Συχνές ερωτήσεις

Κύρια σημεία:

  • Ο βελονισμός εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από 2000 χρόνια και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα θεραπευτικά συστήματα στον κόσμο.
  • Πριν ξεκινήσετε θεραπεία με βελονισμό, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους θεράποντες γιατρούς σας  (όπως και για οποιαδήποτε άλλη θεραπεία).
  • Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για τις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον βελονισμό όσον αφορά την πάθησή σας.
  • Αν αποφασίσετε να κάνετε βελονισμό προτιμήστε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό. Ρωτήστε την ιδιωτική σας ασφάλεια αν καλύπτει τις συνεδρίες.

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από 2000 χρόνια και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα θεραπευτικά συστήματα στον κόσμο. Έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ευρώπη το 1971, όταν ο ρεπόρτερ των New York Times, James Reston έγραψε για τον τρόπο που οι γιατροί στην Κίνα χρησιμοποιούν τις βελόνες για να αντιμετωπίζουν τον πόνο, αναφερόμενος σε προσωπικό του πρόβλημα για το οποίο χρειάστηκε να χειρουργηθεί.

Ο όρος βελονισμός περιγράφει μία ομάδα θεραπευτικών μεθόδων που βασίζονται στην διέγερση ανατομικών σημείων στο ανθρώπινο σώμα, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Ο δυτικός ιατρικός βελονισμός ενσωματώνει θεραπευτικές τεχνικές από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες χώρες (Γαλλία, ωτοβελονισμός). Η πιο μελετημένη επιστημονικά τεχνική είναι ο κλασσικός βελονισμός που χρησιμοποιεί λεπτές, μεταλλικές βελόνες που διαπερνούν το δέρμα και στην συνέχεια διεγείρονται με ρεύμα ή με κινήσεις του χεριού.

 Πώς αισθάνεται κάποιος όταν κάνει βελονισμό; Είναι μία ασφαλής πρακτική;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ελάχιστο έως καθόλου πόνο. Κάποιοι νοιώθουν χαλάρωση, ενώ κάποιοι άλλοι αυξημένη ενεργητικότητα. Αν χρησιμοποιηθούν ακατάλληλες βελόνες ή αν τοποθετηθούν λανθασμένα ή αν κινείται ο ασθενής, τότε μπορεί να προκληθεί πόνος. Για αυτό είναι σημαντικό να αναζητούμε γιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τον βελονισμό.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) από το 1996, έχει εγκρίνει την χρήση μη τοξικών, αποστειρωμένων  βελονών μίας χρήσεως από εξειδικευμένους θεραπευτές.

Οι επιπλοκές που έχουν αναφερθεί είναι σχετικά λίγες αν σκεφτούμε ότι εκατομμύρια ασθενών υποβάλλονται κάθε χρόνο σε βελονισμό. Κυρίως οι επιπλοκές οφείλονται σε ανεπαρκή αποστείρωση ή λανθασμένο τρόπο χρήσης των βελονών. Πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται βελόνες μίας χρήσεως και να γίνεται αποστείρωση του δέρματος με οινόπνευμα  πριν την είσοδο της βελόνας.

Έχει αποτέλεσμα ο βελονισμός;

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά ή εναλλακτικά σε πολλές παθολογικές καταστάσεις όπως οι ακόλουθες: φυσική αποκατάσταση, απεξάρτηση καπνίσματος και ουσιών, κεφαλαλγία, διαταραχές και πόνοι περιόδου, επικονδυλίτιδα, ινομυαλγία, μυϊκοί πόνοι, οστεοαρθρίτις, οσφυαλγία, σ. καρπιαίου σωλήνα, άσθμα. Μελλοντικές έρευνες είναι πιθανό να αποκαλύψουν  ευρύτερες περιοχές εφαρμογής του βελονισμού.

 Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει την κατάστασή μου;

Την καλύτερη απάντηση θα την πάρετε από έναν πεπειραμένο θεραπευτή, ο οποίος θα λάβει υπ’ όψη του: το ιατρικό ιστορικό, την πάθησή σας και την θεραπεία που έχετε κάνει  και στη συνέχεια θα σας συμβουλεύσει αν ο βελονισμός είναι κατάλληλος για την περίπτωσή σας και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κύρια ή σαν συμπληρωματική θεραπεία.

Σαν γενικό κανόνα λέμε το εξής: αν η θεραπεία που παίρνετε δεν έχει αποτέλεσμα ή έχει σοβαρές παρενέργειες κι εφ’ όσον έχει γίνει σωστή ιατρική διάγνωση, τότε αξίζει τουλάχιστον να δοκιμάσετε τον βελονισμό. Η σωστή διάγνωση έχει μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα φανταστείτε κάποιον που πάσχει από ζάλη κι βουητό επειδή έχει κερί στα αυτιά του. Προφανώς δεν ενδείκνυται για βελονισμό. Ενώ κάποιος που πάσχει από άσθμα και δυσκολεύεται να το ελέγξει με τη φαρμακευτική αγωγή θα είχε νόημα να δοκιμάσει τον βελονισμό.

Τι προφυλάξεις χρειάζονται για τις μολύνσεις που μπορεί να προκληθούν από τον βελονισμό;

Χρησιμοποιούνται βελόνες μίας χρήσεως. Καλόν είναι να αποφεύγονται οι βελόνες που αποστειρώνονται και χρησιμοποιούνται ξανά. Στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής ο βελονισμός ασκείται αποκλειστικά από γιατρούς. Με τις σωστές προφυλάξεις η πιθανότητα μόλυνσης είναι ασήμαντη.

Ποιά εκπαίδευση απαιτείται για να ασκήσει κάποιος τον βελονισμό;

Τα απαιτούμενα προσόντα δεν είναι ίδια στις διάφορες περιοχές του κόσμου. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο θεραπευτής πρέπει πάντα να είναι γιατρός. Στην Αμερική, σε κάποιες πολιτείες, επιτρέπεται η άσκηση του βελονισμού από μη γιατρούς.

Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει τους πάσχοντες από καρκίνο;

Διαβάστε το άρθρο “βελονισμός και θεραπείες για τον καρκίνο”.