Πολυκυστικές ωοθήκες, υπογονιμότητα, βελονισμός

Μπορεί η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική να αποκαταστήσει την γονιμότητα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

ΠΗΓΗ: Sydney Morning Herald

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) διαταράσσει τον κύκλο των ορμονών της γυναίκας και μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητά της. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει, βελτιώνοντας την ωορρηξία και αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με μία πρόσφατη Σουηδική μελέτη, σε γυναίκες με συνδ. πολυκυστικών ωοθηκών, ο βελονισμός αύξησε τη συχνότητα των κύκλων της εμμήνου ρύσεως και μείωσε τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα.

Περίπου 16 – 18% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζουν το ΣΠΩ.

Η αιτιολογία του συνδρόμου παραμένει αδιευκρίνιστη και πιστεύεται ότι περιλαμβάνει γονιδιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και σχετίζεται με τον τρόπο ζωής. Όταν στο οικογενειακό ιστορικό υπάρχει διαβήτης τύπου 2, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου.

Με ποιόν τρόπο αλήθεια οι βελόνες επηρεάζουν τις ωοθήκες της γυναίκας;

Η Jane Lyttleton, ειδική σε προβλήματα γονιμότητας, λέει: “Σύμφωνα με μία θεωρία, οι βελόνες επιδρούν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τις ορμόνες, που ρυθμίζουν την ωορρηξία”.

“Αν και είναι νωρίς ακόμα, γνωρίζουμε ότι ο βελονισμός και κυρίως ο ηλεκτροβελονισμός, έχουν μεγάλη επιτυχία στο πρόβλημα των πολυκυστικών ωοθηκών και της υπογονιμότητας. Όταν αναφερόμαστε στον ηλεκτροβελονισμό, εννοούμε ότι διοχετεύουμε χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τις βελόνες. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί μία μικρή δόνηση”.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν υπερτρίχωση, ακμή και διαταραχή της ωορρηξίας και συνοδεύονται από αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα. Παρουσιάζεται επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα. Φαίνεται ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί τον κοινό παρονομαστή για τα συμπτώματα του συνδρόμου.

“Η βελτίωση που επιτυγχάνεται με τον βελονισμό, οφείλεται στην μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, η οποία με την σειρά της έχει θετική επίδραση στην ωορρηξία, αλλά και στην ακμή”, λέει η Lyttleton.

Η δρ. Caroline Smith, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Σύδνεϋ αναφέρεται στον βελονισμό και την υπογονιμότητα: “Ο βελονισμός τείνει να γίνει αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα ως συμπληρωματική θεραπεία για τα προβλήματα υπογονιμότητας. Δουλεύουμε τώρα σε μία μελέτη στην οποία παίρνουν μέρος περισσότερες από χίλιες γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – μερικές με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – και ψάχνουμε να δούμε αν ο βελονισμός αυξάνει τις πιθανότητες μίας υγιούς εγκυμοσύνης.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βελονισμός βοηθάει, όταν χρησιμοποιηθεί κατά την χρονική περίοδο μεταφοράς του εμβρύου, αυξάνοντας την αιμάτωση της μήτρας και βελτιώνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης.

“Συνεργαζόμαστε με 12 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την ολοκλήρωση της μελέτης. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την εδραίωση του βελονισμού σαν βοηθητική θεραπεία για την υπογονιμότητα”.

Η δρ. Caroline Ee συμμετέχει σε μία μελέτη για τον βελονισμό και την εμμηνόπαυση, όπου φαίνεται ότι βοηθά σημαντικά σε συμπτώματα όπως οι εξάψεις του προσώπου. Στη μελέτη συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, του πανεπιστημίου RMIT, του πανεπιστημίου του Southern Cross και του πανεπιστημίου του Monash.

“Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα περιλάμβαναν μικρό αριθμό ασθενών. Σε δύο τέτοιες μελέτες φάνηκε ότι ο βελονισμός μπορεί να “κάνει την διαφορά”. Στην καθημερινή μου πρακτική”, συνεχίζει η δρ. Ee, “βλέπω πολλές γυναίκες με εξάψεις, οι οποίες δεν δέχονται να πάρουν φάρμακα. Έχω δοκιμάσει τον βελονισμό κι έχει βοηθήσει πολλές από αυτές τις γυναίκες”.

Για την αντιμετώπιση των εξάψεων χρησιμοποιούνται κάποιες φορές τα αντικαταθλιπτικά, που με τη δράση της αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Η αύξηση της σεροτονίνης που επιτυγχάνεται με τον βελονισμό, πιθανώς βοηθάει τις γυναίκες στην αντιμετώπιση των εξάψεων.