Ο βελονισμός βελτιώνει τον χρόνιο πόνο της μέσης

Μία μελέτη που δείχνει ότι βελονισμός 
υπερτερεί από την συνήθη θεραπεία 
για τον πόνο της μέσης.

Η αρχαία τεχνική του βελονισμού ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο της μέσης περισσότερο από την συνηθισμένη θεραπεία με φάρμακα και φυσικοθεραπείες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν τρεις τεχνικές βελονισμού: ο εξατμικευμένος βελονισμός, ο προτυπομένος βελονισμός και ο ψευδοβελονισμός με χρήση οδοντογλυφίδων χωρίς τρύπημα του δέρματος. Και οι τρεις έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα από την συνηθισμένη θεραπεία.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Dan Cherkin λέει: “Οι θεραπείες τύπου βελονισμού έχουν θετικό συνολικό αποτέλεσμα στους ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία. Ανεξάρτητα αν τοποθετούμε βελόνες ή αν απλώς πιέζουμε επιφανειακά το δέρμα. Το εύρημα αυτό μας οδηγεί σε νέες εικασίες σχετικά με τον μηχανισμό δράσης αυτής της μεθόδου”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine.

Ο Cherkin και οι συνεργάτες του μελέτησαν 638 άτομα με χρόνια οσφυαλγία, τα οποία δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε βελονισμό. Σχημάτισαν 4 ομάδες ασθενών.

Ομάδα εξατομικευμένου βελονισμού, όπου χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά σημεία για κάθε ασθενή.

Ομάδα προτυπωμένου βελονισμού, όπου χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια σημεία για όλους τους ασθενείς με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα των ειδικών.

-Ομάδα προσομοίωσης βελονισμού, όπου χρησιμοποιήθηκαν οδοντογλυφίδες, χωρίς να διαπεραστεί το δέρμα.

-Ομάδα που έλαβε την συνήθη θεραπεία, φάρμακα ή φυσικοθεραπεία.

Ο βελονισμός χορηγήθηκε δύο φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες. Οι ερευνητές μελέτησαν τον πόνο και την δυσκαμψία των ασθενών λόγω της χρόνιας οσφυαλγίας στις οκτώ εβδομάδες, τους 6 μήνες και ένα έτος μετά τη θεραπεία.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Ο βελονισμός έναντι της συνηθισμένης αγωγής

“Ο εξατομικευμένος βελονισμός δεν υπερτερεί έναντι του προτυπωμένου βελονισμού”, λέει ο Cherkin. “ Η προσομοίωση βελονισμού επίσης είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Και οι τρεις ομάδες πήγαν καλύτερα από την ομάδα συνήθους θεραπείας”.

Όσοι ανήκαν στις 3 ομάδες βελονισμού είχαν σημαντική βελτίωση στις καθημερινές δραστηριότητές τους σε ποσοστό 60% έναντι 30% της ομάδας συνήθους θεραπείας.

Μετά από ένα χρόνο όσοι ανήκαν στις ομάδες βελονισμού συνέχισαν την βελτίωση σε ποσοστό 65% έναντι 50% της ομάδας συνήθους θεραπείας.

Αποτελεί ένα ερώτημα γιατί ο προσομοιωμένος βελονισμός είχε το ίδιο καλά αποτελέσματα με τον κανονικό βελονισμό. Ο Cherkin παραδέχεται ότι δεν χρειάζεται να τρυπήσουμε το δέρμα για να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει

“Παρ’ όλο που φωτίζει κάπως τα πράγματα αυτή η μελέτη δημιουργεί κάποια σύγχυση”, λέει η Αμερικάνικη Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής. “ Για τους περισσότερους ο βελονισμός είναι απόλυτα ασφαλής, αλλά η μελέτη δεν ξεκαθαρίζει τον μηχανισμός δράσης του”.

“Παρ’ όλα αυτά η μελέτη έδειξε σαφώς ότι ο βελονισμός βοηθά τους ασθενείς”.

Και καταλήγει: “Ο χρόνιος πόνος στην μέση μπορεί να οφείλεται σε κάποια σοβαρή πάθηση και θα πρέπει πάντα εξετάζεται από τον θεράποντα ιατρό”.