Ο βελονισμός αξίζει μία δοκιμή για τον χρόνιο πόνο

harvard acupuntureHarvard Medical School

Harvard Health Publications

Harvard Men’s Health Watch

Ο χρόνιος πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις χαλά την ποιότητα της ζωής πολλών ανθρώπων. Αντιμετωπίζεται συνήθως με πάγο ή θερμά επιθέματα, με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με φυσικοθεραπεία και με κατάλληλες ασκήσεις. Συχνά πετυχαίνουν να μειώσουν τον πόνο. Όταν όμως δεν το καταφέρουν, ο βελονισμός αποτελεί μία επιλογή που αξίζει να δοκιμάσουν. Υπάρχει μία σειρά μελετών που στηρίζει αυτή την επιλογή τους.

Στα χρόνια που πέρασαν υπήρξε μεγάλη διαμάχη για το αν ο βελονισμός βοηθά στον χρόνιο πόνο. Μία μεγάλη έρευνα ομάδας ειδικών προσθέτει νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε συχνές μορφές πόνου. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα στοιχεία 29 μελετών που περιλάμβαναν περίπου 18.000 ασθενείς. Σε κάποιους εξ αυτών εφαρμόστηκε πραγματικός βελονισμός, σε άλλους εικονικός και σε άλλους καθόλου βελονισμός. Συνολικά ωφελήθηκαν και μειώθηκε ο πόνος σε ποσοστό 50%. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Archives of Internal Medicin.

Η μελέτη δεν αποτελεί την τελευταία λέξη για το πρόβλημα, αλλά είναι μία από τις μελέτες με την καλύτερη ποιότητα μέχρι σήμερα και έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση.

“Νομίζω ότι το όφελος από τον βελονισμό είναι ξεκάθαρο και οι παρενέργειες ελάχιστες σε σύγκριση με τα φάρμακα”, λέει ο δρ. Lucy Chen, αναισθησιολόγος εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του πόνου, στην Ιατρική σχολή και το Νοσοκομείου του Harvard.

Πώς δρα;

Οι βελονιστές εισάγουν λεπτές (σαν τρίχα) βελόνες σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια του σώματος. Δεν προκαλούν καθόλου πόνο όταν εφαρμόζονται από έναν πεπειραμένο θεραπευτή. Οι βελόνες πιστεύεται ότι εξισορροπούν την ροή της  ενέργειας του σώματος, που ονομάζεται qi (και προφέρεται “τσι”). Στο περιοδικό “Harvard Men’s Health Watch”, έχουμε αναφέρει ότι για τους δυτικούς επιστήμονες ο βελονισμός μειώνει τον πόνο μέσω της παραγωγής νευροδιαβιβαστών, ενδορφινών και άλλων ορμονών, των οποίων τα επίπεδα επηρεάζει. Συμμετέχει επίσης και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

“Για τον πόνο που εμφανίστηκε πρόσφατα”,λέει ο δρ. Chen, “θα πρέπει να γίνει διάγνωση των αιτίων του πόνου έτσι ώστε να αποκλειστούν σοβαρές ιατρικές παθήσεις, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και στη συνέχεια να συζητηθεί ο βελονισμός και η καταλληλότητά του”.

Πόσο συχνά χρειάζεται ο βελονισμός; Σχεδιάστε εβδομαδιαίες συνεδρίες μέχρι να δείτε όφελος και μετά μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο μέχρι την επόμενη συνεδρία.

Πόσο κοστίζει; Οι συνεδρίες του βελονισμού κυμαίνονται από $65 έως $125 η κάθε μία. Δεν καλύπτονται συνήθως από ιδιωτική ασφάλεια ή από το εθνικό σύστημα υγείας.

Ποιοι τον εφαρμόζουν; Το ιδανικό είναι κάποιος εκπαιδευμένος και έμπειρος θεραπευτής.