Βελονισμός – Μεσημβρινοί

Η ροή της ενέργειας

Οι μεσημβρινοί, που χρησιμοποιούνται στον βελονισμό, είναι γνωστοί με πολλά ονόματα, όπως: Κινέζικοι μεσημβρινοί, ενεργειακοί μεσημβρινοί, μεσημβρινοί Τσι κ.ά.

meridians

Οι μεσημβρινοί μεταφέρουν την ζωτική ενέργεια, που δίνει ζωή, άνθηση και ανάπτυξή σε κάθε μορφή ζωής. Η ενέργεια έχει το δικό της όνομα σε κάθε πολιτισμό που έχει εμφανιστεί πάνω στη γη. Πνεύμα, Prana, Chi, ζωτική ενέργεια, ανεπαίσθητη (subtle) ενέργεια, Spirit κ.ά.

Παρόμοια με τον ηλεκτρισμό είναι και αυτή αόρατη στο ανθρώπινο μάτι. Εν τούτοις, οι έμπειροι Κινέζοι γιατροί μπορούν να νοιώσουν και να παρακολουθήσουν τους δρόμους της ενέργειας στο σώμα, με τα χέρια τους. Εδώ και 5.000 χρόνια μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν τις γραμμές των μεσημβρινών μέσα από τους οποίους κυκλοφορεί η ενέργεια.

Μπορεί να τους φανταστεί κανείς σαν ρυάκια ή ποτάμια ενέργειας. Όπως το ποτάμι δίνει ζωή στην περιοχή, την οποία ποτίζει, έτσι και οι μεσημβρινοί μοιράζουν την ζωογόνο ενέργεια στις περιοχές του σώματος, όπου απλώνονται.

Κάποιες φορές η ροή της ενέργειας διακόπτεται. Μία δυνατή συγκίνηση ή ένα τραύμα προκαλεί υπερφόρτιση ενέργειας και μπλοκάρει την ροή της. Όπως, για παράδειγμα, μία υπερφόρτιση ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να κάψει ένα κύκλωμα τηλεόρασης.

Για να διατηρείται η υγεία στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή, ισορροπία, ελευθερία και συνέχεια στη κυκλοφορία της ζωτικής ενέργειας.

Με τον βελονισμό αποκαθιστούμε την απρόσκοπτη ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς του σώματος.

Στην πορεία των μεσημβρινών του σώματος, υπάρχουν πολλά σημεία κατάλληλα για βελονισμό. Τα σημεία αυτά παρομοιάζονται με “ρεζερβουάρ”, όπου με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώνεται η ενέργεια. Με τον βελονισμό των σημείων αυτών, μπορούμε να ρυθμίσουμε και να κατανέμουμε την ενέργεια στις διάφορες περιοχές του σώματος.

Υπάρχουν 12 πρωτεύοντες μεσημβρινοί. Οι μεσημβρινοί διασυνδέονται μεταξύ τους, κάτω από την επιφάνεια του σώματος και τροφοδοτούν με ενέργεια τα όργανα του σώματος από όπου παίρνουν και το όνομά τους. Οι δύο κεντρικοί μεσημβρινοί δεν τροφοδοτούν με ενέργεια κάποιο συγκεκριμένο όργανο.

Κατά την διάρκεια της ημέρας η ενέργεια των μεσημβρινών παρουσιάζει μία κορύφωση έντασης, που διαρκεί δύο ώρες κι έπειτα επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Κάθε μεσημβρινός σχετίζεται με ιδιαίτερα συναισθήματα.

Παραθέτουμε τα ονόματα των μεσημβρινών, τις ώρες κορύφωσης της ενέργειας και τα συναισθήματα με τα οποία σχετίζονται:

1. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ (3.00 π.μ. έως 5.00 π.μ.). Λύπη και δυσανεξία.

2. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ (5.00 π.μ. έως 7.00 π.μ.). Ενοχή.

3. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ (7.00 π.μ. έως 9.00 π.μ.). Αηδία, απληστία.

4. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΠΛΗΝΑ (9.00 π.μ. έως 11.00 π.μ.). Ανησυχία για το μέλλον, άγχος.

5. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (11.00 π.μ. έως 1.00 μ.μ.). Χαρά, θυμός.

6. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ (1.00 μ.μ. έως 3.00 μ.μ.). Ανασφάλεια, λύπη.

7. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ (3.00 μ.μ. έως 5.00 μ.μ.). Φόβος, ανυπομονησία, υπερικινητικότητα.

8. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ (5.00 μ.μ. έως 7.00 μ.μ.). Φόβος, έλλειψη αποφασιστικότητας.

9. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΟΥ (7.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.). Ζήλεια, συγχώρεση, υπερβολική χαρά. Έχει επίσης σχέση με το κυκλοφορικό σύστημα και το σεξ.

10. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥ ΘΕΡΜΑΣΤΗ / ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ (9.00 μ.μ. έως 11.00 μ.μ.). Απελπισία, κατάθλιψη.

11. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ (11.00 μ.μ έως 1.00 π.μ.). Οργή, μανία.

12. ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ (1.00 π.μ. έως 3.00 π.μ.). Θυμός, έλλειψη ευτυχίας.