Κατάθλιψη – Βελονισμός

Η κατάθλιψη αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα υγείας, που μπορεί να προσβάλλει όλα τα άτομα ανεξαρτήτως γένους, ηλικίας και κοινωνικού επιπέδου. Τα ⅔ των ενηλίκων θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από κατάθλιψη, η οποία θα διαταράξει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους. Οι γυναίκες προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ορμονικές μεταβολές που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια του κύκλου τους ή της εμμηνόπαυσης ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμα και μετά την γέννηση του παιδιού τους.

Το ετήσιο κόστος της κατάθλιψης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 7,5 δις λίρες και επιμερίζεται στην χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και την απώλεια ωρών εργασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  υπολογίζει ότι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι διεθνώς το δεύτερο  σημαντικότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, μετά από τις καρδιακές παθήσεις.

Η πεσμένη διάθεση, η στεναχώρια, η κακοκεφιά και η μελαγχολία είναι συναισθήματα, που ο κάθε άνθρωπος βιώνει στη ζωή του. Μπορεί όμως να τα αντιμετωπίσει και να τα ξεπεράσει μετά από λίγες μέρες. Αντίθετα το άτομο με κλινική κατάθλιψη επηρεάζεται στην καθημερινή του ζωή και βιώνει τα συναισθήματα αυτά, με μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια και επαναληπτικότητα. Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος, η απώλεια ευχαρίστησης, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η διαταραχή του ύπνου και της όρεξης, η μεταβολή του σωματικού βάρους, η εύκολη κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, η απώλεια κινήτρων, η μείωση της libido, τα σωματοποιημένα ενοχλήματα και οι σκέψεις αυτοκτονίας.

Η κατάθλιψη προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων όπως: γενετικοί, βιοχημικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί. Γεγονότα όπως το πένθος, οι αρρώστιες, τα προβλήματα των σχέσεων και οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να πυροδοτήσουν νέα επεισόδια κατάθλιψης.

Πως μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ο βελονισμός διεγείρει το νευρικό σύστημα προκαλώντας την απελευθέρωση βιοχημικών μορίων που δρουν ως νευροδιαβιβαστές. Οι μεταβολές που επέρχονται επηρεάζουν την ομοιοστασία του οργανισμού και προάγουν την ευεξία και την σωματική και ψυχική υγεία.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτό επιτυγχάνεται με τις αλλαγές που προκαλούνται στην βιοχημεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες (Han, 1986,Sprott et al, 1998). Οι οδοί της ντοπαμίνης, της νοραδρεανλίνης, της κορτιζόλης και του νευροπεπτιδίου Υ ενέχονται στην σχετιζόμενη με την κατάθλιψη βιοχημεία του εγκεφάλου και μπορούν να ερμηνεύσουν την ευνοϊκή επίδραση που έχει ο βελονισμός.

Η διέγερση συγκεκριμένων σημείων του σώματος με τον βελονισμό επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την μείωση του πόνου και του στρες. Ευοδώνει την χαλάρωση και απενεργοποιεί τον “αναλυτικό εγκέφαλο” που είναι υπεύθυνος για το άγχος και την στεναχώρια (Wu et al, 1999).

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατάθλιψη σχετίζεται με τον (ελαττωματικό) τρόπο, που συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ο βελονισμός έρχεται να τροποποιήσει αυτό το “προεπιλεγμένο δίκτυο – default network”, προσθέτοντας έναν ακόμα μηχανισμό δράσης για την κατάθλιψη.

Η δυτική ιατρική μπορεί να συμπληρωθεί και να βελτιώσει τα αποτελέσματά της με την χρήση του βελονισμού. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να συνδυασθούν με ασφάλεια με τον βελονισμό. Έτσι μπορεί να μειωθεί ή δόση και η διάρκεια της λήψης, καθώς και οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων.

Ο βελονισμός με την αναλγητική του δράση, μπορεί να βοηθήσει πολλούς χρόνιους πάσχοντες. Θεραπεύοντας τον χρόνιο πόνο, μπορεί να θεραπεύσει και την κατάθλιψη που τον συνοδεύει.