Σύδρομο καρπιαίου σωλήνα: επιτυχής αντιμετώπιση με βελονισμό

carpaltunnelΤο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οφείλεται – μεταξύ άλλων – στην συχνή χρήση του πληκτρολογίου και τις πολλές ώρες καθιστικής εργασίας. Συχνά αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τοποθέτηση νάρθηκα στον καρπό. Τα συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

  • Μούδιασμα των δακτύλων από τον αντίχειρα μέχρι και τον παράμεσο δάκτυλο (εξαιρείται ο μικρός δάκτυλος).
  • Αδυναμία του χεριού και πόνος στον καρπό που επεκτείνεται προς την παλαμιαία επιφάνεια του αντιβραχίου.

Ο καρπιαίος σωλήνας σχηματίζεται από τα οστά και τους συνδέσμους του καρπού κι η διάμετρός του είναι περίπου ίση με την διάμετρο του αντίχειρα. Δια μέσου του καρπιαίου σωλήνα περνά το μέσο νεύρο καθώς και οι φλέβες και οι τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του χεριού και των δακτύλων.

Το μέσο νεύρο μπορεί να συμπιεσθεί αν μειωθεί το εύρος του αυλού τού καρπιαίου σωλήνα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από εξωτερική πίεση, είτε από τραυματισμό, είτε από φλεγμονή και οίδημα του ίδιου του νεύρου ή των τενόντων που διέρχονται από τον καρπιαίο σωλήνα.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται όταν εργαζόμαστε για πολλή ώρα, με τα χέρια και τους βραχίονες σε λάθος θέση. Η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει από μερικά λεπτά, έως μερικές ώρες.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, χρειάζεται ιατρική συμβουλή.

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Χρησιμοποιούνται εύκαμπτοι νάρθηκες που προσαρμόζονται και φοριούνται κατά την εργασία, αλλά και κατά την διάρκεια του ύπνου.
  • Φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή απλά παυσίπονα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ενέσεις κορτιζόνης τοπικά οι οποίες μειώνουν το οίδημα και την φλεγμονή στο μέσο νεύρο.
  • Ενδοσκοπική χειρουργική θεραπεία ή ανοικτή επέμβαση για τις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συντηρητική αγωγή.

Βελονισμός – Μία μη φαρμακευτική, μη χειρουργική παρέμβαση

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, αντιμετωπίζοντας διάφορες παθήσεις και αποκαθιστώντας την υγεία και την ευεξία του ατόμου. Ο μηχανισμός, με τον οποίο ο βελονισμός επιτυγχάνει την θεραπευτική του δράση, οφείλεται στην εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας, κατά μήκος των μεσημβρινών, οι οποίοι “χαρτογραφούν” το ανθρώπινο σώμα.

Όσον αφορά τις μυοσκελετικές παθήσεις και τις αθλητικές κακώσεις ο βελονισμός χρησιμοποιείται με σημαντική επιτυχία. Ένα δραματικό γεγονός όπου ο βελονισμός έδειξε την θεραπευτική του δύναμη είναι το ακόλουθο: Το 1986 τραυματίστηκε σοβαρά ο αθλητής Jim McMahon της ομάδας Chicago Bears στο πρωτάθλημα Super Bowl. Η θεραπεία που έλαβε δεν είχε αποτέλεσμα κι έτσι κατέφυγε στον βελονισμό με επιτυχή αποτελέσματα. Ο ίδιος ανέφερε ότι “τώρα νοιώθω 200% καλύτερα”. Οι Bears επικράτησαν των Patriots στο Super Bowl εκείνης της χρονιάς. Η άνθηση και η αποδοχή του βελονισμού στην Αμερική, προβλημάτισε τότε τους συνήθεις σκεπτικιστές της ιατρικής.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Medical Sciences τον Ιανουάριο του 2012 αναφέρει:

64 πάσχοντες από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε βιταμίνη Β1 και Β6 και εικονικό βελονισμό (fake acupuncture). Η άλλη ομάδα έλαβε δύο συνεδρίες βελονισμού εβδομαδιαίως για δύο εβδομάδες.

Στην συνέχεια οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε νευρολογικά τεστ για τον πόνο, το μούδιασμα, το αίσθημα νυγμών (τσιμπήματα) και την μείωση της μυϊκής ισχύος και μετρήθηκε το συνολικό σκορ.

Η ομάδα του βελονισμού παρουσίασε χαμηλότερα ποσοστά για τα πιο πάνω συμπτώματα και οι ερευνητές συμπέραναν: “Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο βελονισμός παρουσιάζει δραστικό όφελος στα συμπτώματα των πασχόντων από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα”.