Βελονισμός και μεταβολισμός

Nutrition-pyramidΟ βελονισμός αποτελεί μία σπουδαία εναλλακτική πρόταση για την απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα. Ενεργεί σε τρία επίπεδα: μειώνει την όρεξη, αυξάνει το ρυθμό μεταβολισμού και προάγει την ψυχική ηρεμία και χαλάρωση. Δείτε πώς δουλεύει ο βελονισμός και δώστε μία ευκαιρία στον εαυτό σας να χάσει μερικά περιττά κιλά.

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς γίνεται οι βελόνες που τοποθετούνται στο δέρμα να επιδρούν στην απώλεια βάρους. Ας το δούμε με ανοιχτό μυαλό. Ο βελονισμός δεν είναι καθόλου επώδυνος. Αντιθέτως, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τις συνεδρίες βελονισμού πολύ χαλαρωτικές. Ας εξετάσουμε με ποιόν τρόπο ο βελονισμός βοηθά να ελέγξετε την όρεξή σας και πώς επιταχύνει τον ρυθμό του μεταβολισμού.

Ένα από τα καλύτερα μυστικά για την απώλεια βάρους – ο βελονισμός – συχνά μένει ανεκμετάλλευτο. Επικεντρωνόμαστε στις διάφορες δίαιτες και στα διάφορα “τρικ” αδυνατίσματος ξεχνώντας έναν από τους καλύτερους τρόπους αδυνατίσματος. Στα οφέλη της υγείας από τον βελονισμό περιλαμβάνονται η ρύθμιση – επιτάχυνση του βασικού μεταβολισμού και η βελτίωση της λειτουργίας της πέψης. Με τον βελονισμό νοιώθετε χαλαροί και ήρεμοι. Το αίσθημα της πείνας είναι λιγότερο έντονο.

Αν βρίσκετε τον εαυτό σας εκτός φόρμας και επιθυμείτε να χάσετε κάποια κιλά χωρίς άσκηση – στην αρχή τουλάχιστον, τότε ο βελονισμός μπορεί να “κάνει τη δουλειά”. Μειώνει την βουλιμία και την επιθυμία για κατανάλωση τροφής. Σας βοηθά να χαλαρώσετε και να συγκεντρωθείτε σε άλλα πράγματα, πλην του φαγητού.

Ο βελονισμός είναι μία παραδοσιακή Κινέζικη μέθοδος θεραπείας 5000 ετών και πλέον. Ο λόγος που ο βελονισμός επιδρά στην απώλεια βάρους βασίζεται στην παραδοχή ότι η παχυσαρκία οφείλεται σε διαταραχή της ροής της ενεργειας του σώματος. Επίσης σε διαταραχή του υποθαλάμου που εδράζεται στον εγκέφαλο. Ο υποθάλαμος διατηρεί την ισορροπία και τις λεπτές ρυθμίσεις που χρειάζεται ο οργανισμός για να παραμένει υγιής. Ρυθμίζει τις ορμόνες και άλλες ουσίες που απαιτούνται για τον έλεγχο της πείνας και της δίψας.

Ο βελονισμός επηρεάζει ευνοϊκά τη σωματική και ψυχική ευεξία. Μειώνει την βουλιμία. Βελτιώνει την πέψη. Ηρεμεί τα συναισθήματα και ελέγχει την όρεξη.

Ο βελονισμός προκαλεί την έκκριση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας και της υγείας. Αυξημένα επίπεδα ενδορφινών έχουν ευνοϊκό αποτέλεσμα στην καταστολή της βουλιμίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις περιπτώσεις, όπου η υπερφαγία σχετίζεται με συναισθηματικούς παράγοντες.

Ο βελονισμός αυξάνει τον τόνο των μυών του στομάχου. Έτσι διευκολύνει το αίσθημα του κορεσμού. Έχει δειχθεί ότι οι τακτικοί βελονισμοί βοηθούν στην διατήρηση του μυϊκού τόνου και την “συρρίκνωση” του στομάχου.

Οι συνεδρίες του βελονισμού είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότης του κάθε ασθενή. Επιλέγονται κάποια σημεία στο σώμα, που βοηθούν την ευεξία και την χαλάρωση του ασθενή. Αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και της ενέργειας Qi (ζωτική ενέργεια) και ηρεμούν το νευρικό σύστημα.

Ο ιατρός παίρνει το ιστορικό του ασθενούς σχετικά με άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, καθώς και με τα πιθανά αίτια της παχυσαρκίας. Στα αίτια της παχυσαρκίας συμμετέχουν συνήθως περιβαλλοντικοί, αλλά και οργανικοί παράγοντες.

Επιλέγονται περιοχές του σώματος που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και την όρεξη, όπου τοποθετούνται λεπτές, αποστειρωμένες, ειδικές βελόνες μίας χρήσεως. Η διάρκεια της συνεδρίας κυμαίνεται από 20 – 30 λεπτά, όπου ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος και ήσυχος και μπορεί να κάνει διαλογισμό φανταζόμενος τον εαυτό του λεπτότερο!

Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού αυξάνεται με κάθε συνεδρία και απαιτούνται περίπου 10 συνεδρίες, μία με δύο φορές την εβδομάδα. Μπορεί να συνδυαστούν μαζί με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αδυνατίσματος. Με λίγο χρόνο και λίγη υπομονή θα ανακαλύψετε ότι ο βελονισμός και το αδυνάτισμα συνδυάζονται με επιτυχία.

Μερικά από τα σημεία που χρησιμοπούνται συνήθως είναι:

  • Shenmen: για την ηρεμία και την σταθερότητα του πνεύματος. Οι περισσότεροι βελονιστές ξεκινούν την θεραπεία από αυτό το σημείο.
  • Στόμα: σημείο ελέγχου της όρεξης και της υπερφαγίας.
  • Λεπτό έντερο: βλετιώνει την λειτουργία της πέψης.
  • Σημεία της πείνας: για τον έλεγχο της πείνας και της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας.
  • Ενδοκρινικά σημεία: κυκλοφορούν την ενέργεια Qi και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.