Αλλεργία και βελονισμός

rhinitis image

Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή του ρινικού βλενογόνου και εμφανίζεται σε διάφορες εποχές και περιοχές κατά την διάρκεια του έτους. Εκτός από ρινική συμφόρηση και συχνό φτάρνισμα, ερεθίζει τα μάτια και προκαλεί γενική κακουχία στον πάσχοντα.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κατά της αλλεργίας απλώς καλύπτουν τα συμπτώματα κι έχουν παρενέργειες όπως υπνηλία και κόπωση. Η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος από τη γύρη και η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται παραμένει ένα μυστήριο για την ιατρική.
Ανέκδοτα περιστατικά θεραπείας της αλλεργίας με βελονισμό υπάρχουν πολλά και περιλαμβάνουν πλήρη ίαση χωρίς εμφάνιση υποτροπών μετά από λίγες συνεδρίες.

Μία γυναίκα περιγράφει τόσο έντονα συμπτώματα “σαν να μου κόβονταν τα μάτια” μέχρι την ημέρα που δοκίμασε βελονισμό. Τώρα, μετά από λίγες συνεδρίες, δεν παρουσιάζει έντονες κρίσεις.

Βέβαια εκτός από τα ανέκδοτολογικά περιστατικά υπάρχουν και επιστημονικές αποδείξεις που βεβαιώνουν αυτό που μας δείχνει η καθημερινή πρακτική του βελονισμού.

Η μελέτη “Βερολίνο 2008 – αλλεργική ρινίτις και βελονισμός”.
Μία ρεαλιστική τυχαιοποιημένη μελέτη διεξήχθη μεταξύ 981 πασχόντων. Από αυτούς 487 υποβλήθηκαν σε βελονισμό και 494 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Κατά την διάρκεια τριών μηνών οι 487 υποβλήθηκαν σε 15 συνεδρίες βελονισμού, ενώ όλοι οι πάσχοντες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα κλασσικά φάρμακα για τις αλλεργίες.
Μετά από αυτούς τους τρεις μήνες, εκτιμήθηκε η “σχετιζόμενη με την ρινίτιδα ποιότητα ζωής” με ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο έδειξε τριπλάσια αύξηση στην ομάδα του βελονισμού σε σύγκριση με την ομάδα κοντρόλ. Επίσης αυξημένη ήταν και η “γενική ποιότητα ζωής” στην ομάδα του βελονισμού.
Σε μία άλλη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη εξετάστηκε μία πολύ μεγαλύτερη ομάδα πασχόντων που υπεβλήθησαν σε βελονισμό με δική τους επιλογή και όχι λόγω της μελέτης. Και εκεί τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια.
Συμπέρασμα: “Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν ότι η προσθήκη του βελονισμού στην καθημερινή θεραπεία των πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα έχει αξιόλογα αποτελέσματα, που διαρκούν.
Ο βελονισμός ρυθμίζει την δράση των κυταροκινών που διαταράσσονται στην αλλεργία. Σε μία μελέτη ο βελονισμός μείωσε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης – 10 στον ορό του αίματος πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα.