Διαταραχές πρόσληψης τροφής (eating disorders) – Βελονισμός

Ο Ερυσίχθων τιμωρήθηκε από την θεά Δήμητρα, να πεινά συνέχεια.

Ο Ερυσίχθων καταδικάστηκε από την θεά Δήμητρα, σε ακράτητη πείνα

Στην Αρχαία Κίνα η νόσος προκαλείται από την κατάληψη του σώματος από δαίμονες ή φαντάσματα. Οι ψυχική νόσος είναι η έκφραση κάποιου άλλου πλάσματος που κατοικεί στον ψυχικό χώρο του ασθενούς. Η ίαση απαιτεί την εκδίωξη του φαντάσματος, έτσι ώστε ο ασθενής να αναλάβει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία του σώματός του.Στην εποχή μας η παρουσία του – κατά κυριολεξία – φαντάσματος δεν θεωρείται αίτιο νοσήσεως. Όμως η εικόνα μίας άλλης ύπαρξης που κυριεύει τον άνθρωπο είναι μία χρήσιμη αλληγορία για την κατανόηση κάποιων νοσολογικών οντοτήτων, όπως οι διατροφικές διαταραχές.

Για τον άρρωστο που υποφέρει, καθώς και για το περιβάλλον του, μπορεί, αυτή η διατροφική διαταραχή, να μοιάζει με μία ξένη οντότητα, που κυριεύει τον ασθενή και καθώς εξελίσσεται, τον απομακρύνει από το περιβάλλον του και τον καθιστά ολοένα και λιγότερο συνεργάσιμο. Η φωνή της διατρ. διαταραχής (ΔΔ) είναι μία μόνιμη και κατακτητική παρουσία που επηρεάζει θεμελιώδεις πεποιθήσεις και αποφάσεις. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η φωνή δυναμώνει και η κατάσταση καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνη λόγω των επιπτώσεων που έχει στον οργανισμό η διαταραγμένη διατροφική λειτουργία. Η φυσική έκπτωση του οργανισμού επιδεινώνει την συναισθηματική και ψυχική υγεία οδηγώντας σ’ ένα φαύλο κύκλο που μπορεί να αποβεί μοιραίος εάν μείνει ανεξέλεγκτος.

Οι διατροφικές διαταραχές (ή διαταραχές πρόσληψης τροφής) εμφανίζονται με διάφορες μορφές. Οι πιο γνωστές είναι η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από άρνηση για την διατήρηση ενός ελάχιστου σωματικού βάρους. Η δεύτερη από επαναλαμβανόμενες κρίσεις υπερφαγίας, που ακολουθούνται από “επανορθωτικές” συμπεριφορές, όπως νηστεία, υπερβολική άσκηση, προκλητοί εμετοί, υποκλυσμοί ή λήψη διουρητικών. Και οι δύο διαταραχές χαρακτηρίζονται από την παραμορφωτική αντίληψη, που έχει ο ασθενής, για το βάρος και για το σχήμα του σώματός του. Οι διατροφικές διαταραχές, ανεξάρτητα από την μορφή με την οποία παρουσιάζονται, μοιάζουν με μία καθημερινή πάλη γύρω από το θέμα του φαγητού, η οποία καταστρέφει την υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Η επιτυχής θεραπεία των ΔΔ ανακόπτει αυτόν τον φαύλο κύκλο και για να θεωρείται πλήρης και ολοκληρωμένη, πρέπει να περιλαμβάνει: ψυχοθεραπεία, διαιτητικές συμβουλές και ιατρική εκτίμηση της κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά η ανάκαμψη είναι δύσκολη και αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας, συμπεριλαμβανόμενης και της συμπληρωματικής ιατρικής, έτσι ώστε η διαδικασία ανάκτησης της σωματικής και ψυχικής υγείας να είναι πληρέστερη και να εξελιχθεί με μεγαλύτερη ευκολία για τον ασθενή.

Μία από τις πιο χρήσιμες θεραπευτικές παραδόσεις είναι αυτή της Κινέζικης ιατρικής, που θεράπευε ασθένειες εδώ και χιλιάδες χρόνια και περιλαμβάνει τον βελονισμό, τα βότανα, τον διαλογισμό και το μασάζ. Αν χρησιμοποιηθεί μαζί με τις κλασικές θεραπείες, η Κινέζικη ιατρική και ιδίως ο βελονισμός, έχει ανεκτίμητη αξία, καθώς αντιμετωπίζει με μοναδικό τρόπο τα συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα που συνοδεύουν τις διάφορες μορφές των διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Οι ιατρικές επιπλοκές των ΔΔ προσβάλλουν πολλά συστήματα του οργανισμού όπως το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό και το ενδοκρινικό. Τα συμπτώματα ξεκινούν από την κεφαλαλγία και φτάνουν μέχρι την υπογονιμότητα. Μπορεί να παίρνουν την μορφή απειλητικών για την ζωή συμπτωμάτων ή να διαταράσσουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών και να παρουσιάζουν μεγάλη αντίσταση στην θεραπεία. Κύριο παράδειγμα αποτελούν τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, τα οποία ανάλογα με την μορφή της ΔΔ περιλαμβάνουν: διάρροιες, εμετούς, μετεωρισμό, κοιλιακή δυσφορία, ευερέθιστο έντερο και οισοφαγική παλινδρόμηση. Όλα αυτά τα προβλήματα εμποδίζουν την προσπάθεια για ανάκαμψη κι επάνοδο στην κανονική διατροφή και την πλήρη υγεία. Ο βελονισμός έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα πιο πάνω συμπτώματα και να μειώσει τα ενοχλήματα του ασθενούς κατά την διάρκεια της ανάκτησης της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος. Σύμφωνα με την θεωρία της Κινέζικης ιατρικής, τα συμπτώματα που αναφέραμε προέρχονται από βλάβη των οργάνων και των μεσημβρινών που έχουν σχέση με την πέψη. Οι θεραπείες του βελονισμού αποβλέπουν στην επανόρθωση της ενεργειακής ροής και λειτουργίας. Αντιμετωπίζουν τα οξέα και τα χρόνια συμπτώματα και προλαβαίνουν την επανεμφάνισή τους.

Εκτός από τα σωματικά υπάρχουν και τα συναισθηματικά προβλήματα τα οποία εμφανίζονται ως αποτέλεσμα, αλλά και ως αίτιο των ΔΔ. Περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τις εμμονές, την αϋπνία, την κοινωνική απόσυρση, την ευερεθιστότητα και την παρορμητικότητα. Οι θεραπείες που απαλύνουν την καταθλιπτική διάθεση και καταπραϋνουν την εσωτερική ανησυχία έχουν ανεκτίμητη αξία. Το συναίσθημα της ψυχικής και σωματικής χαλάρωσης είναι το πρώτο που παρατηρεί ο ασθενής κατά την διάρκεια του βελονισμού και αυτή η ελάττωση του στρες μπορεί να τον απαλλάξει από την επίμονη, εξαντλητική “εσωτερική φωνή” της διατροφικής διαταραχής με τρόπο χαρακτηριστικά διαφορετικό σε σχέση με τις άλλες μορφές θεραπείας. Αποκαθιστώντας την ισορροπία της ζωτικής ενέργειας, μειώνοντας την ψυχική και συναισθηματική ανησυχία, επαναφέροντας την φυσική κατάσταση ισορροπίας και βοηθώντας τον ασθενή στην καθημερινή του λειτουργία, καθιστά πιο εύκολη και ανώδυνη την επάνωδο στην ανάκαμψη και την υγεία.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής φέρνουν δυστυχία και μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον πάσχοντα. Η προσπάθεια για ανάκαμψη είναι δύσκολη. Δεν υπάρχουν μαγικές θεραπείες. Υπάρχει όμως ικανός αριθμός πόρων και εφοδίων για να τις αντιμετωπίσουμε. Ο βελονισμός και η Κινέζικη ιατρική είναι ισχυρά “εργαλεία” που βοηθούν για να επανορθώσουμε την σωματική και ψυχική βλάβη που προκαλεί η αρρώστια, για να συμπαρασταθούμε στον αγώνα που δίνει κάποιος εναντίον μίας διατροφικής διαταραχής. Υποστηρίζει (ο βελονισμός) την ανάρρωση, προσφέροντας μία ολιστική θεραπεία του σώματος και της ψυχής και οι παρενέργειες που έχει είναι μηδαμινές. Η προσθήκη του στις κλασικές θεραπείες, όπως είναι η ψυχοθεραπεία και η δυτική ιατρική, αποτελεί μία ολοκληρωμένη προσπάθεια για να μπορέσει ο πάσχων να ανακτήσει τον έλεγχο του σώματος, της σκέψης του και της ζωής του.

πηγή: Norah McIntire, L.Ac.