Υποχονδριακή διαταραχή και βελονισμός

invalidUNIVERSITY OF MARYLAND – MEDICAL CENTER

Εισαγωγή.

Η υποχονδριακή διαταραχή χαρακτηρίζεται από τον φόβο ότι κάποιος πάσχει από μία σοβαρή νόσο, παρ’ όλο που δεν υπάρχει καμία ιατρική ένδειξη που να συνηγορεί για αυτό. Οι άνθρωποι με υποχονδριακή διαταραχή ερμηνεύουν λάθος τα φυσιολογικά σωματικά ερεθίσματα, ως συμπτώματα και σημεία κάποιας σοβαρής νόσου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, μπορεί, ενίοτε στη ζωή τους, να φοβούνται ότι πάσχουν από κάποια νόσο. Όμως: οι άνθρωποι με υποχονδριακή διαταραχή κατακλύζονται και εξαντλούνται από αυτόν τον φόβο.

Ο φόβος αυτός είναι σοβαρός και επίμονος και συνήθως επηρεάζει την εργασία και τις κοινωνικές σχέσεις των ατόμων. Τα συμπτώματα εστιάζονται στην κεφαλή, τον λαιμό και τον κορμό του σώματος και παίρνουν συνήθως την μορφή του πόνου. Η υποχονδριακή διαταραχή ομοιάζει με την ιδεοψυχαναγκαστική εμμονική διαταραχή διότι, υπάρχει η εμμονή της ασθένειας και ο ψυχαναγκασμός ότι πρέπει να γίνει κάτι, έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος. Το 75-85% των πασχόντων από υποχονδριακή διαταραχή πάσχουν επίσης από αγχώδη, καταθλιπτική ή άλλη ψυχιατρική διαταραχή.

Συμπτώματα και σημεία.

Υπεραπασχόληση με μία σοβαρή νόσο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Λανθασμένη ερμηνεία των φυσιολογικών σωματικών ερεθισμάτων.

Επίμονος φόβος ότι πάσχει από σοβαρή νόσο, παρά την διαβεβαίωση των γιατρών για την κατάσταση της υγείας του.

Δυσκολία να παραμείνει στην δουλειά του, να διατηρήσει τις κοινωνικές του σχέσεις και να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αίτια.

Κανείς δεν γνωρίζει τα αίτια της υποχονδριακής διαταραχής, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες που προσπαθούν να την εξηγήσουν:

-Διαταραχή στην αίσθηση των σωματικών ερεθισμάτων, τα οποία μεγενθύνονται και εκτιμώνται λανθασμένα.

-Κάποιος πιστεύει ότι “του αξίζει” η αρρώστια για κάποια αδικία – φανταστική ή πραγματική – του παρελθόντος.

-Κάποιος έχει μάθει τα προφανή “οφέλη της ασθένειας”, όπως η προσοχή που του παρέχουν οι άλλοι. Η υποχονδριακή διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που πέρασαν κάποια σοβαρή παιδική ασθένεια ή είχαν αδελφό με σοβαρή παιδική ασθένεια.

-Μπορεί να σχετίζεται με κάποια άλλη ψυχιατρική διαταραχή, όπως η αγχώδης και η εμμονική – ψυχαναγκαστική διαταραχή. Μπορεί να αναπτύσσεται πάνω στο έδαφος – ή να είναι μία ένδειξη – αυτών των διαταραχών.

Προδιάθεση.

Κάποιοι παράγοντες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υποχονδριακής διαταραχής:

Οικογενειακό ιστορικό υποχονδ. διαταραχής.

Πρόσφατο ψυχοπιεστικό, αγχογόνο γεγονός, όπως ο θάνατος προσφιλούς προσώπου.

Σοβαρή νόσος κατά την παιδική ηλικία.

Ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως αγχώδης, εμμονική – ψυχαναγκαστική και καταθλιπτική διαταραχή.

Τι περιλαμβάνει εξέταση του πάσχοντος από υποχονδριακή διαταραχή.

Ο γιατρός θα προβεί σε κλινική εξέταση και σε εργαστηριακό έλεγχο για να εξακριβώσει αν υφίσταται κάποια σωματική νόσος που να προκαλεί τα συμπτώματα που αναφέρει ο πάσχων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ψυχολογικά τεστ για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις όπως η αγχώδης και η εμμονική – ψυχαναγκαστική διαταραχή. Μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να κάνει την διάγνωση της νόσου.

Θεραπευτικές επιλογές.

Χρειάζονται τακτικές επισκέψεις σε γιατρό για να ελέγχει με προσοχή τα σωματικά συμπτώματα. Παράλληλα μπορεί να ωφελήσει η ψυχοθεραπεία, όπως ομαδική, συμπεριφορική και γνωσιακή ψυχοθεραπεία, που φάνηκε ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι με υποχονδ. διαταραχή συχνά πάσχουν από άλλα ψυχιατρικά νοσήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη και η θεραπεία αυτών έχει ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση των υποχονδριακών συμπτωμάτων. Ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τον πάσχοντα να αποφεύγει τα ιατρικά βιβλία και sites.

Φαρμακοθεραπεία.

Για τα υποχνδριακά συμπτώματα δεν χορηγούνται συνήθως φάρμακα. Για την αντιμετώπιση όμως συνυπαρχόντων προβλημάτων, όπως άγχος και κατάθλιψη μπορεί να δοθούν οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως η σετραλίνη, η φλουεξιτίνη, η φλουβοξαμίνη και η παροξετίνη και να βελτιώσουν τα συμπτώματα της υποχονδρ. διαταραχής.

Ψυχοθεραπεία.

Διάφοροι τύποι ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσουν:

Γνωσιακή – συμπεριφορική.

Συμπεριφορική διαχείρηση του άγχους κλπ.

Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική.

Μαζί με την ψυχοθεραπεία που αποτελεί την βάση για την αντιμετώπιση των υποχονδριακών συμπτωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η συμπληρωματική ιατρική, όπως ο βελονισμός, που, όπως έχει φανεί σε διάφορες μελέτες, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα ενοχλήματα. Οι θεραπευτές του βελονισμού πιστεύουν στην εξισορρόπηση της ενέργειας στο σώμα. Αυτό το αποτέλεσμα του βελονισμού μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με διαταραγμένη αίσθηση των φυσιολογικών σωματικών ερεθισμάτων.

Η χρησιμότητα του βελονισμού επικεντρώνεται στα ακόλουθα:

  • Ανακουφίζει τον επιτεινόμενο φόβο και την ανησυχία.
  • Μειώνει το συναισθηματικό στρες.
  • Μειώνει τον πόνο.
  • Ρυθμίζει την διαταραγμένη λειτουργία του ύπνου
  • Αυξάνει την ενεργητικότητα.

Πρόγνωση.

Το στρες και το άγχος επιδεινώνουν τα υποχονδριακά συπτώματα. Πολλά άτομα εμπλέκονται σε πολυδάπανες (και εν πολλοίς αχρείαστες) διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και αναπτύσσουν εξάρτηση από διάφορα φάρμακα. Η υποχονδριακή διαταραχή είναι μία χρόνια κατάσταση (επιμένει για πολύ καιρό). Για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται έγκαιρη ψυχιατρική θεραπεία και ισχυρό κίνητρο. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι με την πάροδο του χρόυνου, οι μισοί περίπου από τους πάσχοντες βελτιώνονται, ενώ ένας στους δέκα θεραπεύεται εντελώς.

Πηγή: Hypochondriasis | University of Maryland Medical Center