Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από την νόσο του Parkinson

ΠΗΓΗ: CNS Neuroscience & Therapeutics

Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό CNS Neuroscience & Therapeutics υποστηρίζει ότι ο βελονισμός βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson. Περιοχές του εγκεφάλου, που λόγω της νόσου έχουν καταστεί ανενεργές, ενεργοποιούνται ξανά.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι αρκετές μελέτες στο παρελθόν, είχαν δείξει την ευεργετική επίδραση του βελονισμού στη νόσο του Πάρκινσον. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε ανθρώπους, αλλά και σε πειραματόζωα.

Χρησιμοποιώντας την εξέταση του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει μειωμένη νευρική δραστηριότητα σε εκτεταμένες περιοχές του εγκεφάλου στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Προσβάλλονται κυρίως: ο θάλαμος, το κέλυφος του φακοειδούς πυρήνα και η βοηθητική κινητική περιοχή του φλοιού.

Οι επιστήμονες έχουν φέρει σε πέρας πολλές μελέτες που δείχνουν τα θεραπευτικά οφέλη του βελονισμού. Σε ένα άρθρο του, το Σεπτέμβριο του 2012, το περιοδικό JAMA (Journal of the American Medical Association), αναφέρεται στα οφέλη του βελονισμού στον χρόνιο πόνο.

Οι Yeo S, Lim και συνεργάτες χρησιμοποίησαν την εξέταση του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού, για να διερευνήσουν την επίδραση του βελονισμού στις περιοχές του εγκεφάλου, που προσβάλλονται από την νόσο του Πάρκινσον. Χρησιμοποιήθηκε το σημείο βελονισμού GB34 (Yanglinqquan). Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο βελονισμός ενεργοποίησε ξανά τα κέντρα το εγκεφάλου που είχαν αδρανοποιηθεί λόγω της νόσου.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CNS Neuroscience & Therapeutics, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες συμμετεχόντων. Η ομάδα ελέγχου (control) αποτελείτο από 12 υγιείς εθελοντές. Κανείς δεν έπασχε την νόσο του Πάρκινσον. Στην δεύτερη ομάδα συμπεριλήφθηκαν 12 ασθενείς που εμφάνισαν την συγκεκριμένη νόσο.

Μετά την συμπλήρωση της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός βελτιώνει τα νευρικά ερεθίσματα στις ακόλουθες περιοχές του εγκεφάλου: τα βασικά γάγγλια, το κέλυφος του φακοειδούς πυρήνα, τον θάλαμο και τη φαιά ουσία. Έγραψαν ότι “οι περιοχές αυτές προσβάλλονται από την νόσο του Πάρκινσον, αλλά ενεργοποιούνται ξανά με την διέγερση του σημείου GB34 με βελονισμό”.

Τι είναι η νόσος του Πάρκινσον;

Πρόκειται για νόσου του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κίνηση, την ομιλία και την ικανότητα γραφής του ατόμου. Η νόσος εξελίσσεται στη διάρκεια του χρόνου. Ο ασθενής μπορεί να προσέξει ότι το χέρι του αρχίζει να τρέμει ελαφρά. Σταδιακά εμφανίζεται η δυσκαμψία, που αποτελεί το κυρίαρχο σύμπτωμα και περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις του ασθενούς. Λόγω αδυναμίας των μυών, το σώμα του ασθενούς παρουσιάζει μία ασυνήθιστη στάση.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία κινητική νόσος. Άλλες νόσοι που οφείλονται σε βλάβη του νευρικού συστήματος και επηρεάζουν την κινητικότητα, είναι η εγκεφαλική παράλυση, η αταξική διαταραχή και το σύνδρομο Tourette.

Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC), ένα εκατομμύριο Αμερικανοί πάσχουν από την νόσο. 60.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Στην Μεγάλη Βρετανία η συχνότητα της νόσου είναι 1 στα 500 άτομα. 120.000 ασθενείς πάσχουν από την νόσο.