Αθλητισμός και βελονισμός

British Medical Journal, 20/7/2012.

Υπάρχει μία συζήτηση αν ο βελονισμός ασκεί πραγματικές βιολογικές δράσεις ή αποτελεί απλώς placebo φαινόμενο. Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο ο βελονισμός, όσο και το φαινόμενο placebo μπορεί να επιδράσουν στην απόδοση των αθλητών και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αναφορές που δείχνουν ότι η διέγερση κάποιων σημείων με βελονισμό, βελτιώνει τις επιδόσεις των επαγγελματιών αθλητών στο στίβο, το κολύμπι και την ποδηλασία. Ο ερευνητής Birger Kaada, από την Νορβηγία παρουσίασε μία σειρά πειραματικών ερευνών σε αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε ανταγωνιστικά αθλήματα. Οι ποδηλάτες και οι κολυμβητές βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους, όταν έγινε διέγερση του σημείου LI4 (Hegu). Από όλα τα σημεία του βελονισμού, το LI4 χρησιμοποιείται συχνότερα για την αντιμετώπιση του πόνου, για τις αλλεργίες και για άλλες παθήσεις.

Οι ποδηλάτες βελτίωσαν τις επιδόσεις τους κατά 2,3 δευτερόλεπτα μέσο όρο, στην πίστα των 800 μέτρων και κατά 4,3 δευτερόλεπτα στην πίστα των 1000 μέτρων. Είχε προηγηθεί βελονισμός με ηλεκτρική διέγερση στο σημείο LI4 για 45 λεπτά. Οι κολυμβητές βελτίωσαν τους προσωπικούς τους χρόνους στα 100μ., 200μ και 400μ. αντίστοιχα. Μία τέτοια βελτίωση της απόδοσής τους θα απαιτούσε χρόνια προπονήσεων, χωρίς την διέγερση του LI4.

Οι πρωταθλητές των ασιατικών χωρών προτιμούν τον βελονισμό από την κανονική ιατρική για την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων και το 70% των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με βελονισμό και άλλες σχετικές τεχνικές. Στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο, η Κίνα επικράτησε των άλλων χωρών στα μετάλλια (ιδίως στα χρυσά) και η Ασία επικράτησε μεταξύ των άλλων Ηπείρων. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι χρησιμοποιήθηκε ο βελονισμός όχι μόνο για την θεραπεία των αθλητικών κακώσεων, αλλά και για την αύξηση και βελτιστοποίηση των επιδόσεων των αθλητών.

Τα προκαταρτικά αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι η διέγερση σημείων του σώματος με βελονισμό βοηθάει την ανάκαμψη του μυϊκού συστήματος μετά από σωματική κόπωση. Εκτός όμως από αυτό, ο βελονισμός έχει μία γενικότερη επίδραση στην βελτίωση της ικανότητας των αθλητών.