Βελονισμός και ανοσοποιητικό

antbd

απεικόνιση αντισωμάτων σε σχήμα (Υ)

Μία συχνή ερώτηση που δεχόμαστε είναι αν ο βελονισμός βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική είχε κατανοήσει εδώ και πολλά χρόνια την έννοια της ανοσοποίησης. Από τον 11ο αιώνα οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τον “ρινικό” εμβολιασμό, για να εμποδίσουν την εξάπλωση της ευλογιάς. Έπαιρναν το έκκριμα από την δερματική βλάβη της ευλογιάς σε πολύ μικρή ποσότητα και το διέλυαν σε μεγάλη αραίωση. Ύστερα τα υγιή άτομα εισέπνεαν μία ελάχιστη ποσότητα του διαλύματος, η οποία ενεργοποιούσε το ανοσοποιητικό σύστημα για παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού της ευλογιάς. Έτσι πρόλαβαν την εξάπλωση της επιδημίας, που αποδεκάτισε την Ευρώπη.

Κατά την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι η ενέργεια Qi που κυκλοφορεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και ρυθμίζει την έκκριση του ιδρώτα και την ανοσοποίηση. Ρυθμίζει το άνοιγμα τον δερματικών πόρων και την πνευμονική λειτουργία. Κρατά τους πόρους κλειστούς προλαβαίνοντας την είσοδο λοιμωδών παραγόντων στο σώμα μας.

Πολύ πριν αναγνωριστούν σαν παθογόνα οι ιοί και τα μικρόβια, οι Κινέζοι αναφέρονταν σε παθογόνους παράγοντες.

Αυτοί ήταν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες: κρύο, άνεμος, θερμότητα και υγρασία.

Η θεωρία αυτή βασιζόταν σε προσεκτικές παρατηρήσεις και μπορούμε σήμερα να την καταλάβουμε με φυσικό τρόπο: αν ιδρώσουμε ενώ είμαστε σε ψυχρό ρεύμα, οι πόροι του δέρματος ανοίγουν και είναι εύκολο να κρυολογήσουμε. Ο ψυχρός άνεμος που φυσά στην πλάτη μας μπορεί να προκαλέσει αυχενικό ή πόνο στον ώμο. Υπερβολική ζέστη προκαλεί θερμοπληξία.

Ένας υγιής και ισορροπημένος οργανισμός διαθέτει ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Η κούραση, η θλίψη, η πεσμένη διάθεση επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού και την αντίσταση στα παθογόνα.

Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, χρειάζεται να βελτιώσουμε την ενέργεια qi.

  • Ένα ψυχρό ντους μία φορά την ημέρα ενισχύει την ενέργεια qi.
  • Η άσκηση σε φυσικό περιβάλλον, ανεξαρτήτως καιρού, είναι επωφελής.
  • Καταναλώνετε υψηλής ποιότητας τρόφιμα σε κατάλληλες ποσότητες.
  • Να κοιμάστε καλά και τακτικά.
  • Ρυθμίστε σωστά τις ώρες εργασίας σας και τα επίπεδα στρες της ζωής σας.
  • Αποφύγετε τα αντιβιοτικά, τα αντιισταμινικά και ρινικά σκευάσματα.
  • Τακτικοί βελονισμοί μία φορά τον μήνα υποστηρίζουν και ισχυροποιούν το ανοσολογικό σύστημα. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο βελονισμός αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και ρυθμίζει την άμυνα του οργανισμού, ώστε να μπορεί να αντιδρά γρήγορα και αποτελεσματικά στις εξωτερικές απειλές.

Σε κάποιες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη εξασθενημένο από παράγοντες όπως: το χρόνιο στρες, οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών, η χημειοθεραπεία, οι χειρουργικές επεμβάσεις και η χρήση αλκοόλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα βήματα που περιγράφονται πιο πάνω δεν μπορούν να βοηθήσουν επαρκώς. Θα πρέπει να αυξήσετε τις συνεδρίες βελονισμού (μία φορά την εβδομάδα για ένα μήνα περίπου).

Ο συνδυασμός των βημάτων που περιγράφονται πιο πάνω μαζί με τον βελονισμό και την ανάπαυση κάνουν τεράστια διαφορά και αποκαθιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά το ανοσολογικό σύστημα.