Βελονισμός και δίαιτα

Πώς να χάσετε βάρος, με την βοήθεια του Βελονισμού

diet tools and calculators

Η επίτευξη του ιδανικού βάρους είναι ένα πρόβλημα με πολλές όψεις. Ο βελονισμός και η δίαιτα αποτελούν πολύτιμα όπλα στον αγώνα για την απώλεια των περιττών κιλών και τη διατήρηση του βάρους στα νέα επίπεδα. Η σωματική άσκηση είναι επίσης ιδιαιτέρως επιθυμητή (προκαλεί κατανάλωση θερμίδων, έχει αγχολυτικό αποτέλεσμα και μειώνει την όρεξη). Η δίαιτα και ο βελονισμός αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για την απώλεια των περιττών κιλών. Η δίαιτα από μόνη της μπορεί να έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι βραχυπρόθεσμο. Σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα μειώνεται και ο ασθενής συνήθως ξαναπαίρνει τα κιλά που έχασε.

Ο βελονισμός είναι μία συμπληρωματική θεραπεία και το δίδυμο βελονισμός και δίαιτα είναι αρκετά αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους. Δεν είναι πανάκεια ο βελονισμός. Ούτε είναι μία θαυματουργή θεραπεία. Μπορεί όμως να προσφέρει σημαντική βοήθεια για το χάσιμο βάρους, καθώς και για την διατήρηση του βάρους στα νέα επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται εφ’ όσον ο ασθενής διαθέτει την θέληση και το κίνητρο που θα του επιτρέψουν να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο της ζωής του.

Ο μηχανισμός με τον οποίο ο βελονισμός ασκεί την θεραπευτική του δράση δεν είναι επακριβώς γνωστός. Εισάγοντας βελόνες στα κατάλληλα σημεία του σώματος και του αυτιού, επιτυγχάνεται η απελευθέρωση βιοχημικών ουσιών, όπως οι ενδορφίνες, που έχουν ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση. Μειώνουν το άγχος, το στρες και την στεναχώρια κι έτσι βοηθούν στην αποφυγή της υπερφαγίας (binge eating) και της υπερκατανάλωσης παχυντικών φαγητών. Οι ενδορφίνες επηρεάζουν το πεπτικό και το ορμονικό σύστημα, αποκαθιστώντας τον ρυθμό του μεταβολισμού σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Τα σημεία του βελονισμού

Η θεραπεία με τον βελονισμό ξεκινά με τον καθορισμό ενός “πρωτοκόλλου” που περιλαμβάνει τα σημεία, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Επιλέγονται σημεία του σώματος και του αυτιού ανάλογα με την ιδιαίτερη περίπτωση του κάθε ασθενούς. Τα σημεία που βρίσκονται στο αυτί, αποτελούν ένα μικροσύστημα, όπου αντιπροσωπεύονται σε μικρογραφία τα διάφορα όργανα του σώματος. Ανακαλύφθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, από τον Γάλλο γιατρό Paul Nogier και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στον βελονισμό. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τα ονόματα μερικών σημείων του αυτιού: επινεφρίδια, υπόφυση, ωοθήκες, θυροειδής κ.λ.π.

Τα σημεία του αυτιού που χρησιμοποιούμε συνήθως για την παχυσαρκία είναι τα εξής:

  • Στόμα: για τα άτομα που τρώνε “παρορμητικά” και πιθανώς καπνίζουν πολύ και μιλάνε πολύ.
  • Στομάχι: για τα άτομα που τρώνε, αν και έχουν χορτάσει ή που τσιμπολογούν συνεχώς.
  • Σημείο πείνας: για τον έλεγχο της όρεξης γενικά.
  • Πνεύμονας: για τα άτομα που αγαπούν τα γλυκά.
  • Shenmen: ένα πολύ σημαντικό σημείο για την ψυχική ηρεμία. Αντιμετωπίζει το άγχος, την απογοήτευση, τον θυμό και την ανασφάλεια.
  • Ενδοκρινείς: για την κατακράτηση νερού, που είναι υπεύθυνη για την αύξηση του βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Επινεφρίδια και ωοθήκες: όταν η αύξηση του βάρους οφείλεται σε εμμηνόπαυση.
  • Νεφρά: για την κατακράτηση υγρών, καθώς και για ορμονικές και νευρολογικές διαταραχές, που συνδέονται με την παχυσαρκία.
  • Θυροειδής: για την ρύθμιση (επιτάχυνση) του μεταβολισμού.

Ο θεράπων ιατρός επιλέγει σε κάθε συνεδρία, δύο ή περισσότερα από τα πιο πάνω σημεία του αυτιού, ανάλογα με τα συμπτώματα και την προσωπικότητα του κάθε ασθενούς και τη σχέση που μπορεί να έχουν με την παχυσαρκία.

Στη συνέχεια επιλέγονται σωματικά σημεία, που έχουν σχέση με το σωματικό βάρος.

Κατά τις πρώτες συνεδρίες βελονισμού, επιλέγονται τα σημεία ΠΕ4 και Ηπ3, τα οποία διευκολύνουν την κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα και ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Το ΑΣ12 είναι το πρόσθιο σημείο του στομάχου και επιλέγεται στη συνέχεια. Το σημείο Στομάχι 36 στην περιοχή του γόνατος τονώνει την ενέργεια και βοηθάει στην κυκλοφορία του οξυγόνου και του αίματος στο σώμα και ιδιαίτερα στην περιοχή του στομάχου.

Συχνά χρησιμοποιείται μία παραλλαγή του βελονισμού, που ονομάζεται ηλεκτροβελονισμός. Κάποιες βελόνες συνδέονται με μία συσκευή που διοχετεύει χαμηλής έντασης ρεύμα. Έτσι επιτυγχάνεται ενίσχυση του αποτελέσματος και αύξηση στην έκκριση των ενδορφινών.

Οι βελόνες μένουν στην θέση τους επί 20 έως 30 λεπτά. Μετά την αφαίρεση των βελονών, τοποθετούνται στα αυτιά ημιμόνιμες αυτοκόλλητες βελόνες, οι οποίες συνεχίζουν να διεγείρουν τα κατάλληλα σημεία. Όταν ο ασθενής αισθάνεται παρόρμηση που τον οδηγεί σε υπερβολική λήψη τροφής, πιέζει ελαφρά τις αυτοκόλλητες βελόνες για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Η πίεση αυτή προκαλεί έκκριση ενδορφινών, οι οποίες εκτός από το χαλαρωτικό και ηρεμιστικό αποτέλεσμα που έχουν, αποτρέπουν και την παρόρμηση για φαγητό.

Οι ημιμόνιμες βελόνες αφαιρούνται από τον ασθενή μετά από τρεις μέρες ή συντομότερα αν υπάρξει κάποιου είδους ερεθισμός ή πόνος στην περιοχή.

 

Το θεραπευτικό πλάνο

Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται εξαρτάται από το στόχο που έχει βάλει ο ασθενής, ως προς το πόσα κιλά θέλει να χάσει και από την ταχύτητα με την οποία επιθυμεί να επιτύχει το στόχο του. Εξαρτάται επίσης από την προσήλωση στην επιτυχία αυτού του στόχου.

Σε σοβαρές περιπτώσεις υπερφαγίας, μπορεί να χρειαστεί καθημερινή θεραπεία την πρώτη εβδομάδα, η οποία τροποπείται σε μέρα παρά μέρα την δεύτερη εβδομάδα και κάθε τρεις μέρες την τρίτη εβδομάδα.

Για τον μέσο ασθενή που χρειάζεται να χάσει 3 – 5 κιλά, η συχνότητα των θεραπειών μπορεί να καθοριστεί στις δύο την εβδομάδα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Στην συνέχεια συνιστάται μία συνεδρία κάθε δύο εβδομάδες για ενίσχυση του αποτελέσματος. Αφού γίνουν κάποιες ενισχυτικές θεραπείες ο ασθενής και ο ιατρός αποφασίζουν πότε θα τερματιστεί η τακτική θεραπεία. Προτείνεται να γίνεται μία συνεδρία τέσσερις φορές τον χρόνο στις αλλαγές των εποχών, όταν η ενέργεια είναι ασταθής και χρειάζεται τόνωση και εναρμόνιση του συστήματος σε κάθε άνθρωπο.

 

Διατροφικές συμβουλές

Όπως τονίσαμε και νωρίτερα ο βελονισμός και η δίαιτα αποτελούν το δίδυμο της επιτυχίας για το αδυνάτισμα. Η άσκηση είναι επίσης ιδιαίτερα επιθυμητή. Η προσήλωση του ασθενή στην αλλαγή του τρόπου ζωής του είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Ένα διαιτητικό πρόγραμμα θεωρείται κατάλληλο, όταν περιέχει φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά, μαζί με μέτρια ποσότητα χαμηλής πυκνότητας υδατανθράκων και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη.

Η άσκηση επίσης παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Μπορεί να ξεκινήσει με ζωηρό περπάτημα 40 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα και σταδιακά να αυξηθεί σε πέντε φορές την εβδομάδα. Στην συνέχεια μπορεί να προστεθεί αεροβική άσκηση, όπως διάδρομος, σκαλοπάτια ή αεροβικά προγράμματα. Άσκηση με μικρά βάρη (1,5 Kg) και λίγες επαναλήψεις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνουν τον μυϊκό ιστό, μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.