Βελονισμός και δισκοκήλη

κήλη-δίσκου-οριζόντια-τομήΟ βελονισμός χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του πόνου της πλάτης και της μέσης. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από κακώσεις της πλάτης, από δισκοκήλη –  ισχιαλγία, από φλεγμονή κ.ά.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση των πόνων της πλάτης. Ο μυϊκός σπασμός, η πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ), η δισκοκήλη της οσφυϊκής ή την αυχενικής μοίρας αντιμετωπίζονται με τον βελονισμό, ο οποίος καταπολεμά τον πόνο και την φλεγμονή, καθώς και τις δομικές ανωμαλίες της ΣΣ. Αποκαθιστά δηλαδή ο βελονισμός, την υγεία του ασθενή στην προ του τραυματισμού κατάσταση.

Χρησιμοποιείται ο βελονισμός για την αποκατάσταση των ασθενών που πάσχουν από εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης, από δισκοκήλη και από μετατραυματικά προβλήματα. Εκτός από την καταπολέμηση του πόνου, προσφέρει και δομική αποκατάσταση της πάσχουσας περιοχής στις τραυματικές κακώσεις, διορθώνοντας τον μυϊκό σπασμό και αναστέλλοντας την βλαπτοδεκτική δραστηριότητα της περιοχής. Επαναφέρει την λειτουργικότητα των πασχόντων μυών και αυξάνει το εύρος της κινητικότητάς τους.

Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να παρουσιαστούν σε κάθε άνθρωπο. Μπορεί να προκαλέσουν καθίζηση των σπονδύλων, δυσκαμψία και σκλήρυνση των μυών της περιοχής, πίεση των νεύρων, πόνο και φλεγμονή.

Οι πόνοι της πλάτης είναι ένα πρόβλημα που έχει πολλές όψεις. Μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό μυϊκό σπασμό, αλλά και σε μία περίπλοκη κατάσταση που περιλαμβάνει τα σπονδυλικά νεύρα και τα οστά της περιοχής. Ο βελονισμός έχει την δυνατότητα να βοηθήσει όλες τις όψεις του προβλήματος, είτε σαν πλήρης θεραπεία, είτε συμπληρωματικά όπως στην αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση.

Δισκοκήλη

Οι βλάβες του σπονδύλου και του μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να είναι εκφυλιστικές, ρήξη και πρόπτωση (δισκοκήλη), καθίζηση κ.ά.

Η κύρια αιτία πόνου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πίεση της νευρικής ρίζας, από τον δίσκο που προεξέχει (πρόπτωση δίσκου, δισκοκήλη). Ο πόνος μπορεί να είναι τοπικός ή να επεκτείνεται κατά μήκος της πορείας του νεύρου, στους γλουτούς και στο κάτω άκρο (όταν πρόκειται για βλάβη της οσφυϊκής μοίρας της ΣΣ).

Ο δίσκος που έχει υποστεί καθίζηση δεν μπορεί να υποστηρίξει τους σπονδύλους, οι οποίοι μετακινούνται προκαλώντας πίεση του νεύρου.

Ο βελονισμός δεν μπορεί να επισκευάσει τον δίσκο που έχει υποστεί καθίζηση ή πρόπτωση, μπορεί όμως να μειώσει τον πόνο. Έχει τοπική επίδραση (στις νευρικές απολήξεις της περιοχής) και συστηματική επίδραση (στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό).

Όσον αφορά την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό, ο βελονισμός, με την εξισορροπητική του δράση, αποκαθιστά τις φυσιολογικές κινήσεις, ενώ αποτρέπει τις κινήσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Ισχιαλγία

Το ισχιακό νεύρο σχηματίζεται από την συνένωση πολλών νευρικών ριζών της σπονδυλικής στήλης και περνά ενδιάμεσα από τους μεγάλους μυς της περιοχής των γλουτών και από τον απιοειδή μυ. Ισχιαλγία ονομάζεται η φλεγμονή αυτού του μεγάλου νεύρου που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη και ανθεκτική στην θεραπεία. Ο βελονισμός αποσκοπεί στο να μειώσει τον μυϊκό σπασμό που προκαλείται από τον πόνο και την φλεγμονή του νεύρου.

Σπονδυλική στένωση

Έτσι ονομάζεται η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα ή των τρημάτων από τα οποία εξέρχονται οι νευρικές ρίζες του νωτιαίου μυελού. Συνήθως οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ΣΣ. Με την πάροδο της ηλικίας προκαλείται στένωση των σπονδυλικών τρημάτων, καθώς και στένωση του αυλού της ΣΣ. Ο βελονισμός δεν αποκαθιστά την σπονδυλική στένωση, αλλά τα συμπτώματα που προέρχονται από αυτήν.

Σπονδυλολίσθηση

Έτσι ονομάζεται η κατάσταση που προκαλείται από την, προς τα εμπρός, ολίσθηση των κατώτερων (ιερών) οσφυϊκών σπονδύλων. Προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στα κατώτερα οσφυϊκά τμήματα της ΣΣ, καθώς και στα νεύρα και τους μυς της περιοχής. Ο βελονισμός αντιμετωπίζει τον μυϊκό σπασμό και την μυϊκή φόρτιση, καθώς και τον πόνο και την φλεγμονή, που αναπτύσσεται.

Αυχενικό σύνδρομο

Οφείλεται σε πίεση των νωτιαίων ριζών καθώς αυτές εξέρχονται από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα είναι πόνος, μούδιασμα και αίσθημα νυγμών (τσιμπήματα) στα άνω άκρα. Ο βελονισμός αντιμετωπίζει τον μυϊκό σπασμό, ο οποίος συνοδεύει την κατάσταση αυτή.

Συχνά ο πόνος της πλάτης εντοπίζεται μεταξύ της αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό. Συχνά οφείλεται στο άγχος της καθημερινότητας που βιώνουμε. Σε κάθε περίπτωση ο βελονισμός αντιμετωπίζει τον πόνο, την δυσκαμψία και τον περιορισμός της κινητικόητητας που συνοδεύει αυτές τις καταστάσεις.