Η χρήση του ωτοβελονισμού σε προγράμματα αποκατάστασης

Dr. Michael O. Smith, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, Cornel Medical School.

Ο βελονισμός είναι μία παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας auricularεδώ και 2000 χρόνια και βασίζεται σε ένα σύγγραμα που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Βασίζεται στην ενέργεια και τα σημεία μέσω των οποίων αυτή ρέει στην επιφάνεια του σώματος συμβάλλοντας σε υποστηρικτικές για την υγεία του οργανισμού λειτουργίες. Σήμερα διδάσκεται και εφαρμόζεται επισήμως στην Αμερική.

Σε παρόμοιες αρχές στηρίζονται κι άλλες θεραπευτικές μέθοδοι όπως η ρεφλεξιολογία, το ρέικι, το σιάτσου και το τσι κονγκ. Ο μικρο-βελονισμός χρησιμοποιεί σημεία που βρίσκονται σε μικρές περιοχές του σώματος και είναι δυνατόν να εξισορροπεί και να αποκαθιστά τις λειτουργίες του οργανισμού. Σημεία που βρίσκονται στα πέλματα, στα χέρια, στο κρανίο και κυρίως στο αυτί ανήκουν και χρησιμοποιούνται σε αυτό το θεραπευτικό πλαίσιο.

Ο βελονισμός αποτελεί ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να στηρίξουμε τα θεραπευτικά προγράμματα που αποσκοπούν στην σωματική και ψυχική αναζωογόνηση και αποκατάσταση.

Διάφορα χαρακτηριστικά του βελονισμού βελτιώνουν την λειτουργικότητα του ατόμου τόσο στο σωματικό, όσο και στο ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

1. Είναι μία παρέμβαση στην οποία δεν χρησιμοποιούμε λόγια. Μας βοηθά να προσεγγίσουμε ασθενείς που αντιδρούν και ανθίστανται στην θεραπεία.

2. Μειώνει το άγχος και την ανησυχία ενώ συγχρόνως προάγει την ήρεμη και δεκτική συμπεριφορά.

3. Βοηθά στην ανάπτυξη ενός εσωτερικού πυρήνα διαλογισμού ακόμα και στα πιο προβληματικά και φοβισμένα άτομα.

Χρησιμοποιείται κυρίως η τεχνική του ωτοβελονισμού.

Ο 21 αιώνας έφερε μία διεύρυνση της εφαρμογή του βελονισμού που χρησιμοποιείται πλέον στην αντιμετώπιση της μετα-τραυματικής διαταραχής. Χρησιμοποιήθηκε σε άτομα της κοινότητας μετά από καταστροφικά γεγονότα όπως η 9/11 και ο τυφώνας Κατρίνα. Στις δύο πόλεις χρησιμοποιήθηκε σαν θεραπεία τόσο για τους πολίτες όσο και για τους διασώστες που υπέφεραν από την διαταραχή. Από τότε έχει εισαχθεί και χρησιμοποιείται μόνιμα στην πυροσβεστική. Το πρωτόκολλο NADA που περιέχει συγκεκριμένα σημεία βελονισμού χρησιμοποιείται σε 130 φυλακές της Αγγλίας γιατί διαπιστώθηκε μείωση της βίαιας συμπεριφοράς κατά 80%. Σε στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Ινδία, έχει χρησιμοποιηθεί κατά χιλιάδες, για την αντιμετώπιση του άγχους και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Το πρωτόκολλο NADA έχει αλλάξει το πρόσωπο της ψυχιατρικής φροντίδας στα νοσοκομεία της Βόρειας Ευρώπης. Τρεις χιλιάδες νοσοκόμες έχουν εκπαιδευτεί σε 100 διαφορετικά δημόσια νοσοκομεία. Αναφέρουν μεγάλη μείωση στην χρήση ηρεμιστικών και περιστατικών που χρειάζεται να μπουν σε απομόνωση.

Σε καταυλισμούς προσφύγων σε εμπόλεμες ζώνες, οι υπηρεσίες που προσφέρει ο βελονισμός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Το πρόγραμμα DARE (με ωτοβελονισμό) στην Ταϊλάνδη εφαρμόζεται επί χρόνια στις διάφορες φυλές στα συνοριακά στρατόπεδα. Τον Μάιο του 2008, το πρωτόκολλο NADA άρχισε να εφαρμόζεται σε καταυλισμούς προσφύγων στην ανατολική Αφρική, από την Real Medicin Foundation. Μετά από ένα έτος είχαν πραγματοποιηθεί 29.000 θεραπείες από τους ειδικά εκπαιδευμένους πρόσφυγες. Η θεραπευτική υποστήριξη εφαρμόστηκε στους επιζήσαντες ύστερα από μία βίαιη εδαφική διαμάχη και στους στρατιώτες που ήταν επιφορτισμένοι με την φύλαξή τους.

Μαγνητικά σφαιρίδια έχουν χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που πάσχουν από την διαταραχή υπερκινητικότας και ελλειμματικής προσοχής, καθώς και από όλο το φάσμα του αυτισμού, από νυχτερινό τρόμο (τρέμουλο) και νυχτερινή ενούρηση, καθώς και επιθετική εφηβική συμπεριφορά. Επιτυχή αποτελέσματα αναφέρονται από ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Ιρλανδία και Φιλιππίνες. Η τεχνική αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αξιολόγησης.

Το πρωτόκολλο του ωτοβελονισμού είναι ασφαλές και με χαμηλό κόστος και με προφανή δυναμική για ευρύτερη χρήση στο πεδίο της ψυχιατρικής. Η έρευνα και ανάπτυξη αυτής της τεχνικής έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στο δημόσιο τομέα υγείας.