Βελονισμός και πονοκέφαλος

cephalalgiaΑπό τον DAVID WEINTHAL

Περισσότεροι από 45 εκατ. Αμερικανοί (ένας στους έξι) πάσχουν από πονοκεφάλους και τα 20 εκατ. από αυτούς είναι γυναίκες. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τα φάρμακα στην αντιμετώπιση του πονοκέφαλου. Η ημικρανία και ο χρόνιος πονοκέφαλος μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ζωή των πασχόντων. Μία μέθοδος που είναι ευρέως παραδεκτή για την θεραπεία της κεφαλαλγίας – ο βελονισμός – μπορεί να προσφέρει ισχυρή ανακούφιση, χωρίς τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή τα παυσίπονα που λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή.

Η κεφαλαλγία και η ημικρανία και οι αιτίες που τις προκαλούν θεραπεύονται με τον βελονισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνος ή σαν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος θεραπείας.

Η Ανατολική ιατρική δεν αναγνωρίζει τις ημικρανίες και τις χρόνιες κεφαλγίες σαν ξεχωριστά σύνδρομα. Αντίθετα εστιάζει στα συμπτώματα που μπορεί να είναι μοναδικά για κάθε ασθενή.

Θα πρέπει λοιπόν να απαντηθούν ερωτήματα όπως αυτά που ακολουθούν:

Που εντοπίζεται ο πονοκέφαλος; Πίσω από τα μάτια; Στις κροταφικές χώρες ή στην βρεγματική περιοχή (πάνω μέρος της κεφαλής);

Ποιά στιγμή της ημέρας εμφανίζεται ο πονοκέφαλος, την νύχτα, το πρωί, μετά το φαγητό;

Ανακουφίζεται ο πονοκέφαλος αν μείνετε μόνος/η σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή αν τοποθετήσετε μία ψυχρή κομπρέσα;

Ο πόνος είναι οξύς και διαπεραστικός ή αμβλύς και σφύζων (δηλαδή ακολουθεί τον σφυγμό);

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις βοηθούν τον θεραπευτή να καταρτίσει ένα ειδικό για σας θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Η διάρκεια της θεραπείας, ο αριθμός των συνεδριών και η συχνότητά τους, καθώς και η διάρκεια της κάθε συνεδρίας μπορεί να διαφέρουν για τον κάθε ασθενή. Συνήθως η κάθε συνεδρία διαρκεί 20 – 30 λεπτά και χρειάζονται δύο με τρεις συνεδρίες την εβδομάδα μέχρι να συμπληρωθούν 10 (κατά μέσον όρο) συνεδρίες.

Κάποιες φορές τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ άλλες φορές (σε χρόνιες και πιο σοβαρές κεφαλαλγίες) χρειάζονται πολλαπλές συνεδρίες.

Από την δεκαετία του 70, σε όλον τον κόσμο, άρχισαν να γίνονται μελέτες που έδειχναν ότι ο βελονισμός είναι μία αποτελεσματική θεραπεία για τις κεφαλαλγίες και την ημικρανία. Ερευνητές του Duke University Medical Center ανέλυσαν τα αποτελέσματα 30 και πλέον μελετών που αφορούσαν στην επίδραση του βελονισμού στην αντιμετώπιση του πόνου που προέρχεται από διάφορες παθήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι κεφαλαλγίες και η ημικρανία. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι ο βελονισμός μειώνει τον πόνο, έχοντας λιγότερες παρενέργειες από τα φάρμακα και με μικρότερο οικονομικό κόστος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι χρησιμοποιώντας τον βελονισμός σαν εναλλακτική μέθοδο θεραπείας για τον μετεγχειρητικό πόνο, μειώθηκε η ανάγκη για αναλγητικά φάρμακα.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1999 στο περιοδικό “Κεφαλαλγία” στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για την ημικρανία και τις υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες. Έλαβαν υπ’ όψη τους 22 τυχαιοποιημένες μελέτες (με ομάδα κοντρόλ) σε ένα σύνολο 1042 ασθενών. Αποκαλύφθηκε ότι, όταν οι πάσχοντες από κεφαλαλγία και ημικρανία υποβλήθηκαν σε βελονισμό εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο, σε σχέση με αυτούς που υποβλήθηκαν σε ψευδο-βελονισμό (sham acupuncture).

Σε μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2002 στο περιοδικό “Journal of Traditional Chinese Medicine” εξετάσθηκαν 50 ασθενείς που έπασχαν από διαφόρους τύπους κεφαλαλγίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 98% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με κρανιο-βελονισμό, παρουσίασαν ελάχιστο έως καθόλου πονοκέφαλο για τους έξι μήνες που ακολούθησαν μετά την θεραπεία.

Σε μία case study (μελέτη αναφοράς περιπτώσεων) που δημοσιεύθηκε το 2003 στο περιοδικό “Issue of Medical Acupuncture”, οι γιατροί βρήκαν ότι ο βελονισμός είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη υποχώρηση ή την σημαντική μείωση ως προς την συχνότητα και την σοβαρότητα των επεισοδίων της αθροιστικής κεφαλαλγίας, καθώς και ελάττωση ή διακοπή των χορηγούμενων αναλγητικών φαρμάκων. Συμπέραναν ότι ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μέσο σταθερής βελτίωσης των συμπτωμάτων για την αθροιστική κεφαλαλγία, καθώς και για την διέγερση της παραγωγής φυσικών στεροειδών του οργανισμού βοηθώντας στην διακοπή της εξωγενώς χορηγούμενης κορτιζόνης.

Σύμφωνα με το τεύχος του Ιουλίου 2005, του περιοδικού “British Medical Journal”, που αναφέρεται σε μία τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με ομάδα control, μελέτη στην Γερμανία, ο βελονισμός περιόρισε στο μισό την συχνότητα της κεφαλαλγίας τάσεως (tension headache).

Οι ερευνητές μοίρασαν σε τρεις ομάδες 270 ασθενείς που έπασχαν από κεφαλαλγία τάσεως σοβαρής μορφής. Οι τρεις ομάδες ήταν παρόμοιες ως προς τα συμπτώματα και την σοβαρότητα της κεφαλαλγίας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης που διήρκεσε οκτώ εβδομάδες, η μία ομάδα υπεβλήθη σε παραδοσιακό βελονισμό, η άλλη ομάδα σε “ήπιο” βελονισμό (minimal acupuncture) και η τρίτη ομάδα δεν υπεβλήθη καθόλου σε βελονισμό. Όσοι έκαναν παραδοσιακό βελονισμό είχαν 50%  μείωση στη συχνότητα εμφάνισης των κρίσεων σε σχέση με όσους δεν έκαναν καθόλου βελονισμό. Βελτίωση εμφάνισαν και όσοι έκαναν ήπιο βελονισμό. Η βελτίωση συνεχίστηκε για αρκετούς μήνες μετά την θεραπεία σημειώνοντας ελαφρά αύξηση με την πάροδο του χρόνου.