλό και το σώμα λειτουργούν με ενιαίο τρόπο. Έτσι τα συναισθήματα μπορούν να προκαλούν σωματικές εκδηλώσεις και οργανικά προβλήματα.

Τα συναισθήματα αντιπροσωπεύονται από τα πέντε στοιχεία:

  • Νερό (φόβος)
  • Ξύλο (θυμός)
  • Φωτιά (ευτυχία)
  • Χώμα (ανησυχία)
  • Μέταλλο (θλίψη)

Στη Δυτική Ιατρική ο βελονισμός έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά αποδεκτός και δημοφιλής. Αναγνωρίζεται ως μία έγκυρη θεραπεία για πολλές παθήσεις, μεταξύ των οποίων το στρες και το άγχος.

Το άγχος είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν άγχος το οποίο είναι παροδικό και αντιμετωπίσιμο. Άλλοι πάλι, δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουν στρεσογόνες ή απειλητικές συνθήκες, κατακλύζονται από φόβο και αδυνατούν να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης. Σαν αποτέλεσμα έντονου στρες μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • σωματικά ενοχλήματα, όπως ταχυπαλμία, εφιδρώσεις και υπέρταση
  • γνωσιακά προβλήματα, όπως επίμονες αρνητικές σκέψεις
  • συμπεριφορικά προβλήματα όπως αψυχολόγητη επιθετικότητα και ανησυχία
  • συναισθηματικά προβλήματα, όπως ο φόβος

Ανάλογα κατατάσσονται και οι διάφορες αγχώδεις διαταραχές όπως έχουμε αναφέρει: γενικευμένο άγχος, διαταραχή πανικού, κοινωνικό άγχος, μετατραυματικό άγχος και εμμονική ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Τα αίτια του άγχους μπορεί να είναι διάφορα:

Η προσωπικότητα και ο τρόπος σκέψης ενός ατόμου μπορεί να προδιαθέτουν σε εκδήλωση αγχώδους διαταραχής. Η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο και η κληρονομικότητα. Βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο, μπορεί επίσης να προκαλεί άγχος.

Ο βελονισμός αντιμετωπίζει το άγχος διεγείροντας διάφορα σημεία του σώματος, που στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αντιστοιχούν στους μεσημβρινούς της Καρδιάς, του Νεφρού και του Σπλήνα.

Το περιοδικό “CNS Neuroscience and Therapeutics” (Νευροεπιστήμη και Θεραπευτική του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος) σε μία πρόσφατη, περιεκτική ανασκόπηση των επιστημονικών ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός είναι εξ ίσου αποτελεσματικός με την γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία, την οποία χρησιμοποιούν συχνά οι ψυχολόγοι για την αντιμετώπιση του άγχους (Errington-Evans, 2011).

Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Endocrinology (το επίσημο περιοδικό της Ενδοκρινολογίας στις ΗΠΑ) αποκαλύπτει ότι οι ορμόνες του στρες ανευρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα στον εγκέφαλο ποντικών μετά από ηλεκτροβελονισμό (Eshkevari, Permaul and Mulroney, 2013).

Καθώς οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται αναγνωρίζεται βαθμιαία, η εγκυρότητα του βελονισμού σαν εναλλακτική θεραπεία στο άγχος, το στρες και άλλες παθήσεις.