Καρκίνος μαστού και βελονισμός

books“Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ – Μονογραφίες”

Οι ασθενείς με καρκίνο μαστού, που εμφανίζουν πόνο και οίδημα των αρθρώσεων, ως αποτέλεσμα της θεραπείας τους, μπορεί να ωφεληθούν από την άσκηση και τον βελονισμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Jun Mao, διευθυντής στο Κέντρο Καρκίνου της Αλαμπάμα, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια, υποστηρίζει πως ο βελονισμός βοήθησε το 40% των ασθενών και μείωσε τον πόνο στις αρθρώσεις τους.

Βρήκε ότι δεν είχε σημασία αν οι ασθενείς πίστευαν στον βελονισμό ή όχι.

Ενώ άλλες μελέτες είχαν βρει ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός σε πολλά συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, διαταραχές ύπνου, ο Mao θέλησε να βρει τι ρόλο παίζει η εμπιστοσύνη του ασθενή στον βελονισμό.

Μελέτησε 41 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και τους χώρισε σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα εφαρμόστηκε ψευδοβελονισμός (sham acupuncture), στη δεύτερη ηλεκτροβελονισμός και στην τρίτη δεν εφαρμόστηκε καμία από τις δύο προηγούμενες μεθόδους. Ο ηλεκτροβελονισμός χρησιμοποιεί χαμηλής έντασης ηλεκτρκό ρεύμα διαμέσου των βελόνων, σε ζεύγη, διεγείροντας σημεία του σώματος. Οι γυναίκες που  συμμετείχαν στη μελέτη δεν γνώριζαν αν λαμβάνουν την πραγματική θεραπεία ή τον ψευδοβελονισμό.

Οι γυναίκες παρουσίαζαν δυσκαμψία ή πόνο στις αρθρώσεις τους. Μία παρενέργεια της αγωγής για το καρκίνο μαστού και συγκεκριμένα των φαρμάκων με την ονομασία “αναστολείς της αρωματάσης – ορμονική θεραπεία”.

“Στην ομάδα που υπεβλήθη σε πραγματικό βελονισμό, υπήρξαν  θετικά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς πίστευαν ή όχι στον βελονισμό”, λέει ο Mao.

“Αντιθέτως στην ομάδα του ψευδοβελονισμού, όπου και εκεί υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, ήταν σημαντικό να πιστεύουν οι ασθενείς στον βελονισμό, για να έχουν θετικά αποτελέσματα”.

Η ομάδα του πραγματικού βελονισμού παρουσίασε σημαντική μείωση του πόνου στις αρθρώσεις ανεξάρτητα από τις προσδοκίες των ασθενών για το βελονισμό.

Η ομάδα του ψευδοβελονισμού ωφελήθηκε στο βαθμό που οι ασθενείς πίστευαν στον βελονισμό. Οι ασθενείς που είχαν υψηλές προσδοκίες από το βελονισμό παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων σε βαθμό πάνω από 80%.

Ο Μάο υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός δεν είναι “placebo effect”. Οι ασθενείς που έλαβαν πραγματικό βελονισμό, παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση ανεξάρτητα από τις προσδοκίες τους για τον βελονισμό. Παρουσίασαν μείωση του πόνου πάνω από 40%. Ο βελονισμός δουλεύει καλά για όλους είτε πιστεύουν είτε όχι σε αυτόν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο 2014 στο περιοδικό “Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ – Μονογραφίες”.