Βελονισμός και ακμή

Ο παραδοσιακός Κινέζικος βελονισμός έχει μία ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Η φιλοσοφία του βελονισμού δέχεται ότι η ασθένεια κτυπά τον άνθρωπο, όταν διαταράσσεται η ισορροπία του οργανισμού. Αυτή η διαταραχή είναι η αιτία της ασθένειας.

Στην αιτιολογία της ακμής και των δερματικών παθήσεων πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν διάφοροι ψυχολογικοί, φυσικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, η ακμή οφείλεται στην υπερβολική ζέστη και υγρασία, οι οποίες επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα του σώματος, που βρίσκονται στην πορεία των μεσημβρινών. Τρία όργανα θεωρούνται υπεύθυνα για την ακμή: ο σπλήνας, το στομάχι και οι πνεύμονες. Κάθε όργανο συνδέεται με τον αντίστοιχο μεσημβρινό. Οι μεσημβρινοί διατρέχουν το σώμα και απλώνονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Τοποθετώντας βελόνες στα αντίστοιχα σημεία του δέρματος, μπορούμε να επηρεάσουμε την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και να ομαλοποιήσουμε την ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς.

Η Δυτική Ιατρική προσπαθεί να εξηγήσει την θεραπευτική επίδραση του βελονισμού, στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Δέχεται ότι ο βελονισμός διεγείρει το νευρικό σύστημα και απελευθερώνει βιοχημικούς νευροδιαβιβαστές στην γενική κυκλοφορία του αίματος, αλλά και σε ιδιαίτερες περιοχές του εγκεφάλου. Η επίδραση του βελονισμού στην ομοιόσταση του οργανισμού προάγει την υγεία και αποτρέπει την αρρώστια. Οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον πόνο και το στρες, επηρεάζονται ευνοϊκά από τον βελονισμό. Ο ρόλος που διαδραματίζει το στρες στην εμφάνιση και την εξέλιξη της ακμής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Όταν μειώνεται το στρες, μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόνης του αίματος. Η κορτιζόνη είναι μία ορμόνη που σχετίζεται με την ακμή. Φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόνης συμβάλλουν στην βελτίωση ή και εξαφάνιση της ακμής.

Κάνοντας βελονισμό για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, συχνά επιτυγχάνεται βελτίωση και σε άλλα προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Η ακμή είναι ένα πρόβλημα, που σχετίζεται με ψυχολογικούς, διατροφικούς, βιολογικούς και ορμονικούς παράγοντες. Ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει την ακμή αντιμετωπίζοντας τους παράγοντες αυτούς.

Πρόσθετα οφέλη  που μπορεί να προσφέρει ο βελονισμός για την ακμή:

  • Μειώνει την φλεγμονή
  • Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τον αριθμό και την λειτουργικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αυξάνει την μικροκυκλοφορία τοπικά και μειώνει το οίδημα.
  • Η τοποθέτηση βελονών στα κατάλληλα σημεία των μεσημβρινών ασκεί ευνοϊκή επίδραση σε μία πληθώρα προβλημάτων. Τα σημεία που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ακμής, μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα και σε  άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Ηλεκτροβελονισμός:

Ο ηλεκτροβελονισμός είναι μία παραλλαγή του παραδοσιακού βελονισμού. Χρησιμοποιούνται τα ίδια σημεία και οι ίδιες βελόνες. Η διαφορά βρίσκεται στην διοχέτευση μικρής ισχύος ηλεκτρικού ρεύματος μέσω μίας μικρής συσκευής με την οποία συνδέονται κάποιες (λίγες) βελόνες. Οι βελόνες συνδέονται κατά ζεύγη. Ο ηλεκτροβελονισμός έχει δύο πλεονεκτήματα: 1) η τοποθέτηση της βελόνας στο κατάλληλο σημείο δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα ακριβής, γιατί ο ηλεκτρισμός διεγείρει μία ευρύτερη περιοχή γύρω από την βελόνα. 2) μπορεί να χρησιμοποιηθούν επιφανειακά ηλεκτρόδια, αντί για βελόνες, σε άτομα που φοβούνται ή έχουν αντένδειξη στη χρήση βελονών.

Πολύ άνθρωποι ορκίζονται στα οφέλη του βελονισμού.

Εδώ και αιώνες ο βελονισμός χρησιμοποιείται σαν μέθοδος θεραπείας από εκατομμύρια ανθρώπους . Οι επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του

είναι ιδιαίτερα πειστικές. Όσοι ενδιαφέρονται για την θεραπεία της ακμής, αλλά και την γενικότερη υγεία τους, αξίζει να δοκιμάσουν τον βελονισμό.