Βελονισμός – επιπτώσεις – παρενέργειες

Ο βελονισμός είναι ασφαλής

Ο βελονισμός έχει την φήμη μίας θεραπείας που είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Αυτό επιβεβαιώνεται από μεγάλες μελέτες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε μία μεγάλη έρευνα που έγινε στην Βρετανία, στο διάστημα από το 1998 έως το 2000 και αφορούσε χιλιάδες ασθενείς, οι επιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν ελάχιστες. Συγκεκριμένα δεν αναφέρθηκε καμία σοβαρή επίπτωση ή ανεπιθύμητη ενέργεια. Επιπτώσεις πολύ μικρής σημασίας, όπως τοπική (στο σημείο τοποθέτησης της βελόνας) μικροαιμορραγία, παρατηρήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο από 7%. Στις υπόλοιπες μελέτες, που έχουν γίνει για το θέμα αυτό (βελονισμός και επιπτώσεις) έχουμε παρόμοια αποτελέσματα.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων. Η φαρμακευτική αγωγή για τις παθήσεις αυτές στηρίζεται στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα: mesulid, voltaren, arcoxia, naprosyn κ.λ.π. Είναι γνωστό ότι οι παρενέργειες που προκαλούνται από τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Η κύρια παρενέργεια είναι οι αιμορραγίες από το ανώτερο πεπτικό σύστημα (γαστρορραγίες), καθώς και οι επιπτώσεις στην νεφρική λειτουργία. Για αυτό το λόγο αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία η ασφάλεια που παρέχει ο βελονισμός.

Μία σημαντική επίπτωση, που μπορεί να έχει ο βελονισμός στην υγεία είναι η εξής: Όταν ο βελονισμός ασκείται από κάποιον που δεν είναι γιατρός, μπορεί να μην αναγνωρισθούν εγκαίρως τα συμπτώματα μίας σοβαρής νόσου και να καθυστερήσει η διάγνωσή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενούς. Κάθε ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά από τον γιατρό του, πριν παρθεί η απόφαση για θεραπεία με βελονισμό.

Οι πιο κοινές επιπτώσεις από την θεραπεία με βελονισμό είναι οι ακόλουθες:

  • Μικροαιμορραγία (μία – δύο σταγόνες αίματος στο σημείο ένθεσης της βελόνας).
  • Παροδική επιβάρυνση των συμπτωμάτων. (Η πιθανότητα είναι μικρότερη του 1%, είναι παροδική και συνήθως προμηνύει μεγαλύτερη επιτυχία του βελονισμού στις επόμενες συνεδρίες).
  • Πόνος κατά την ένθεση της βελόνας. Πιθανότητα μικρότερη από 1%.
  • Υπνηλία μετά την συνεδρία. Μικρότερη του 1%. Είναι αποτέλεσμα της χαλαρωτικής δράσης του βελονισμού.

Τέλος μία σοβαρή παρενέργεια του βελονισμού είναι ο πνευμοθώρακας. Εμφανίζεται όταν η βελόνα προκαλέσει διάτρηση του πνεύμονα. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που ο εφαρμοστής του βελονισμού δεν έχει γνώση της ανατομίας των εσωτερικών οργάνων. Είναι σπάνια παρενέργεια και δείχνει την αναγκαιότητα να ασκείται ο βελονισμός μόνο από γιατρούς. Η σωστή εφαρμογή του βελονισμού από γιατρούς μηδενίζει την πιθανότητα αυτής της παρενέργειας.