Αυχενικός πόνος και βελονισμός

archives-internalΗ κ. Fran Zierler, ηλικίας 60 ετών, υπέφερε εδώ και τέσσερα χρόνια από αφόρητους πόνους στον αυχένα εξ αιτίας ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

“Ένοιωθα σαν να μου τρυπάνε το μπράτσο με έναν παγοκόφτη 100 φορές την μέρα,” θυμάται.

«Δεν μπορούσα να κουνήσω το αριστερό μου χέρι σχεδόν καθόλου, ούτε να κουβαλήσω τίποτα».

Είχε δοκιμάσει να κάνει φυσικοθεραπείες, χειροπρακτική, ενέσεις κορτιζόνης στον ώμο και την σπονδυλική στήλη, ακόμη και την εγχείρηση είχε σκεφτεί, αλλά τρεις ημέρες πριν το χειρουργείο η ασφαλιστική της εταιρεία απέσυρε την κάλυψή κι έτσι η εγχείρηση ακυρώθηκε.

Δεν ήξερε τότε ότι επρόκειτο για μία ευτυχή συγκυρία.

Τον Ιανουάριο του 2009 επισκέφθηκε τον Δρ. Jun Mao, ο οποίος ήταν γιατρός και πιστοποιημένος βελονιστής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

“Το μόνο πράγμα που δεν είχα δοκιμάσει μέχρι τότε ήταν ο βελονισμός,” λέει η κ. Zierler.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες φαίνεται ότι ο βελονισμός έχει πραγματικά θετικά αποτελέσματα για κάποιες περιπτώσεις χρόνιου πόνου.

Σε μία ανσκόπηση 29 καλά σχεδιασμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά 18.000 ασθενείς, οι ερευνητές του Memorial Cancer Center βρήκαν ότι ο βελονισμός βοηθά σε τέσσερις περιπτώσεις χρόνιου πόνου: στον πόνο της πλάτης και του αυχένα, στην οστεοαρθρίτιδα, στην χρόνια κεφαλαλγία και τον πόνο των ώμων.

Ακόμα κι ο ψευδοβελονισμός, όπου ο θεραπευτής δεν χρησιμοποιεί αληθινές βελόνες ή βάζει τις αληθινές βελόνες σε λάθος σημεία, είναι αποτελεσματικός στην ελάττωση του πόνου. Βέβαια ο πραγματικός βελονισμός έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Archives of Internal Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το 50% αυτών που υποβλήθηκαν σε πραγματικό βελονισμό εμφάνισε σημαντική μείωση του πόνου (ο πόνος μειώθηκε περισσότερο από 50%). Όσοι υποβλήθηκαν σε ψευδοβελονισμό εμφάνισαν μείωση του πόνου σε ποσοστό 42%, ενώ όσοι δεν έκαναν καθόλου βελονισμό εμφάνισαν μείωση του πόνου σε ποσοστό 30%.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παρούσα ανασκόπηση είναι ακριβέστερη από προηγούμενες γιατί βασίστηκε σε μελέτες που εκπονήθηκαν χρησιμοποιώντας υψηλά στάνταρ ποιότητας.

“Στην πραγματικότητα ενδιαφερθήκαμε για τον βελονισμό γιατί είναι μία αμφιλεγόμενη μέθοδος” λέει ο δρ. Andrew Vickers, ο πρωτεύων ερευνητής της μελέτης. “Προέρχεται από (και βασίζεται σε) ιδέες που δεν βρίσκονται σε κανένα βιβλίο ανατομίας ή φυσιολογίας”.

Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική μαζί με τον βελονισμό, αποτέλεσε από παλιά πεδίο αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων στην ιατρική. Περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανοί υποβάλλονται σε βελονισμό, κυρίως για περιπτώσεις χρόνιου πόνου. Παρ’ όλα αυτά, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών στοιχείων, πολλοί ασθενείς δεν παραπέμπονται για βελονισμό.

“ Έχουμε σήμερα μία ισχυρή βάση δεδομένων που θα επιτρέψει στους γιατρούς να στέλνουν για βελονισμό τους ασθενείς τους με μεγαλύτερη ευκολία” προσθέτει ο Vickers.

Ο Mao που θεράπευσε την Zierler με την τεχνική του βελονισμού λέει ότι εκτός από τα σωματικά, υπάρχουν και ψυχολογικά ωφελήματα.

“Νομίζω ότι ο βελονισμός δίνει στους ασθενείς την δυνατότητα να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατάστασής τους βοηθώντας τους να χαλαρώσουν και να μην έχουν στραμμένη συνεχώς την προσοχή τους στον πόνο” λέει ο Mao.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείται ο βελονισμός σαν μία συμπληρωματική – βοηθητική μέθοδος μαζί με τις επίσημες θεραπείες κι όχι ως υποκατάστατο αυτών.

Και για κάποιους σαν την κ. Fran Zierler, της οποίας ο ανυπόφορος πόνος διαρκούσε για χρόνια πριν αρχίσει βελονισμό, η προσθήκη αυτής της μεθόδου θα κάνει την μεγάλη διαφορά.

“Ήταν ένα θαύμα” λέει ή κ. Fran Zierler, “ένα απίστευτο θαύμα”.