Αυχενικό σύνδρομο – Βελονισμός

neck-painΠηγή: WebMD.

 Γενικά

Με τον όρο αυχενικό σύνδρομοπεριγράφονται συμπτώματα όπως: Πόνος στον αυχένα ή στην πλάτη, πόνος που αντανακλάται στα άνω άκρα, δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση του κεφαλιού και του αυχένα, ζάλη – αστάθεια – πονοκέφαλος, αίσθηση ότι το κεφάλι είναι βαρύ (καρηβαρία).

Ο όρος “αυχενικό σύνδρομο” δεν χρησιμοποιείται στην ξένη (αγγλόφωνη) βιβλιογραφία.

Σωστότερος επιστημονικά θεωρείται ο όρος: αυχεναλγία (αυχενικός πόνος) – neck pain.

Έτσι στο άρθρο αυτό θα χρησιμοποιούμε τον ένα ή τον άλλο όρο έχοντας στον νου μας ότι το κυριότερο σύμπτωμα του “αυχενικού συνδρόμου” είναι ο “αυχενικός πόνος”.

Αίτια του συνδρόμου είναι: Οι κινήσεις που προκαλούν “φόρτιση” του αυχένα, π.χ. το βάψιμο της οροφής ή ο ύπνος με τον αυχένα σε θέση στροφής. Ο τραυματισμός της περιοχής. Οι λοιμώξεις. Η σπονδυλική στένωση. Η ρευματοειδής αρθρίτις.

Κυριότερο εύρημα είναι ο σπασμός των μυών του αυχένα, από τον οποίο προκαλούνται και τα περισσότερα συμπτώματα του συνδρόμου. Μπορεί να συνυπάρχει και φλεγμονή των αρθρώσεων της περιοχής.

Όταν πιέζονται οι νευρικές ρίζες της σπονδυλικής στήλης ο πόνος αντανακλά στα άνω άκρα και μπορεί να συνυπάρχουν μουδιάσματα και “τσιμπήματα”.

Αν ο αυχενικός πόνος χρονολογείται από παλιά (είναι δηλαδή χρόνιος) μπορεί να επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και να ακολουθείται από χρόνια κόπωση, άγχος και κατάθλιψη.

  Αίτια αυχενικού πόνου

Ο πόνος του αυχένα (αυχενικό σύνδρομο) μπορεί να προκληθεί από:

 •  Μία σωματική δραστηριότητα που επιβαρύνει τον αυχένα.
 • Έναν τραυματισμό.
 • Άλλη πάθηση.

Α) Σωματική δραστηριότητα που επιβαρύνει τον αυχένα:

Οι επαναλαμβανόμενες ή παρατεταμένες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή διάταση, μυϊκό σπασμό ή μυϊκή κάκωση ή άλλη κάκωση που αφορά τους συνδέσμους ή τις αρθρώσεις της περιοχής.

Παραδείγματα κινήσεων που μπορεί να προκαλέσουν αυχεναλγία ή αυχενικό σύνδρομο είναι τα ακόλουθα:

 • Όταν εργαζόμαστε, διαβάζουμε, κοιτάμε τηλεόραση, μιλάμε στο τηλέφωνο έχοντας το κεφάλι μας προτεταμένο ή σε παράξενη στάση.
 • Όταν κοιμόμαστε σε μαξιλάρι που είναι υπερβολικά ψηλό ή χαμηλό ή δεν στηρίζει το κεφάλι. Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα με τον αυχένα σε θέση στροφής ή λυγισμένο.
 • Όταν περνάμε πολλή ώρα στηρίζοντας το μέτωπο στην γροθιά ή το αντιβράχιό μας (η στάση “ του σκεπτόμενου”).
 • Όταν εργαζόμαστε ή αθλούμαστε χρησιμοποιώντας το επάνω μέρος το σώματός μας και τους βραχίονες (πχ βάψιμο οροφής).

Επίσης όταν προσπαθούμε εντατικά να φέρουμε σε πέρας κάποια εργασία και “στρεσαριζόμαστε” μπορεί να εμφανίσουμε αυχεναλγία (αυχενικό πόνο).

Όταν εμφανιστεί το αυχενικό σύνδρομο, τότε οι μύες της περιοχής του αυχένα, του ώμου και της κεφαλής παρουσιάζουν πόνο και σπασμό.

Β) Τραυματισμός:

Μικρού βαθμού τραυματισμοί του αυχένα παρακαλούνται όταν γλιστρήσουμε ή πέσουμε από μικρό ύψος. Σοβαροί τραυματισμοί μπορεί να συμβούν σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πέσιμο από αρκετό ύψος, απευθείας χτύπημα στο πρόσωπο ή στο πίσω ή πάνω μέρος του κεφαλιού, καθώς και αθλητικά ατυχήματα.

Γ) Άλλες παθήσεις που προκαλούν αυχενικό πόνο:

 • Σπονδυλική στένωση.
 • Αρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης.
 • Μηνιγγίτιδα.
 • Ινομυαλγία.
 • Ρευματοειδής αρθρίτις.
 • Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα.
 Συμπτώματα

Ο αυχενικός πόνος μπορεί να αντανακλά στην πλάτη ή τα άνω άκρα.

Μπορεί να προκαλεί αυχενική δυσκαμψία και να επιδεινώνεται με τις κινήσεις.

Αρκετά συχνά προκαλεί κεφαλαλγία, η οποία διαρκεί για μήνες.

Άλλα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου οφείλονται σε πίεση των νευρικών ριζών, καθώς αυτές εξέρχονται από τον σπονδυλικό σωλήνα. Έτσι μπορεί να παρατηρηθεί μούδιασμα, τσιμπήματα ή αδυναμία στα άνω άκρα καθώς και πόνος που επεκτείνεται στους βραχίονες και τα χέρια.

Ο αυχενικός πόνος μπορεί να μετατραπεί σε μία χρόνια κατάσταση. Μπορεί να συνοδεύεται από αρθρίτιδα των σπονδυλικών αρθρώσεων και από σπονδυλική στένωση. Είναι δυνατόν να επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου και να προκαλεί χρόνια κόπωση, άγχος και κατάθλιψη.

Η θεραπεία του αυχενικού πόνου περιλαμβάνει κατάλληλες ασκήσεις και φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και σπανίως χειρουργική αντιμετώπιση.

Τα απλά παυσίπονα και τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να μειώσουν τον πόνο και σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικά να βελτιώσουν και την δυσκαμψία. Ωστόσο είναι φάρμακα με αρκετές παρενέργειες (πχ νεφρική δυσλειτουργία, υπέρταση, γαστρορραγία) και το αποτέλεσμά τους δεν διαρκεί πολύ. Έτσι είναι κατάλληλα για τον οξύ αυχενικό πόνο, ενώ αμφισβητείται η χρησιμότητά τους στον χρόνιο αυχενικό πόνο.

Ο βελονισμός ανήκει στις εναλακτικές θεραπείες και έχει ισχυρή ένδειξη στις παθήσεις που συνοδεύονται από αυχενικό πόνο. Ο τρόπος που ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο είναι πολυεπίπεδος και περιλαμβάνει: απελευθέρωση ενδορφινών, τόσο τοπικά, στο σημείο του πόνου, όσο και απομακρυσμένα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Απενεργοποίηση των σημείων ευαισθησίας (trigger points). Αναστολή της διαβίβασης του ερεθίσματος του πόνου μέσω του νωτιαίου μυελού. Ενεργοποίηση του ενδογενούς συστήματος αναλγησίας στον υποθάλαμο.

Εκτενή αναφορά των μηχανισμών με τους οποίους ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει ή και να θεραπεύσει τον πόνο θα βρείτε στις πιο κάτω συνδέσεις αυτού του site.

Πέντε τρόποι για να κατανοήσουμε τον Δυτικό ιατρικό βελονισμό

Μυϊκά σημεία πόνου (trigger points)

Ενδορφίνες