Άλλα συμπτώματα

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό

Ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα από διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Τοποθετούμε τις βελόνες στα επώδυνα σημεία στο κοιλιακό τοίχωμα (τμηματική ή περιοχική – segmental προσέγγιση). Χρησιμοποιούμε ισχυρά παραδοσιακά σημεία που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα, όπως τα ΑΣ12 και ΣΤ25. Επίσης τα κλασσικά σημεία στο κάτω άκρο όπως ΣΤ36 και Ηπ3, τα οποία έχουν ισχυρή ρυθμιστική επίδραση.

Συμπτώματα από το ουροποιητικό

Παθήσεις όπως η ευερέθιστη ουροδόχος κύστη αντιμετωπίζονται με τον βελονισμό. Τοποθετούμε βελόνες στα επώδυνα σημεία της κοιλιακής χώρας. Επίσης στα σημεία της ιεράς χώρας, που ανήκουν στον μεσημβρινό της ΟΚ. Επίσης παρασπονδυλικά σημεία στην οσφυϊκή χώρα, τα οποία ρυθμίζουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Σημεία των κάτω άκρων όπως ΣΠ6 και ΣΤ36 και Ηπ3.

Ναυτία

Ο βελονισμός αντιμετωπίζει την ναυτία που οφείλεται σε χημειοθεραπεία. Επίσης την ναυτία της εγκυμοσύνης καθώς και την μετεγχειρητική ναυτία. Χρησιμοποιούμε τα σημεία ΣΤ36 και Περ6. Αρχίζουμε την θεραπεία πριν από την εμφάνιση της ναυτίας, όταν αυτό είναι δυνατόν. Σε αντίθεση με την θεραπεία του πόνου, η ναυτία επανέρχεται γρήγορα μετά από κάθε συνεδρία. Έτσι χρειάζονται συχνές επαναλήψεις, τουλάχιστον τρεις κάθε εβδομάδα.

Αλλεργική ρινίτιδα

Τυπικά χρησιμοποιούνται τα σημεία ΠΕ20, Yintang, Taiyang μαζί με τα ΠΕ11 και ΣΤ36. Στις επόμενες συνεδρίες προσθέτουμε τα ΠΕ4 και Ηπ3 για να αυξήσουμε την δόση της θεραπείας. Για την εποχιακή αλλεργική ρινίτδα αρχίζουμε τρεις εβδομάδας (μία συνεδρία την εβδομάδα) πριν την έναρξη της εποχής που ευθύνεται για τις αλλεργίες προλαβαίνοντας έτσι την εμφάνισή της. Όταν η αλλεργία έχει ήδη εμφανιστεί, μπορούμε να πετύχουμε άμεση βελτίωση διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Εξάψεις κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Χρησιμοποιούμε συνήθως τα σημεία ΠΕ4, Σπ6 και Ηπ3.