Κόψτε το κάπνισμα με βελονισμό

no smokingΤα άτομα που επιλέγουν το βελονισμό για να κόψουν το κάπνισμα έχουν συνήθως ισχυρό κίνητρο. Μπορεί να έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, ενώ τώρα νοιώθουν ότι είναι έτοιμοι. Οι λόγοι για τους οποίους θέλουν να διακόψουν είναι πολλοί και διαφορετικοί.

Κάποιοι μπορεί να έχουν εμφανίσει προβλήματα υγείας από το κάπνισμα, όπως δύσπνοια, χρόνιο βήχα, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Άλλοι θέλουν να προλάβουν το πρόβλημα πριν εμφανιστεί και να βελτιώσουν την υγεία τους. Κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα, όταν κάποιο δικό τους πρόσωπο αναπτύξει κάποια  σχετιζόμενη νόσο όπως εμφύσημα ή καρκίνο του πνεύμονα. Οι νόσοι που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι ευρέως γνωστές. Πολλά άτομα δεν θέλουν να ξοδεύουν χρήματα για το κάπνισμα ή να εξαρτώνται από αυτό, ενώ άλλοι νοιώθουν μία “κοινωνική πίεση” για να κόψουν το κάπνισμα. Εν τέλει κάποιος μπορεί να θέλει να διακόψει για καθαρά δικούς του λόγους. Όμως δεν θα τα καταφέρουν αν δεν έχουν ισχυρό κίνητρο, όπως αυτοί που έρχονται για βελονισμό. Θέλουν να κόψουν το κάπνισμα εδώ και τώρα αντί να το αναβάλουν συνεχώς.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε επισκέψεις. Στην πρώτη επίσκεψη συλλέγονται πληροφορίες για την γενική υγεία του ατόμου και για τις συνήθειες και το ιστορικό του καπνίσματος.

Ποιά είναι τα ερεθίσματα που σας οδηγούν να καπνίσετε. Κάποιοι είναι “κοινωνικοί” καπνιστές, κάποιοι καπνίζουν από ευχαρίστηση, κάποιοι επειδή μένουν μόνοι και άλλοι για να αντιμετωπίσουν το στρες.

Η νικοτίνη είναι είναι ένας ισχυρός ψυχοδραστικός παράγοντας, που μπορεί να φέρει χαλάρωση ή τόνωση ανάλογα με το άτομο. Πιο κάτω αναφέρουμε μερικά συνηθισμένα ερεθίσματα για να καπνίσετε.

  • Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο.
  • Όταν είστε θυμωμένος, αναστατωμένος, λυπημένος ή μόνος.
  • Όταν πίνετε καφέ ή αλκοόλ.

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται φυσική εξέταση μετριέται η αρτηριακή πίεση και εξετάζεται η αναπνευστική λειτουργία.

Οι συνήθειες καπνίσματος, οι ψυχολογικοί και οι φυσιολογικοί ή παθολογικοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο στο σχεδιασμό της θεραπείας. Μαθαίνετε να αποφεύγετε τα ερεθίσματα που σας καλούν να καπνίσετε. Ο βελονισμός περιορίζει την ένταση της επιθυμίας και τα συμπτώματα στέρησης που εμφανίζονται στην προσπάθειά για διακοπή καπνίσματος.

Καθώς ο πρώτος μήνας είναι ο πιο δύσκολος, ο βελονισμός μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το διάστημα.

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται και η πρώτη συνεδρία βελονισμού. Από αυτή τη στιγμή αρχίζετε να θεωρείτε τον εαυτό σας ΜΗ καπνιστή. Η δεύτερη συνεδρία γίνεται μετά από μία, δύο ημέρες. Ακολουθούν άλλες τρείς συνεδρίες – συνήθως μία ανά εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Οι θεραπείες στοχεύουν στα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα στέρησης που μπορεί να εμφανιστούν και συγχρόνως βοηθούν στην γενικότερη χαλάρωση. Βεβαίως αν έχετε δυσκολία τότε το πρόγραμμα τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Δεν υπάρχουν μαγικά σημεία βελονισμού για την διακοπή καπνίσματος. Συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυαστικά σημεία στα αυτιά και το σώμα. Μετά την τοποθέτηση των βελονών μπορείται να χαλαρώσετε για 30 λεπτά.

Ενδιάμεσα στις συνεδρίες δίνονται κάποιες οδηγίες για δίαιτα και άσκηση.

Ο βελονισμός είναι συχνά αποτελεσματικός στα άτομα που δεν έχουν καταφέρει να διακόψουν χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους, όπως τσίχλες και patch νικοτίνης ή άλλα προγράμματα. Αν το άτομα συνεργαστεί, το πρόγραμμα βελονισμού μπορεί να οδηγήσει σε οριστική διακοπή καπνίσματος.

Το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει εφ’ όσον προσπαθήσετε κι εσείς. Ο βελονισμός δεν τα κάνει όλα μόνος του. Εσείς πρέπει να έχετε μία γνήσια επιθυμία να διακόψετε το κάπνισμα. Είναι σημαντικό να επενδύσετε στην βοήθεια της οικογένειας και των φίλων σας. Κάθε άτομο απαντά στο βελονισμό και διακόπτει το κάπνισμα με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι θα πορευτούν στη διαδικασία χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ για άλλους θα είναι πιο δύσκολο. Να είστε βέβαιοι ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει το στρες και τις δυσκολίες  και να βοηθήσει την προσπάθειά σας. Σας υποστηρίζουμε για να ξεκινήσετε μία ζωή γεμάτη υγεία, απαλλαγμένοι από το κάπνισμα.